| GotenKs18 a întrebat:

Buna ziua TPU! In legatura cu acel lichid preejaculator.El cand apare? Apare la fiecare contact sexual neprotejat? Pentru ca am facut-o cu prietena mea de 2 ori neprotejat dar faptul ca sunt la inceput si cu putina experienta nu cunosc prea bine dar prima oara am facut sex sub 2 minute si mai mult am stat decat sa ma misc pentru ca simteam ca o sa cedez iar cand am simtit ca nu mai pot am iesit si nu am ejaculat in ea iar a 2-a oara am intrat in ea de vreo 3 ori dar de fiecare data nu am stat mai mult de 3-4 secunde si ieseam si bineinteles din nou nu am ejaculat in ea si nu cred ca se pune problema de vreo sarcina, stiu ca exista risc dar nu cred ca sunt asa ghinionist.Deci care e treaba cu acel lichid? Apare intotdeauna? Il simti? Apare doar la sex, sau si daca te masturbezi? As dori un raspuns mai amanuntit.Multumesc anticipat!

4 răspunsuri:
| SunnyDay88 a răspuns:

Apare cand esti excitat.

| anyhylator a răspuns:

Ca rezumat a ce a scris needhelpss, acel lichid este un reziduu, o sperma falsa,. ramasa pe caile de ejaculare respective, de la care nu se ramane insarcinata, apare la oricine, este imperceptibil deoarece emanatia lui nu antreneaza nici un muschi sau receptor fiind un lichid de curatare sau ceea ce a ramas de la ejacularea precedenta. Pentru a evita ( daca vrei) prezenta lui atunci dupa fiecare ejaculare trebuie sa storci penisul prin miscari de stoarcere de la baza penisului spre varf si astfel la viitoarea ejaculare caile vor fi curate, nemaipastrand acel lichid.

| NeedHelpss a răspuns:

Lichidul prespermatic sau preejaculator este secretat de glandele bulbouretrale numite si glandele lui Cowper. Acestea sunt doua glande mici, asemanatoare celor salivare, situate in abdomenul inferior pe traseul uretrei, mai jos de vezica urinara si de glanda prostata, dar deasupra bulbului penisului.

Glandele echivalente care se gasesc la femeie se numesc glandele Bartholin, ele avand o secretie asemanatoare, ceva mai lichida, cu rol lubrifiant. Glandele Bartholin sunt situate foarte aproape de orificiul vaginal.

Glandele bulbouretrale (Cowper) varsa lichidul preejaculator prin doua canalicule direct in uretra, in timpul excitatiei sexuale asociate sau nu preludiului, masturbarii sau altor activitati care produc erectie si ejaculare.

Rolul lichidului este acela de a lubrifia traseul uretrei inaintea ejacularii si de a neutraliza aciditatea din uretra masculina si pe cea din mediul vaginal. Motivul e ca aceasta aciditate ofera un mediu in care spermatozoizii nu pot trai. Deci lichidul prespermatic participa la protectia spermatozoizilor.

Cum arata lichidul prespermatic sau preejaculator?

Glandele Cowper sunt glande mucoase deci secretia lor are aspectul mucusului. Lichidul este vascos, lipicios, are o consistenta cleioasa si e transparent. Lichidul are aspectul unei picaturi cristaline cand apare la nivelul orificiului uretral al penisului in erectie. In mod obisnuit, organismul barbatesc secreta cateva picaturi din acest lichid, atat cat trebuie ca sa parcurga intreaga uretra si sa participe la lubrifierea peretilor vaginali.

In conditiile prezentei unei infectii sau unei boli, lichidul poate fi tulbure si chiar colorat (galbui, verzui, maro, rosu), mai abundent sau absent.

Particularitati normale privind secretia lichidului prespermatic

Exista barbati care nu secreta acest lichid deoarece prezenta lui nu este obligatorie. Absenta de la bun inceput a secretiei nu reprezinta o boala si nu este cauza de infertilitate masculina deoarece si sperma are la randul ei capacitatea de a neutraliza aciditatea uretrei si a vaginului.

Desi la majoritatea barbatilor lichidul produs e in cantitate mica (de cateva picaturi), la unii acesta poate ajunge la 5 ml.

Daca un barbat constata pe parcursul vietii ca nu mai produce lichid prespermatic sau observa modificari ale cantitatii sau aspectului lui, e bine sa faca o vizita la urolog.

Lichidul preejaculator contine spermatozoizi?

Prostata este locul unde se amesteca fluidele din compozitia spermei chiar inainte ca aceasta sa fie ejaculata. Intre ejaculari, spermatozoizii asteapta pe traseul ductelor spermatice si in epididim iar lichidele ce compun sperma sunt depozitate in prostata si veziculele seminale. Drumul parcurs de sperma spre iesire este compus din canalul ejaculator (un tub aflat in interiorul prostatei si care se varsa in uretra) si uretra.

Dupa o ejaculare, pe acest traseu raman spermatozoizi. O parte din ei poate fi spalata odata cu eliminarea urinei. Totusi e estimat ca pe traseul canalului ejaculator pot ramane cantonati spermatozoizi viabili pana la 2 zile dupa o ejaculare. Acestia pot fi preluati de lichidul prespermatic care se secreta foarte aproape de acest loc.

Asa cum e produs, lichidul prespermatic nu contine spermatozoizi dar ii poate prelua din vecinatate. Distanta mai mare de 2 zile de la ultima ejaculare si fluxurile repetate de urina scad pana la zero acest risc. Uneori nu se gasesc deloc spermatozoizi in lichidul prespermatic si uneori, daca sunt prezenti, sunt neviabili.

Alteori acest lichid contine spermatozoizi viabili in principal datorita timpului scurt trecut intre ejaculari. Deci in mod accidental, lichidul prespermatic poate provoca aparitia sarcinii.

Pericole legate de lichidul preejaculator

HIV, virusul care poate da SIDA, se gaseste in lichidul preejaculator la marea majoritate a barbatilor infectati. Deci, prin intermediul lui, acest virus poate trece la partener. De asemenea alti microbi responsabili de boli cu transmitere sexuala pot contamina acest lichid si pot cauza infectarea partenerului.

| Amely21 a răspuns (pentru NeedHelpss):

Prietenul meu îl secretă încontinuu. este ceva normal? La el, cantitatea e mai crescută, inainte sa ejaculeze