| etherella a întrebat:

Bună, TPU! Recent, am terminat clasa a VIII-a, urmând să merg la liceu. Evaluările inițiale îmi creează neliniști de care nu mă pot detașa, deoarece nu doresc să trezesc impresii rele profesorilor. Pe lângă această chestiune, s-ar putea să fie trecute în catalog, în funcție de alegerea fiecărui cadru didactic.
Majoritatea profesorilor din gimnaziu nu s-au implicat deloc, unii dintre ei nici nu au predat toate lecțiile. Pe lângă acest lucru, doresc să menționez că sunt o elevă venită din străinătate, am pierdut doi ani gimnaziali din Romania, ceea ce înseamnă că nu am nici caiete cu ajutorul cărora să-mi completez golurile.
Stiți, oare, cum aș putea înmagazina toate aceste lecții într-o scurtă perioadă? Orice recomandare este apreciată!

9 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu cred ca mai este cazul sa te stresezi, ca totul s -a terminat deja!
Cei care au terminat a VIII-a si au sustinut examenul de evaluare sunta natioanala, acum fiind gata de intrat la liceu, cu listele facute in ordinea preferintelor.

Tu de ce materie vorbesti?
Ca nu se mai da nici un examen acum, nu te mai evalueaza nimeni, doar mergi sa te inscrii la liceul unde ai fost admis, conform mediei.

| etherella explică (pentru Violleta2022):

Mă refer la testele inițiale, care se dau la aproape toate materiile. Ministerul Educației a reintrodus obligativitatea testării elevilor prin niște lucrări fără sens. Apreciez însă răspunsul!

| MihaiSpeedster a răspuns:

Te stresezi mult si fara rost. Ia-o pe indelete. Vezi in primele 2-3 luni de scoala unde ai lipsuri comparativ cu ceilalti colegi, caa sa ai o idee mai buna despre ce trebuie sa faci. Judecând dupa exprimarea ta, vocabular si gramatica, nu cred ca o sa ai probleme. În primul rând lucrează la încrederea de sine. N-ai motive sa fii neliniștită, în 4 ani poți să remediezi orice.

| etherella explică (pentru MihaiSpeedster):

Mulțumesc pentru răspuns! Lipsurile sunt legate de materiile care nu sunt de examen. La unele mă pricep, dar la altele încerc să recuperez, deși nu prea am timp vacanța asta pentru că programa școlară este foarte încărcată, iar timpul este scurt. Nu știu cum vor fi colegii, dacă încă mai rețin cele predate anii anteriori și nu cred că voi avea probleme în ceea ce privește materia din clasa a 9-a, dacă nu am avut probleme în clasele 7 și 8.

| MihaiSpeedster a răspuns (pentru etherella):

Te stresezi mult si degeaba. Mergi liniștită, ca va fi bine. Dau înscris ca vei fi printre elevii fruntași. Am eu așa, o bănuială foarte pregnantă. Succes!

| and0ra a răspuns:

Având în vedere ca ai lipsit doi ani gimnaziali din Romania, scrii mai bine decat unii cu 12 clase, nu stiu daca să râd sau să plâng happy
In alta ordine de idei, pot sa iti zic de pe acum ca nu trebuie sa iti faci griji foarte mari despre ce vor spune profesorii. Pana la urma e un nou ciclu, colectiv noi, cadre didactice noi, nu te va judeca nimeni pentru notele din clasele mai mici sau evaluari, maxim daca se discuta la inceput de an, dar atat, nu face nimeni tam-tam din asta. Frica de profesori să-ți fie in a 12-a cand te asculta si nu stii lectia rolling on the floor
Evaluari initiale....adica examenul de clasa a 8-a? Daca de acela vorbesti, nu stiu cum e la tine, dar eu sunt destul de sigura ca nu se pot trece notele din acea evaluare, cel putin nu fara acordul elevului.
Iti spun sincer, conteaza la ce profil mergi. Daca vrei sa recuperezi lecții de romana iti zic de pe acum ca nu e nevoie, pentru ca la liceu nu se mai face gramatica, ci literatura si e totul nou. Totul vine "nou", daca e ceva ce trebuie să tii minte din gimnaziu sunt poate lecții la matematica, geografie, chimie, etc. Cauta eventual pe net un scurt rezumat al claselor 5-8 la materiile pe care doresti sa le repeți. Sau intreaba o prietena daca iti poate imprumuta caietele. Sunt unele persoane care desi sunt la facultate sau lucreaza inca mai au caietele din gimnaziu deci nu strica sa intrebi.

| etherella explică (pentru and0ra):

Mulțumesc pentru aprecierea referitoare la modul în care scriu!
În ceea ce privește evaluările inițiale, Ministerul Educației a implementat obligativitatea testării cunoștințelor elevilor la începutul anului școlar din nou. Înainte de a publica întrebarea, am citit câteva conversații legate de acest subiect, deși erau din anii 2010-2012, perioadă în care testele inițiale erau obligatorii. Nu știam că în acele lucrări apar întrebări care vizează materia din ceilalți ani, credeam că se verifică doar lecțiile învățate anul școlar precedent, precum în țările din străinătate. În Spania, de exemplu, așa se făcea, iar acolo se dădeau doar la limba spaniolă, matematică și engleză (în funcție de școală). Aici, în schimb, se dau la aproape toate materiile! E o irosire de timp, dat fiind că pierdem o săptămână, sau chiar două din cauza acestor testări. În plus, stârnește foarte mult stres, indiferent de ce tip de teste sunt. Știu că, în liceu, se reia materia sau lucrurile fundamentale, cel puțin. Chiar nu-l înțeleg pe ministrul educației, încearcă să îmbunătățească educația, dar mereu evită eliminarea lecțiilor inutile.
Încerc să-mi schimb mentalitatea și să mă recreez vacanța aceasta, pentru că stresul examenelor m-a obosit enorm.
Apreciez răspunsul dat!

| and0ra a răspuns (pentru etherella):

Am inteles. Acum realizez la ce te referi cu evaluarile initiale. Si eu le-am dat, dar iti zic de pe acum, nu e stres absolut deloc. Acele evaluari se pot intr-adevar da la toate materiile, mai putin cele care se fac pentru prima oara (ed. antreprenoriala, filosofie, psihologie, etc) sau poate chiar si romana de vreme ce gramatica nu se mai face la liceu si literatura nu o stii din gimnaziu, dar acele testari sunt pentru a avea profesorul o idee mai buna asupra nivelului clasei. Practic daca profesorul de mate va da testarea initiala si mai mult de jumatate din clasa ia nota 4 sau 5, asa stie ca trebuie sa aprofundeze mult mai mult materia. Sunt doar "for reference". Si acele testari NU se pot trece in catalog fara acord (nu stiu daca nu chiar scris) din partea elevului. Am mai intalnit totusi profesori care aleg sa treaca nota cu toate ca nu e decizia lor. In astfel de situatii treuie sa mergi la directoare/director. Profesorul nu are dreptul sa treaca notele din evaluarea initiala fara acordul elevului, mai mult pentru faptul ca, practic, nu e test din materia de clasa de liceu.

| andreea878 a răspuns:

Și eu am terminat acum a 8a, dar prietenii de la liceu imi spun ca nu am nevoie cam deloc de materia de gimnaziu, profesorii nu au ce sa ti spuna, pana la urma e o noua etapa a vietii, trebuie sa te gandesti la viitor, lasa trecutul