| gabriela8828 a întrebat:

am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta, cel putin moral pentru ca sunt foarte ingrijorata.In luna mai mi-ai fost prescrise de catre medicul ginecolog anticonceptionalele karissa, deoarece aveam dureri foarte puternice in primele 2 zile ale ciclului.Am luat aceste pilule contraceptive 4 luni,adica pana in luna august, dupa care le-am intrerupt.Am avut menstruatie,iar la o saptamana dupa terminarea acesteia am avut contact sexual protejat, dar din pacate am avut ghinionul sa se rupa prezervativul.Intrebar4ea mea este urmatoare:exista posibilitatea sa raman insarcinata avand in vedere ca am luat anticonceptionale doar 4 luni.Am citit mai multe pagini dupa internet si in unele scria ca e nevoie de o pauza ca organismul sa se refaca dupa aceste pilule si ca nu pot ramane gravida,iar pe altele scria ca pot ramane imediat.Voi ce credeti? Sunt foarte ingrijorata, menti0onez ca am doar 17 ani.Multumesc!

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

În PRIMUL rând, tratamentul cu anticoncepţionale NU se întrerupe aşa "de capul tău" - TREBUIA să ai "acordul" medicului ginecolog care ţi le-a prescris!

Apoi, aşa cum scrie şi în Prospect, chiar şi în cazul în care UIŢI să iei o tabletă mai mult de 12 ore EXISTĂ riscul de a rămâne însărcinată!

Aşa cum spunea şi Brigaela, dacă ai întrerupt tratamentul după 4 luni, atunci RISCUL de sarcină este MAXIM în prima lună!

Ghinionul tău a fost să se rupă prezervativul în perioada cu fertilitate RIDICATĂ - deci, şi RISCUL de sarcină este mai MARE!

Ruperea prezervativului în această perioadă este ECHIVALENTĂ cu un contact sexual NEPROTEJAT cu ejaculare intravaginală!

Ar fi TREBUIT să iei "pilula de a 2-a zi" cât mai repede ( în maxim 72 ore de la acel contact )!

Acum, DEPINDE de "norocul" pe care îl ai şi de cum va "reacţiona" organismul tău...

EVENTUAL, să-ţi calculezi CORECT data la care ar TREBUI să-ţi vină menstruaţia folosind „metoda calendarului", EXPLICATĂ mai jos :

Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Metoda calendarului in cazul ciclului regulat :

Daca femeia are ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele de fertilitate prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclul tau dureaza 28 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua cand are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec aproximativ 14 zile.

Deci, in cazul cu ciclul menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximativ in ziua a 14-a (28 - 14 = 14). In aceasta situatie, zilele in care exista sansa sa ramai insarcinata este intre ziua a 9-a si ziua a 16-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).

De ce 4-5 zile inainte de ovulatie? Pentru ca spermatozoizii pot trai in uter si in trompele uterine pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este foarte posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi supravietuit si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat de ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcina.


Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat :

Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are o durata diferita in fiecare luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vine menstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual ce incepe. Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fi foarte usor sa stabilesti care este perioada fertila in care ai sanse maxime sa ramai insarcinata.

Dar si asa exista o solutie, folosind datele privind durata ciclului pe care le-ai monitorizat timp de minim 6 luni poti calcula durata ciclului in fiecare luna. Sa dam un exemplu in care timp de 6 luni sau inregistrat urmatoarele valori ale ciclului menstrual 28, 26, 29. 31, 27, 25. Din aceste valori se ia durata cea mai mica (25) si cea mai mare a ciclului (31).

Si conform metodei de calcul de la ciclul menstrual regulat se calculeaza 25-14=11 zile si 31-14=17, si asta inseamna ca ovulatia va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului, si perioada fertila va fi intre zilele 6 si 19 ( 11-5=6 si 17+2=19)

Stii cand a fost ultima menstruatie, este probabil ca ciclul tau menstrual sa aiba intre 25-31de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura, si cand va fi urmatoarea mesntruatie. De aceea va trebui sa nu ai contacte sexuale neprotejate intre ziua a 6-a si ziua a 19-a a ciclului menstrual daca doresti sa eviti o sarcina, iar daca doresti un copil acea este perioada in care trebuie sa „va straduiti".

ATENTIE!
Este necesar sa tii in continuare evidenta ciclului tau menstrual pentru a observa eventualele schimbari ale acestuia.
Metoda calendarului nu este o metoda foarte eficienta si este recomandat sa o folosesti combinata si cu o alta metoda de contraceptie.

Sursa: http://www.mamicamea.ro/......eptie.html

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată mai sus ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme"!
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic!

