| Andreiiliuta a întrebat:

Am o întrebare. Am avut un contact sexual început neprotejat ( 10 secunde la început), finalizat in prezervativ pe 30 iulie, iar pe data de 3 august mi-a început menstruația, a ținut putin mai mult decât normal ( 8 zile). In luna august am avut toate contactele protejate, doar o data si a frecat penisul de clitoris, dar fara sa îl introducă in vagin. Menstruația ar fi trebuit sa înceapă pe 2 septembrie ( dupa aplicație), dar nici pana azi nu mi-a venit. Sunt foarte îngrijorata si stresata ca întârzie. Sunt sanse sa fiu insarcinata?

4 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

1.) Formarea sarcinii a fost in proportie de 100% IMPOSIBILA, in urma actului sexual intretinut in 30 Iulie, fiindca a avut loc intr-o zi care facea parte din perioada celor 9-10 zile de INFERTILITATE ABSOLUTA a ciclului menstrual care s-a terminat dupa 3 zile in data de 2 August si in 3 August a inceput NOUL ciclu menstrual.
2.) Atat posibilitatea cat si probabilitatea sa poata sa ia nastere o sarcina este exclusa in proportie de peste 99% in situatia/cazul in care conform afirmatiei tale : ''In luna august am avut toate contactele protejate, doar o data si a frecat penisul de clitoris, dar fara sa îl introducă in vagin.''
3.) Ai facut si urmatoarea afirmatie : ''Menstruația ar fi trebuit sa înceapă pe 2 septembrie ( dupa aplicație), dar nici pana azi nu mi-a venit.'' insa NU ai precizat (mentionat) absolut nimic in privinta tipului ciclului : daca este REGULAT sau NEREGULAT.
Aplicatia existenta pe telefonul mobil poate fi folosita NUMAI de acele femei care au ciclul menstrual REGULAT, care are mereu aceeasi lungime ca numar de zile sau prezinta o abatere in +/- de cel mult 2 zile.
Teoretic NU exista nici cea mai mica posibilitate ca acum sa fii insarcinata in cazul in care tot ceea ce ai prezentat este corect. Sanatate!

| Andreiiliuta explică (pentru corbulalbrosu):

Nu am niciun simptom premenstrual, de asta sunt foarte stresata. Si asta poate fi un motiv pentru care întârzie?

| Stegman a răspuns (pentru Andreiiliuta):

O sa vina.

| corbulalbrosu a răspuns (pentru Andreiiliuta):

Sangerarea menstruatia poate sa porneasca la o alta data fata de cea pronosticata (ori mai devreme sau mai tarziu cu cateva zile), in cazul in care caracteristica principala a ciclului menstrual este cea de a fi NEREGULATA. Ciclul menstrual neregulat in cele mai multe cazuri apare din cauza unor afectiuni medicale minore, care pot sa afecteze sau sa actioneze la nivelul a una sau a mai multor glande endocrine existente in organism (tiroida, ovare, hipofiza, glanda pituitara, suprarenale, etc.) si astfel toata activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin perturbata, modificata, sau chiar... dereglata. Dereglarea hormonala provoaca la randul ei dereglarea ciclului menstrual, prin care este impiedicata si intarziata mai mult sau mai putin : formarea, dezvoltarea si maturizarea ovulului la timp si astfel lungimea ca numar total de zile a ciclului menstrual se mareste/lungeste uneori chiar foarte mult, chiar si peste o luna.
De asemenea trebuie sa cunosti si sa stii pe viitor, ca uneori si in cazul celor mai perfect reglate cicluri menstruale care prezinta abateri de lungime foarte mici de cel mult +/- 1 (2 zile), exista posibilitatea sa apara disfunctionalitati in desfasurarea ciclului menstrual si ca atare apare posibilitate sa se produca dereglari mai mari sau mai mici ale activitatii hormonale. La randul lor, dereglarile hormonale provoaca modificarea lungimii ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile si astfel ciclul menstrual REGULAT pe o anumita perioada de doar cateva luni de zile poate sa devina chiar NEREGULAT.
Pe baza precizarilor efectuate, se poate afirma ca neinceperea sangerarii menstruale in urma cu 3 zile, probabil o data reiesita prin calcul, poate fi urmarea unei dereglari hormonale care s-au produse in decursul actualului ciclu.
In general, durata abaterii ca lungime a ciclului menstrual poate sa prezinte variatii de la cele mici si destul de frecvente de doar +/- 3-5 zile, la dereglari putin mai mari de circa 7-10 zile sau si mai mari chiar si de 10-14 zile (de obicei in plus). In cazuri cu totul rare, uneori dereglarea poate sa devina grava/severa incat abaterea de lungime sa fie chiar si de 2-3 luni : FARA SA EXISTE o sarcina instalata in uter. S-a constatat ca astfel de dereglari de lungime a ciclului menstrual apar si se produc destul de frecvent la varsta adolescentei, dar se pot manifesta si pe urma din cauza faptului ca in decursul ciclului menstrual, uneori ''accidental'' si cu totul inexplicabil, activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata de functionarea incorecta/deficitara a unuia sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. In astfel de situatii consultatia ginecologica devine mai mult decat necesara. Multa sanatate!