| Lio a întrebat:

Buna tuturor, as vrea daca se poate sa imi spuneti definitiile Genului Liric si Epic, dau funda : )

Răspuns Câştigător
| Maddalinapunct a răspuns:

Epic-autorul isi exprima sentimentele, gandurile in modindirect prin intermediul personajelor si al actiunii
liric- autorul isi exprima gandurile in mod direct prin inermediul eului liric
eul liric- vocea intermediara dintre autor si cititor. funda plspuppy dog eyes

9 răspunsuri:
| mistikk a răspuns:

Pai genul liric cand autorul isi exprima gandurile, trairile, sentimentele in mod direct fara ajutorul actiunii si personajelor iar genul epic atunci cand autorul isi exprima gandurile, sentimentele in mod indirect cu ajutorul personajelor si al actiunii big grin

| Veverita a răspuns:

Genul liric se defineste prin subiectivitate, numele de liric provine din grecescul lyra deoarece atunci poeziile erau acompaniate de muzicalitatea unei lire.Modul predominant este monologul liric adresat sau nu...si apare si descrierea de obicei in pasteluri. poetul isi transmite in mod direct trairile interioare prin intermediul pronumelor si verbelor la persoana intaia singular si plural...Genul liric este definit prin metafore,imagini artistice, figuri de stil si prin utilizarea unui limbaj cat mai expresiv.
Genul epic se defineste prin obiectivitatea autorului care isi transmite atitudinile, impresiile si sentimentele fata de lucrurile exterioare cat si fata de propriile metamorfoze interioare in mod indirect cu ajutorul personajelor.Caracterul personajelor este construit de catre autor in asa fel incat sa reflecte cat mai bine ceea ce autorul doreste sa transmita.Modul predominant de expunere este naratiunea ce se impleteste cu descrierea si dialogul.descrierea are mai multe roluri:contureaza portretul unui personaj,creeaza atmosfera, incetineste ritmul actiunii, sau ajuta la creearea unei imagini a locului unde se petrece actiunea.autorul poate sa fie obiectiv fiind rezent doar ca narator sau subiectiv cand este implicat ca personaj, martor.Cam atat.si asa am scris cam mult. aper ca te-am lamurit.succes la examen! cred ca de asta aveai nevoie de trasaturihappy si eu am examentongue

| ץtгє๓3๒гєคк๔คภςє a răspuns:

Genul liric cuprinde operele literare în care sunt exprimate direct (spre deosebire de genul epic) gândurile, ideile și sentimentele autorului prin intermediul eului liric. În genul liric domină viziunea și transfigurarea artistică, autorul apelând la tehnici aludive si asociative, creând un univers de mare forță de sugestie ce se adresează sensibilității cititorului. Este, din acest motiv, genul literar al discursului subiectiv, exprimând sentimentele prin intermediul figurilor de stil și al simbolurilor. De obicei, discursul genului liric este la persoana întâi, dar este folosită și persoana a II-a.

Termenul liric vine de la denumirea instrumentului muzical numit lira. Aceasta era însemnul lui Apollo, zeul luminii, al muzicii si al poeziei la greci. In Grecia Antica s-a folosit pentru scrierea textelor poetice cu criteriu formal, și anume acompaniamentul de liră. De abia în epoca modernă, poezia lirică a ajuns să însemne creație literară ce exprimă sentimente sau atitudini. Treptat, lirismul s-a identificat cu poezia, supusă unor mijloace formale cum sunt versul, stofa, ritmul sau rima.

In literatura contemporană nu se mai poate vorbi de o asociere între genul liric si poezie, existând și opere lirice în proză. Mai mult chiar, în cadrul poeziilor se distinge un amestec al lirismului cu epicul și există o tendință de distrugere a regulilor rigide de versificație.