Eu zic să-ţi calculezi CORECT data la care ar TREBUI să-ţi vină menstra ( folosind metoda calendarului, explicată mai sus ) şi, dacă, faţă de data obţinută, „ciclul" va întârzia mai mult de 7 zile să FACI 2 teste de sarcină aşa cum EXPLIC mai jos!

Atunci când „presupui" că ai rămas însărcinată, pentru mai multă siguranţă POŢI face un test de sarcină - dar, ATENŢIE : la momentul testului TREBUIE să ai cel puţin 3 săptămâni de la ultimul contact sexual neprotejat!

Oricum, simptomele de sarcină NU apar aşa repede – PRIMUL simptom este LIPSA menstruaţiei – dacă următoarea menstră va întârzia, atunci trebuie să îţi pui „întrebări"!

În GENERAL, testul de sarcina trebuie facut dupa MĂCAR 1 saptamana de la intarzierea menstruatiei sau dupa MĂCAR 3 saptamani dupa un contact sexual neprotejat – AMBELE condiţii TREBUIE îndeplinite ( după caz )!

Daca il faci mai repede si rezultatul e pozitiv inseamna ca embrionul s-a implantat repede, dar daca e negativ nu inseamna ca nu exista sarcina.

Atunci când suspectezi o eventuală sarcină, se face 1 test de sarcină la 7-10 zile de la data la care TREBUIA să-ţi vină ciclul ( dacă e regulat, sau la 15-20 zile dacă e neregulat ) SAU la cel puţin 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat - iar dacă rezultatul e neconcludent : liniuţă/e incomlete, greu vizibile, posibile „umbre" etc., atunci se REPETĂ testul la 3-5 zile!

În cazul unui ciclu neregulat, este PREFERABIL să se REPETE testul de sarcină la 3-5 zile după primul ( INDIFERENT de rezultatul testului anterior )!

Un test CORECT se face din PRIMA urină de dimineaţa, şi NU sunt recomandate acele teste tip „bandă" care se introduce într-un vas cu urină – tocmai de aceea că poţi să GREŞEŞTI mult mai uşor ( introduci prea MULT banda în urină )!

Te duci la farmacie şi cumperi 1-2 teste de sarcină, test tip "stilou" ( analiză pe bază de urină, NU de sânge sau altele, deci nu test tip „bandă" ) - au un preţ mediu de 10-15 lei/test ( NU cumperi din cele mai ieftine, că sunt şi cu vreo 4-5 lei, DAR nici cele mai scumpe )!

ÎNAINTE de a face testul, seara anterioară ( sau dimineaţa devreme ) - deoarece testul se face din PRIMA urină de dimineaţa - CITEŞTI cu atenţie INSTRUCŢIUNILE, şi le urmezi ÎNTOCMAI, în special TIMPUL de control ( trebuie verificate EXACT la timpul indicat, NICI mai repede, dar nici mai târziu, deoarece testul va fi NECONCLUDENT )!

Pentru alte detalii, vezi articolul de la linkul : http://www.contraboli.ro/cum-se-face-un-test-de-sarcina/

Indiferent de denumirea testului şi de "reclama" care i se face, NEAPĂRAT să-l faci din PRIMA urină de dimineaţa!

EU personal, NU am ÎNCREDERE în acel tip de test "Sure Check" ( care foloseşte urina de peste zi, poate fi NECONCLUDENT, şi cu asta nu-i de glumit ) - şi asta din acelaşi MOTIV pentru care la ORICE analiză/test de urină, din sistemul MEDICAL, se CERE PRIMA URINĂ de dimineaţa ( aceea este cea mai concludentă )!

Acum, tu faci cum doreşti, dar eu NU recomand acel tip de teste, decât DACĂ se foloseşte ( la acel test ) PRIMA urină de dimineaţa ( să NU urinezi în timpul nopţii, altfel urina de la test NU va fi concludentă )!

În CONCLUZIE : pentru a scăpa de orice „bănuială" atunci când ai avut contact sexual neprotejat ( sau s-a rupt prezervativul ), mai ales dacă următorul ciclu o să-ţi întârzie, poţi să FACI testul de sarcină şi, deoarece ( cred că ) ai ciclu neregulat, să REPEŢI acel test la 3 zile după primul ( indiferent de rezultatul primului test )!

Ambele teste TREBUIE să iasă NEGATIVE; dacă unul iese negativ şi celălalt pozitiv – atunci trebuie un consult ginecologic pentru a verifica supoziţia de sarcină ( îţi face un test de sânge pentru depistarea sarcinii )!

Pe viitor, să folosiţi prezervative mai GROASE!

