| tonyc7 a întrebat:

E adevarat ca in unele tari cu populatie mica (precum Elvetia, Luxemburg, Norvegia, Danemaca - in Europa, au cele din lumea araba Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe) toti locuitorii au venituri suficient de mari, incat putem spune ca practic in aceste tari nu exista oameni saraci si toata lumea traieste in bunastare?

11 răspunsuri:
| Lukasssz a răspuns:

Da,in Elvetia o femeie de servici poate castiga pana la 6000 de EURO! Cand ei 6000 de euro in mana te asigur eu ca nu esti sarac.

| Eireann a răspuns:

Nu stiu de altele dar Norvegia inainte sa dea de petrol era o tara de pescari saraci.

| Drimmero a răspuns (pentru Eireann):

Toate tarile inainte sa dea de petrol erau sarace, tarile arabe acum maxim 50 de ani erau doar desert, se bateau cu camilele pentru un strop de apa si acum au ajuns acele state sa intoarca banii cu lopata, daca se termina rezervele de petrol acolo se va termina si visul lor frumos cu printi si printese.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In Luxemburg da pentru ca e doar un singur oras destul de dezvoltat

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Raspunsul trebuie nuantat.
In tarile din Europa pe care le-ai enumerat, ceea ce ai spus poate fi mai aproape de realitate fata de tarile arabe.
In ceea ce priveste tarile din Europa, chiar daca aceste salarii sunt foarte mari comparativ cu cele din Romania, trebuie privit asupra distinctiei dintre salariul brut si salariul net(adica pe cel pe care "il iei in mana", cum se spune in mod colocvial). In plus, trebuie sa te uiti si la paritatea puterii de cumparare, la preturi si asa mai departe. E posibil ca, din cauza unor utilitati cu preturi exorbitante pentru noi, nivelul de trai sa nu fie atat de ridicat pe cat am crede. Tin minte ca in Danemarca costul cumpararii unei masini, cu toate taxele aferente prezente si ulterioare, este greu de suportat pana si de cetatenii danezi.
In ceea ce priveste tarile arabe, problema e mai interesanta. Exista institutia juridica denumita Kafala. Din cauza ei se pot stabili unele relatii nu tocmai demne de secolul XXI intre angajat si angajator. Astfel, chiar daca poate aparent exista salarii de suprafata mari, sa le numesc asa, Kafala poate deturna aceasta realitate. Plus ca sistemul drepturilor omului, deci si drepturile economice si sociale, cunoaste cu totul alta directie fata de ce stim noi, fata de protectia CEDO si UE.

| tonyc7 explică (pentru anonim_4396):

Ms pentru raspunul inteligent si detaliat, dar tot nu m-ai lamurit. Au si aceste tari cetateni saraci sau nu?

| anonim_4396 a răspuns (pentru tonyc7):

Sigur ca au, dar sunt departe de noi. Tarile nordice au implementat social democratia cum trebuie, nu ca si noi, asa ca se apropie de ce a incercat comunismul, dar nu a reusit. De fapt, Romania comunista aprecia in special Suedia pentru sistemul ei social dezvoltat.

In concluzie, dar, exista si oameni saraci, e o utopie sa nu existe.

| Lukasssz a răspuns (pentru anonim_4396):

Saracia de la ei nu e ca saracia de la noi

| Lukasssz a răspuns (pentru anonim_4396):

La noi saracia inseamna sa nu ai ce sa mananci, la aia saracia inseamna sa nu ai masini scumpe, case mari, lucruri scumpe, etc.

| Mtoni a răspuns:

Depinde ce înțelegi prin sărăcie și bunăstare. Un om poate fi stabil financiar dar sărac din alte puncte de vedere, cu sufletul, suferind emoțional. Iar altul deși nu are siguranță zilei de mâine, este bine dispus aproape tot timpul.