[modificare] Specii ale genului liricElegia este un poem liric al cărui ton e adesea tandru, trist și melancolic. În secolul al XV-lea, elegia tinde să dobândească un caracter filozofic (exemple Tibul, Ovidiu etc.)
Oda este un poem cântat la vechii greci. La moderni, poem liric de înaltă inspirație, compus din strofe simetrice. Asemenea cântecelor corului, oda avea o compoziție triadică. (exemple Victor Hugo, Puskin)
Pastelul este un termen provenit din limba germana semnificând pictura cu creioane moi. De la pictura în pastel termenul s-a extins în literatură, definind delicatețea unei descrieri lirice. (exemplu Vasile Alecsandri - creatorul acestei specii prin ciclul "Pasteluri")-exista ca specie doar in literatura română
Meditația (filozofică) este o specie a genului liric în versuri în care e descris un fenomen din natură ale cărui concluzii devin valabile și pentru oameni. (exemple Grigore Alexandrescu, "Meditație", Mihai Eminescu)
Satira este o operă în general în versuri, în care autorul ironizează ridicolul contemporanilor sau le conturează viciile. (exemple Grigore Alexandrescu, "Satira. Duhului meu")
Pamfletul este o specie a genului liric în care sunt criticate defectele unei persoane, societății cu intenția îndreptării. Poate fi în proză sau în versuri. (exemple Ion Heliade Rădulescu, Grigore Alexandrescu).
Sonetul este o piesă lirică alcătuită din paisprezece versuri cu aceeași măsură dispusă în două catrene cu rimă îmbrățișată. Este o poezie cu formă fixă cea mai frecventată. (exemple Dante, Petrarca, Leonardo da Vinci, Michelangelo etc.)
Rondelul este o poezie cu formă fixă alcatuită din trei catrene și un vers izolat. Versurile unu și doi sunt identice cu versurile șapte și opt. (exemple Alexandru Macedonski prin "Poema rondelurilor")
Gazelul este o poezie cu formă fixă alcatuită din strofe cu două versuri; originară din literaturile orientale, ajunge în Europa la începutul secolului al XIX-lea. (exemple George Coșbuc, Mihai Eminescu, Goethe)
Glosa s-a născut în Spania secolului al XV-lea. Este o specie a genului liric cu formă fixă. Prima strofă este alcătuită din patru, șase, sau opt versuri ce conțin tema de bază. Fiecare vers e comentat într-o strofă specială de aceeași mărime cu prima. Ultima strofă o reproduce pe prima cu ordinea inversată a versurilor. (exemple Mihai Eminescu, „Glossa")
Romanța are un aspect erotic, sentimental, duios, melancolic. Este dedicat celibrării faptelor istorice vetejești, sau conțin exclamații ori chemări.
Imnul este un cântec de preamărire a divinității, conține cuvinte de importanță națională și are un caracter solemn.

Genul epic cuprinde totalitatea creațiilor epice în care autorul își exprimă indirect sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor. Opera epica este opera literara in care ideile, sentimtele si gandurile sunt exprimate cu ajutorul personajelor si ale actiunii.
Structura operelor epiceÎn general, operele epice sunt structurate după momentele subiectului:

Expozițiunea (fixează spațiul, timpul, unele personaje și împrejurările conflictului)
Intriga (momentul în care se declanșează conflictul între personajele narațiunii)
Desfășurarea acțiunii (prezintă întâmplările într-o ordine cronologică)
Punctul culminant (momentul cel mai tensionat al conflictului)
Deznodământul (momentul rezolvării conflictului)
Există termeni noi pentru structura genului epic:

Situația inițială(momentul actual)
Evenimentul care schimbă situația inițială
Desfășurarea acțiunii(la fel ca și termenul vechi)
Depășirea situației dificile sau Punctul de maximă tensiune
Situația finala

Funda?

| Annie a răspuns:

Genul epic isi transmite in mod indirect gandurile ideile sentimentele prin intermediul persoanjelor si al actiunilor

În general, operele epice sunt structurate după momentele subiectului:

Expozițiunea (fixează spațiul, timpul, unele personaje și împrejurările conflictului)
Intriga (momentul în care se declanșează conflictul între personajele narațiunii)
Desfășurarea acțiunii (prezintă întâmplările într-o ordine cronologică)
Punctul culminant (momentul cel mai tensionat al conflictului)
Deznodământul (momentul rezolvării conflictului)
Există termeni noi pentru structura genului epic:

Situația inițială(momentul actual)
Evenimentul care schimbă situația inițială
Desfășurarea acțiunii(la fel ca și termenul vechi)
Depășirea situației dificile sau Punctul de maximă tensiune
Situația finala
Genul epic:

-intr-o opera epica exista un narator(povestitor),exista personaje(participanti la actiune) si exista actiune(desfasurarea intamplarilor intr-o anumita ordine)

- modul de expunere predominant al operelor epice este narațiunea.

