| T0T a întrebat:

Că tot ieri s-au serbat 160 de ani de la înființarea primei rafinării de petrol din lume, care culmea a fost în România, lucrul ăsta ne arată că s-a putut și la noi veni cu inovații care însă pe parcursul timpului au cam putrezit și am pierdut ritmul față de celelalte țări dezvoltate. E bine să ne amintim de momentele de glorie trăite de țara noastră însă oare de câte vom mai avea parte? Eu cred că asemenea evenimente ar trebui să ne stimuleze în așa fel încât să facem ceva bun pentru țara noastră, chiar dacă mulți ne-am pierdut nădejdea în ea. Întrebarea mea ar fi, în ce domenii credeți că țara noastră poate excela pe viitor, dacă mai poate? Mai avem oare vreo șansă să facem ceva bun în România?

https://ibb.co/dRYKMQ

Răspuns Câştigător
| geronimo11 a răspuns:

Tarile mici au fost dintotdeauna exploatate de cele mari. Stii vorba, daca n-ar fi prosti desteptii ar muri de foame. Statele mari ale lumii nu doresc ca statele mici ( exemplul Romaniei ) sa fie producatoare, exportatoare, ci mai degraba consumatoare si importatoare. Vezi si tu, avem un potential agricol extraordinar dar nu este exploatat in modul potrivit sau este exploatat insuficient. In magazine gasim cereale de import ( Germania, SUA ), legume si fructe la fel ( Spania, Turcia ) si producatorii din Romania au o piata de desfacere destul de slaba si sunt nevoiti sa vanda produsele la un pret subestimat ca mai apoi sa fie vandute de multinationale la un suprapret. Schimband nota, cu siguranta ca este bine sa ne amintim de momentele de glorie a Romaniei. Am avut oameni politici de prim rang ( A.I.Cuza, Mihail Kogalniceanu, Iuliu Maniu, Take Ionescu, Titu Maiorescu, Carol I, Ferdinand ), sportivi de asemenea ( Tiriac, Nastase, Hagi, Popescu, Comaneci ). Ce avem in continuare este un mare potential in domeniul agronomiei si turismului. Ce nu avem sunt oamenii politici de calitate care sa isi asume riscul de a schimba si care sa duca o politica de independenta fata de conducatorii marilor tari si de interesele lor. Se pare ca aderarea la Uniunea Europeana nu a adus rezultatele dorite.

4 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Faptul ca prima rafinarie de petrol s-a infiintat in tara noastra nu a fost o inovatie romaneasca, cum fara date crezi tu. Pentru ca lipsea infrastuctura de transport, compania straina care exploata petrolul a facut rafinaria la fata locului, ca sa transporte produsul finit, cu capital si tehnologie straine. Faptul ca am fost o sursa importanta de petrol nu ne-a ajutat sa ne dezvoltam, dimpotriva, a asigurat statului venituri care sa-i permita sa nu se modernizeze.

| T0T explică (pentru minrest):

Din câte știu eu și din câte e oficial, fabrica aparținea fraților Mehedinţeanu. Au fost aduse echipamente din Germania însă oficial fabrica era românilor. De asemenea România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. Cât despre rafinărie tot proiectul a fost dezvoltat de Marin Mehedinţeanu conform datelor oficiale. Nu știu ce date ai tu, poți detalia.

| minrest a răspuns (pentru T0T):

Stai sa ma uit.

| minrest a răspuns (pentru T0T):

De ce oficial, inseamna ca a romanilor era firma. Inseamna ca am gresit in privinta proprietarilor, cine nu greseste. Primele rafinarii moderne s-au construit la Iaslo, in Polonia (History of the petroleum industry, articol in Wikipedia). La Ploiesti s-a construit o rafinarie mai mare, pentru ca petrolul era mai accesibil. Fiind accesibil se extragea mai mult, se rafina mai mult, si dadea o cifra suficient de mare ca sa o inregistrezi in statistici. Si se exporta. Eu nu vreau sa contest capacitatea poporului nostru, departe de mine gandul, dar nu exportul de resurse dezvolta o tara.