Cea mai SIGURĂ metodă contraceptivă este folosirea prezervativului, deoarece are DUBLU rol : previne o eventuală sarcină, DAR previne şi infectarea cu diverse boli cu transmitere sexuală ( BTS ) – la o utilizare CORECTĂ!

De aceea, recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!

Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual, cât şi prin „umflare" uşoară, ca la un balon ) - pentru mai multă siguranţă!

Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99-100 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!

Să folosiţi prezervativ cu spermicid - chiar dacă se rupe, NU trebuie să disperi, deoarece este lubrefiat/tratat cu o substanţă spermicidă ( cu rol de distrugere a spermatozoizilor ) care va distruge eventualii spermatozoizi care ajung în vagin!

Sau să foloseşti un prezervativ simplu marca DUREX Extra Strength-strong sau Durex Extra Safe ( sunt puţin mai groase ) + un lubrifiant spermicid - acţiunea contraceptivă este aceeaşi ( deci ai DUBLĂ "protecţie" )!

Cam asta ar fi...

| gabriela8828 explică (pentru bursuc001):

Prezervativul a fost de marca DUREX Clasic.Stiu ca nu ar fi trebuit sa intrerup anticonceptionalele dar nu prea ma ajutau (cand menstra imi venea aveam aceleasi dureri).M-am gandit sa le reincep, dar nu stiu daca e bine ce fac..am avut doar o luna pauza.tu ce zici?

| Brigaela a răspuns (pentru gabriela8828):

Nu poti relua anticonceptionalele dupa o luna de pauza, trebuie sa treaca macar 3-4 luni, dar de preferat 6. Mergi din nou la ginecolog si vezi ce analize trebuie sa faci pentru a vedea cauza durerilor.

| bursuc001 a răspuns (pentru gabriela8828):

Prezervativul se rupe dacă nu este rulat corect ( rămân bule de aer sub el ), sau NU eşti suficient de „umedă" la „piersicuţă" ( deci, vaginul nu este destul de lubrefiat, în general din cauza unui preludiu scurt/inexistent/ineficace ); ori e posibil să fi „prins" vreun floculeţ ( dacă nu sunteţi epilaţi/raşi acolo „jos" ), sau în cazul unei „partide" îndelungate/intense...
Preferabil să folosiţi un tip de prezervativ mai GROS, eventual şi un lubrifiant!

Apoi, ar fi fost important de ştiut ce control ( în ce a constat ) ai făcut ÎNAINTE de a-ţi prescrie anticoncepţionalele!
Ar fi trebuit să îţi facă o ecografie vaginală şi/sau una ovariană, pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine; eventual pentru a verifica dacă nu e vorba de o endometrioză, etc.

Apoi, tabletele anticoncepţionale NU au un efect DIRECT asupra dismenoreei ( menstruaţiei dureroase ), ci unul indirect ( constând în reducerea sângerării menstruale şi reducerea creşterii în dimensiune a endometrului ) – iar EFECTUL apare DUPĂ cel puţin 6 luni de tratament : cu cât durerile sunt mai intense, cu atât creşte durata tratamentului!

Ar fi fost mai BINE dacă ţi-ar fi fost prescrise tablete de Duphaston pe 1-3 luni – acestea sunt mai EFICACE în tratamentul dismenoreei – eventual, tratamentul să fie „combinat" apoi cu anticoncepţionale!
Administrare în caz de Dismenoree : doza recomandată este de 10 mg didrogesteron ( Duphaston ) de 2 ori pe zi ( deci, de 2 ori pe zi câte o tabletă de Duphaston ), din ziua 5 până în ziua 25 a ciclului menstrual.

Pentru detalii VEZI prospectul la linkul : http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_2078_26.10.09.pdf?anmOrder=Sorter_dci

De asemenea, un tratament cu anticoncepţionale ( contraceptive orale ) se face după cum ţi-a spus medicul care le-a prescris – iar în caz că nu ţi-a precizat, se face tratament timp de 10 luni, după care se face o PAUZĂ de 2 luni, apoi alte 10 luni, apoi iar PAUZĂ de 2 luni, etc.

Mai mult, ar fi TREBUIT ca, în cazul tău, să-ţi prescrie control ginecologic REGULAT, din 3 în 3 luni!

ACUM, sub NICI o formă să NU reîncepi tratamentul cu anticoncepţionale – TREBUIE o pauză de 3 luni!
În acest interval, eu îţi recomand să mergi la ALT ginecolog ( preferabil la un cabinet privat, dacă îţi „permiţi" ) pentru un control - iar dacă nu-ţi face ecografie vaginală/ovariană, să CERI tu să-ţi facă!
La fel, PREFERABIL să CERI un tratament cu Duphaston ( dacă nu-ţi dă din proprie iniţiativă ) pe vreo 3 luni şi DUPĂ aceea un tratament cu anticoncepţionale!