-cuprinde totalitate operelor epice populare sau culte.

-este genul literar care cuprinde texte în proză sau în versuri,în care un narator povestește ceva.

- elementele definitorii ale operei epice sunt:naratorul,acțiunea,personajele,preponderența narațiunii ca mod de expunere.

-autorul este persoana care imaginează și scrie un text.

-naratorul este vocea care relatează întâmplarile

Structura narativă:

- Alternanța este procedeul prin care sunt prezentate în paralel două fire narative într-un text.

-înlănțuirea este procedeul de legare a secvențelor într-o operă epică,care constă în dispunerea cronologică a întâmplărilor unele după altele.

- Inserția este procedeul care constă în includerea unei povești în alta(povestirea în ramă) într-o operă epică.


Perspectiva narativă

- Narațiunea poate fi relatată la persoana I sau la persoana a III-a.

- Narațiunea la persoana I (când naratorul povestește despre sine). El își asumă astfel atât rolul de narator,cât și pe acela de personaj implicat în evenimentele relatate.

- Narațiunea la persoana a III-a (când naratorul povestește despre alții). El pare,adesea, că știe totul despre întâmplările relatate, despre gândurile, intențiile și sentimentele personajelor.




Genul liric isi transmite in mod direct gandurile ideile sentimentele prim intermediul eului liric.

| TheDarkOne a răspuns:

Opera lirica este opera in care autorul isi exprima in mod direct gandurile si sentimentele. Aceasta este definitia, si iti mai dau si cateva caracteristici:
-nu are personaje
-nu se poate povesti
-are multe figuri de stil
-este in versuri






GENUL EPIC

Genul epic cuprinde totalitatea creatiilor epice adica acele opere literare in care autorul isi exprima indirect sentimentele prin povestirea unor fapte, a unor intamplari si prin intermediul personajelor.

Are personaje, narator si actiune, care este centrata pe momentele subiectului, indici de timp si de spatiu.

Particularitati:

Genul epic cuprinde totalitate operelor epice populare sau culte. Orice opera epica are 3 elemente definitorii: narator, actiune, personaje.Modul de expunere predominant al acestor opere este naratiunea.Naratorul este cel care povesteste (nareaza, relateaza) intamplarile:Naratorul poate fi autorul sau unul dintre personaje.Relatarea se poate face la persoana a III-a sau la persoana I. Povestitorul se detataseaza de faptele relatate si este obiectiv.

5.Actiunea este constituita din totalitatea faptelor relatate: Are o mare mobilitate in timp si in spatiu
b) Se caracterizeaza, in general, prin unitate compozitionala, intamplarile povestite constituindu-se in momente ale subiectului literar

6.Personajele sunt agenti ai actiunii, cat si purtatoare ale mesajului autorului:a) Ele prezinta o mare diversitate, in functie de numeroase criterii de clasificare
b) Difera si ca numar, in functie de amploarea si complexitatea actiunii

7. Toate aceste caracteristici se intalnesc atat la operele populare, cat si la cele culte.

8. In folclor, genul epic este reprezentat prin numeroase specii literare:
In versuri:
-balada (cantec batranesc)
-legenda
-epopeea
-fabula
-cantecele obiceiurilor calendaristice si de ceremonial
(plugusorul, oratia de nunta)

In proza:
anecdota
schita
nuvela
povestirea
romanul
reportajul
eseul
memoriile
amintirile
jurnalul.
Sper ca te-am ajutat:*

| TheDarkOne a răspuns:

Caracteristicile genului epic:
-are narator:cunoscut sau anonim
-sunt prezenteactiuni, evenimente, intamplari
-la actiuni participa personaje
-sunt prezentate cele 5 momente ale subiectului
-mesajul autorului se transmite in mod indirect prin intermediul personajului
-sunt prezente moduri de expunere diferite(naratiunea,descrierea, dialogul, monologul)dar predomina doar unul dintre acestea

| Squmppaaaa a răspuns:

Sa ghicesc.iti trebuie pentru ca dai examenu alawinking(ai term cls8)

Genul epic Prezenta autorului e partial inlocuita de cea a personajelor in o exprimare indirecta. Naratiunea alterneaza cu descrierea "Dumbrava Rosie" de V. Alecsandri, "Iliada" de Homer etc.

