| sublime89 a întrebat:

De ce credeti ca romanii n-au iubit prea mult cultura niciodata? Nu as vrea sa generalizez, dar marea majoritate a romanilor nu au prea iubit cartea, si nici in prezent nu stam mult mai bine, comparativ cu alte popoare.
In 1930 de exemplu, singurele regiuni ale Romaniei unde rata alfabetizarii era de peste 80% erau cele locuite mai ales de maghiari si germani, dupa cum puteti vedea aici: http://www.brasovultau.ro/......zare-0.jpg
Cum va explicati aceasta diferenta de mentalitate intre popoare, si de ce credeti ca maghiarii si germanii au pus tot timpul o baza mai mare pe educatie decat romanii? Cred ca asta arata clar de ce suntem si acum in urma lor.

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Nu este un popor care iubeste cultura din cauza trecutului si al evolutiei pe care am avut-o. Noi mereu am fost o tara in care populatia locuia preponderent in zona rurala. In zonele rurale foarte putini isi permiteau sa faca studii superioare. Maghiarii si germanii isi permiteau. Din cauza acestei preponderente a zonei rurale, evident si traditionalismul era crescut. Taranii nu voiau sa isi trimita copiii la scoala, ei voiau ca urmasii lor sa ingrijeasca pamantul pe care si ei l-au ingrijit de-a lungul vietii lor. Iar mentalitatea asta este prezentata in multe carti, de exemplu, Ion ori Morometii. Astea mi-au venit primele in minte, mai sunt multe pe langa ele.
Apoi a venit perioada comunista, in care indivizii nu au fost invatati sa gandeasca, ci le-au fost impuse niste ideologii deja formate. Normal ca nu au invatat sa iubeasca cultura. Iar in prezent, generatia tanara este invatata in scoli de profesori care au predat si au crescut in perioada comunista, perioada in care au ascultat si au facut asa cum li s-a spus, fara sa se intrebe ce-i bine si ce-i rau. Este normal ca educatia sa fie scazuta pentru ca nu avem profesori buni care nu stiu cum sa ii faca pe copii sa gandeasca.
Este vorba de mentalitati care s-au dezvoltat in timp si care au nevoie de mai multe generatii decat una ca sa fie complet modelate.

5 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Totul pornește de la educație și disciplină. Calități care nu se vor a fi inoculate poporului român.
Acolo unde teritoriul românesc s-a aflat sub administrația austro - ungară, preț de 4 - 500 de ani, s-au împămîntenit noțiunile de cult al muncii, gospodărirea și chivernisirea avutului proprietate personală, disciplina, educația.
Ca o dovadă a felului nostru de prea umili și fricoși în fața unor nedreptăți, este elocventă atitudinea românilor (din Moldova și Muntenia) în toată perioada 1947 - 1989.
Maghiarii, polonezii, cehii, iugoslavii s-au răzvrătit împotriva dominației sovietice. Inclusiv o seamă din germani, din Germania de Est.
Singura noastră atitudine antisovietică și anticomunistă s-a manifestat tot pe teritorii din Transilvania sau din apropiere de aceasta ( Argeș) sau de la Brașov( prin anii 70). Restul am stat ca mieii cei buni de dus la tăiat.
Și aici e o dovadă a lipsi de educație.
Cu alte cuvinte e vorba de toată Transilvania și Banatul, precum și partea de nord a Moldovei( Suceava, Neamț).
Și biserica și-a avut partea ei bună ( sau ne - bună).
Și biserica catolică, și cea greco - catolică și chiar și cea protestantă au fost mult mai legate calitatea omului, de starea lui și, mai ales de aceea a păturii mijlocii și nevoiașe a oamenilor țării.
Aceste biserici, prin strînsa legătură cu apusul, au primit ajutoare din apus, pe care le-au împărțit în mod cinstit săracilor și nevoiașilor.
Preotul ortodox se conduce după preceptele:„Dacă viu la tine, să-mi dai. Dacă vii la mine, să-mi aduci!"
Eu stau de peste 40 de ani în parohia unei biserici.La mine vine preotul numai cu Ajunul Crăciunului și cu Boboteaza.Deci vine pentru bani.
Nu a venit o dată măcar să mă întrebe de sănătate.
La catolici și la protestanți nu se întîmplă astfel de lucruri.
Și nu e vorba numai neapărat să vărs tot necazul pe biserică.
Sînt multe altele de spus despre ce înseamnă lipsa de educație a tinerilor din România și, implicit, a poporului român.
S-ar putea scrie tomuri întregi.

| sublime89 explică (pentru corolav):

Da, nu pot sa zic ca nu sunt de acord cu tot ce ai scris. Am observat si eu aceste lucruri. Sunt destul de evidente, si totusi, prea putini romani le vad. Unii pentru ca nu pot, iar altii pentru ca nu vor.

| wolder a răspuns:

Nu comentez despre ce a fost in trecut, cei mai batrani ca mine isi pot spune parerea. Eu voi spune doar despre generatia in care traiesc despre care sunt de parere ca a ajuns foarte rau pentru ca majoritatea (in situatia asta n-am cum sa nu generalizez cand ii vad cat de multi sunt) instiga la incultura ascultand muzica de proasta calitate (manele- care insasi muzica asta instiga la incultura), privesc emisiuni, au activitati ce instiga la incultura.
M-am obisnuit cum toate persoanele de genul acela ma critita din cauza ca citesc foarte mult, ma informez mult, vizionez emisiuni educative. Pentru mine a devenit obisnuita sa mi se spuna zilnic: " De ce citesti atat, n-ai auzit de filme?"
Si da, chiar sunt ofuscata de felul cum au ajuns majoritatea adolescentilor (cu putine exceptii) care nu citesc destul, nu le cere nimeni sa fie premianti, dar macar sa-si formeze o cultura generala.

| sublime89 explică (pentru wolder):

Da, ai mare dreptate. Din pacate nu prea dam semne ca ne-am indrepta spre o directie buna. Eu cred ca si influenta mare a bisericii ortodoxe a cam oprit poporul roman din drumul lui spre cultura. Asta e destul de evident si-n prezent.
Mersi pentru raspuns happy

| corolav a răspuns (pentru sublime89):

Nu mi-ai mai răspuns!
Dar, de fapt, și tăcerea e un răspuns, nu?