P.S. : Mersi pentru "fundiţă"!

11 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Fertilitatea este maxima dupa intreruperea contraceptivelor. Se recomanda o pauza pentru ca organismul poate avea probleme in a duce sarcina la termen. Insa insarcinata ai sanse maxime in prima luna de la intreruperea contraceptivelor. Discuta cu ginecologul care te-a consultat in august si ti-a permis intreruperea contraceptivelor.

| gabriela8828 explică (pentru Brigaela):

Problema e ca am inrerupt singura contraceptivele.Dar in orice caz o sa fac o vizita la ginecolog. Sper din tot sufetul sa am noroc si sa nu se intample nimic.Pana acum nu am avut nici o simptoma si sper ca nici de acum inainte sa nu am, cel putin nu acum pentru ca nu este momentul potrivit.Multumesc pentru raspuns!

| Brigaela a răspuns (pentru gabriela8828):

Foarte iresponsabil te comporti. Poate nu esti suficient de matura sa folosesti contarceptive daca ti-a dat prin cap sa le intrerupi singura iar acum te gandesti sa le reincepi dupa doar o luna de pauza. Contarceptivele sunt gandite pentru femei care isi pot pune un pic de ordine in viata, nu pot fi adminstrate asa haortic, fara nici un pic de cap. Poate cativa ani, pana te maturizezi un pic, ar trebui sa mai folosesti prezervativ si sa apelezi la contraceptive cand esti sigura ca esti capabila sa le faci fata.
Simptomele de sarcina apa, daca apar dupa cam 5 saptamani de conceptie (nu uita ca 60% din femei nu au simptome in primul trimestru de sarcina), asa ca lipsa lor nu inseamna absolut nimic. Va trebui, deocamdata sa astepti data la care urmeaza sa-ti vina menstruatia, fiindca nici ginecologul nu poate depista o sarcina atat de repede.

| Wihox a răspuns:

Te-ai simtit bine la contactu sexual?

| guardian18angel a răspuns:

Salut.

M-am interesat un pic si exista o micuta sansa sa fi ramas insarcinata, desi sansele sunt mult mai mici decat ar fi in mod normal.

Dupa luarea conceptionalelor, sistemul tau reproducator este destul de derutat, si de-asta exista,, zvonuri" cum c-ar trebui sa astepti 2-3 cicluri menstruale pana sa poti incepe, la sigur, sa incerci o sarcina.

Oricum, pentru linistea ta, ai putea merge la un medic ginecolog pentru un consult si exista o pastiluta ce se ia in 2 ture (care-i cam scumpa, scuze) in primele 48 de ore de la contactul sexual si elimina cam orice risc.

Din pacate nu exista studii care sa-ti raspunda concret la intrebare sad si probabil multi iti vor spune si una si alta, dar cel mai sigur este sa fi tu sigura. Daca nu au trecut 48 de ore si-ti permiti, cere la farmacie acea pastila (sunt mai multe feluri, dar farmacista iti va recomanda pe cea mai okay, banuiesc). Iar daca nu, o vizita la medicul ginecolog te va lamuri mai bine.

Stiu ca poate e stresant ce trebuie sa faci, insa... va fi si mai stresant sa se intample ceva nedorit.

Dar repet... sansele sunt micute sa fi ramas. Unii incearca si luni de zile sa ramana si nu reusesc.

Ai grija de tine... happy

| gabriela8828 explică (pentru guardian18angel):

Da asa stiam si eu ca este nevoie de caeva cicluri ca organismul sa se regleze, dar cei mai multi spun ca pot ramane imediat.Eu sper din tot sufletul sa fie ca tine.

| EmaTanase a răspuns:

Pai exista posibilitatea sa ramai gravida dupa acest act sexualwinking Eu te sfatuiesc sa astepti macar inca 4 zile si sa iei un test de sarcina sau doua ca sa fi sigura happy Si acum depinde ce prezervativ ai folosit mie mi s-a rupt si Durexu-ulwinking Ai grija si fi atenta poate ai simptome de gravida Doamne fereste! De exemplu cresterea poftei de mancare, voma, ameteli, oboseala din senin...

| gabriela8828 explică:

Au trecut 2 saptamani de la contact, ma gandesc sa fac n test de sarcina dar ma gandesc ca nu poate fi depistata doar dupa 2 sapt.Simptome nu am avut si nici nu am.