Genul liric Genul cel mai subiectiv care exprima nemijlocit sentimentele prin metafore si simboluri. Dpdv gramatical caracteristica lui e pers. I. "Satira. Duhului meu" de Gr. Alexandrescu etc

baftalove struck

| kessu a răspuns:

Genul Epic:






Concepte operationale:

DEFINITIA GENULUI EPIC:

Genul epic cuprinde totalitatea operelor epice in proza sau in versuri.

 TRASATURILE GENULUI EPIC:

Orice opera epica are trei elemente definitorii: narrator, actiune, personaje.

Naratorul:instanta literara,,,voce¶¶, intradiegetica prin intermediul careia

se transmit,,actiunile¶¶.

Actiunea =diegeza: inlantuirea logica de evenimente prezentata gradat pe

momente.

Personajul:,,vocea¶¶ pe seama careia sunt puse intamplarile, participa la

actiune.

 DEFINITIA NARATORULUI SI A TIPULUI DE

NARATOR:

Naratorul:instanta literara,,,voce¶¶, intradiegetica prin intermediul careia

se transmit,,actiunile¶¶.

 TIPURI DE NARATOR:

NARATORUL HOMODIEGETIC:narator-personaj identificat la nivelul

,,vocilor µ¶din text=>relatare la persoana I; naratorul este,, necreditabil¶¶

(prezentarea unui punct de vedere subiectiv).

NARATORUL HETERODIEGETIC: narator omniscient, omnipresent=>

reletare la persoana a III-a; naratorul este creditabil (prezentare din punct

de vedere obiectiv)

NARATOR-MARTOR (se intalneste la povestirea in,, rama¶¶): relateaza

un eveniment la care nu participa direct, la care a asistat ca,, spectator¶¶ sau despre care a aflat de la,, altcineva¶¶; relatare la persoana a III-a subiectivizata; este semicreditabil

Genul Liric

Genul liric cuprinde operele literare în care sunt exprimate direct (spre deosebire de genul epic) gândurile, ideile și sentimentele autorului prin intermediul eului liric. În genul liric domină viziunea și transfigurarea artistică, autorul apelând la tehnici aludive si asociative, creând un univers de mare forță de sugestie ce se adresează sensibilității cititorului. Este, din acest motiv, genul literar al discursului subiectiv, exprimând sentimentele prin intermediul figurilor de stil și al simbolurilor. De obicei, discursul genului liric este la persoana întâi, dar este folosită și persoana a II-a.

Termenul liric vine de la denumirea instrumentului muzical numit lira. Aceasta era însemnul lui Apollo, zeul luminii, al muzicii si al poeziei la greci. In Grecia Antica s-a folosit pentru scrierea textelor poetice cu criteriu formal, și anume acompaniamentul de liră. De abia în epoca modernă, poezia lirică a ajuns să însemne creație literară ce exprimă sentimente sau atitudini. Treptat, lirismul s-a identificat cu poezia, supusă unor mijloace formale cum sunt versul, stofa, ritmul sau rima.

In literatura contemporană nu se mai poate vorbi de o asociere între genul liric si poezie, existând și opere lirice în proză. Mai mult chiar, în cadrul poeziilor se distinge un amestec al lirismului cu epicul și există o tendință de distrugere a regulilor rigide de versificație.

| nyko_9350 a răspuns:

Genul epic reprezinta totalitatea operelor literare in care autorul isi tranzmite in mod indirect gandurile, ideile, sentimentele atitudinea fata de un aspect al realitati prin intermediul actiuni al personajelor si al naratorului. ex.,, D-l Goe..." de I.L.Caragiale GENUL LIRIC reprezinta totalitatea operelor literare in care autorul in ipostaza eului liric isi transmite in mod direct ideile,gandurile, sentimentele, atitudinea fata de un aspect al realitati pe care o transfigureaza in imagini artistice folosind un limbaj mult mai expresiv decat in alte opere apartinand altor genuri literare. ex. Peste varfuri de M. Eminescu
fundita!