| 94Lucifer94 a întrebat:

Aș dori să învăț limba japoneză, la nivel de vorbire dar și de scriere, cu excepția simbolurilor. În cât timp aș putea învăța bazele dacă urmez cursuri online? A încercat cineva să învețe această limbă? Dacă da, am nevoie de câteva păreri sau sfaturi.

Răspuns Câştigător
| Mayhem666 a răspuns:

Da, eu am incercat, si inca incerc. O studiez singur, de aproape 1 an, si pot sa spun ca este o limba relativ usoara. Multi se descurajeaza din cauza simbolurilor sincer sa fiu, si a cuvintelor care li se par inbarligate, dar daca dam la o parte toate aceste aspecte, vom observa ca limba in sine este destul de simpla, care are cuvinte usir de retinut si cu o pronuntie asemanatoare cu cea din limba romana. O parte din cuvintele din limba japoneza sunt provenite din limba engleza, exemple ''cabage=varza, in japoneza kyabetsu'', in scriere nu se vede, dar in pronuntie se poate observa diferenta, ''kid=copil, in japoneza kido'', ''pink=roz, in japoneza pinku'', ''Orange=portocaliu, in japoneza orenji'', si astea sunt doar putine exemple, mai sunt multe altele, pe care le vei observa pe parcurs, de aceea exista unul din cele 3 sisteme de scriere, si anume katakana, care contine semne exclusiv pentru cuvintele provenite din alte limbi.
Japoneza o poti invata uitandu-te la filme sau seriale in japoneza, asta in cazul in care nu te uiti la anime-ri asa cum fac eu.
Online poti gasi o gramada de site-uri care te vor ajuta sa o inveti mai usor, recomand un canal de YouTube numit Japomania, un canal in limba romana in care sunt prezentate diverse lucruri, printre care lectii de limba si pronuntie, de scriere, de citire, dar si traditii si povesti urbane japoneze si chestii cu anime-uri. Mai rocomand un site numit Japanese Pod 101, este un site care in mare parte te va invata cum sa inveti sa scrii mai usor semnele kanji, adica semnele provenite din limba chineza.
Am observat ca ai mentionat ca doresti sa stii la nivel de vorbire dar si de scriere, dar ai spus cu exceptia simbolurilor, ei bine, la nivel de vorbire se poate, dar la nivel de scriere ai nevoie de simboluri, nu poti sa stii sa citesti in japoneza daca nu stii simbolurile. Este suficient sa stii doar 2 alfabete si anume hiragana si katakana care fiecare are un numar de 46 de semne, semnele din hiragana si katakana coincit in tot mai putin scriere, adica au aceeasi pronuntie, dar seamana diferit, din moment ce katakana cum am spus si mai devreme este alfabetul folosit in scrierea cuvintelor provenite din alte limbi, in timp ce hiragana sunt folosite pentru terminatii si inflexiuni sau particule ale limbii, dar se pot folosi si pentru a scrie un cuvant intreg, care nu are un semn anume scris in kanji.
Nu trebuie sa te sperii de semne, la inceput poate pare greu, dar daca incerci vei vedea ca in maxim o luna vei fi capabil sa citesti un text scris complt in hiragana si katakana, semnele sunt relativ usoare si pot fi diferentiate prin faptul ca semnele hiragana sunt mai rotunjite, iar cele katakana sunt mai colturoase.
Apoi dupa ce termini de invatat cele 2 alfabete, poti trece sa inveti kanji, care sunt semne provenite din limba chineza, o parte din ele sunt foarte usoare, dar sunt si unele mai complicate, ele sunt in jur de 50.000 de semne, dar un vorbitor nativ japonez in convorbirea de zi cu zi are nevoie sa stie doar 3000 de semne.
Invatarea vorbita a limbii este destul de usoara, pentru ca substantivul, versul, adjectivul, etc, toate astea au o anumita ordine in propozitie, spre exemplu subiectul sta intotdeauna primul intr-o propozitie, iar verbul sta intotdeauna ultimul.
Spre exemplu daca doresti sa spui ''Te plac'', poti spune ''Boku wa anata ga suki desu'' sau doar ''Boku wa anata ga suki''. Boku=eu, wa=''o particula care se foloseste in limba japoneza si nu are traducere'', anata=tu, ga=''o particula folosita in limba japoneza care nu are traducere'', suki=a placea, desu=a fi.
E destul de usor, nimic complicat.
Sfatul meu ar fi sa incepi prin a invata cele 2 alfabete si cuvinte si fraze obisnuite in japoneza, spre exemplu ''la multi ani = otanjoubi omedetou gozaimasu'', ''buna = konnichiwa'', etc.
Oh, da, am uitat sa mentionez, in limba japoneza, fiecare semn scris este compus dintr-o consoana si o vocala, singurul semn care este compus doar dintr-o consoana este ''n'' si se pronunta usor nazal, iar singurele compuse doar din vocale sunt ''a, i, u, e, o'', in rest toate celelalte sunt formate dintr-o consoana si o vocala, consoana mereu fiind prima, iar vocala dupa consoana.
Sper ca te-am ajutat cat de cat, si sper ca ai inteles ce am incercat sa explic. Incearca sa intrii pe Japomania, vei avea mult mai multe explicatii acolo, si vei fi capabil sa intelegi mult mai multe, uite link-ul aici https://www.youtube.com/channel/UC3_Bq1e77mqKsRJdj961h_A
Acolo vei gasi si lectii de scriere si de vocabular, si de orice, si sunt explicate in asa fel incat poate sa inteleaga toata lumea.
Eu iti urez bafta si spor la invatat.

| Mayhem666 a răspuns (pentru Mayhem666):

Oh, si imi cer scuze pentru greselile gramaticale, m-am grabit cand am scris, si nu mai stau acum sa le corectez, ca e un text mult prea lung.

5 răspunsuri:
| Bondarel99 a răspuns:

Limba japoneza are aparent o gramatica simpla, cuvinte formate numai din silabe gen consoană și vocala, pronunție simpla, dar scrierea e groaznica. Adică sunt 3 alfabete (2 silabare și sistemul kanji, adică acele caractere chinezești), 4 dacă punem la socoteala și acele litere romanice. Poți încerca, o sa îți ia câteva luni bune cu invatat in fiecare zi pana vei reuși sa pui bazele.
Nu e deloc ușor, ai nevoie de răbdare și concentrare, as zice ca limba chineza e mai ușoară...

| missfatadelatara a răspuns (pentru Bondarel99):

Prin acele litere romanice presupun ca te referi la sistemul romanji care nu e altceva decât o transcriere cu caractere latine (alfabetul de se învață la școală) a celorlalte 2 (kana și kanji).

| RAY a răspuns:

Atat de usor vorbesti

| missfatadelatara a răspuns:

De pe net am luat cărți. Am găsit și câteva care au și lecții audio(numai ca la nevoie, memoria telefonului ma abandonează big grin asa ca am renunțat la mare parte dîn ele).

Depinde și de cum sunt structurate cursurile, de cat timp aloci invatatului...