|

Este corect dpdv gramatical "Asta este primul meci cu cele mai multe goluri" sau "Asta este meciul cu cele mai multe goluri" sau ambele?

2 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Vorba lui Luke Skywalker, in "The Last Jedi": " Impressive. Every word in that sentence is wrong"! Sa-ti explic:
1. Pleonasmul nu este o greseala gramaticala ( conform intrebarii), este o greseala lingvistica. Si in prima propozitie, nici macar nu exista un pleonasm.
2. Ai o constructie logica inversata: meciul cu cele mai multe goluri nu este intotdeauna primul. In schimb, primul meci este cel cu cele mai multe goluri, din cauza lipsei unui termen de comparatie ( al doilea, al treilea etc. meci). Si asta este si greseala din prima propozitie a intrebarii. Din punct de vedere gramatical, ambele sunt corecte. Dar prima este gresita din punct de vedere logic.

1 răspuns:
| a răspuns:

Prima propozitie contine un pleonasm. Pentru ca daca este meciul cu cele mai multe goluri, atunci este evident si primul. Doar daca e meciul al doilea cu cele mai multe goluri, atunci propozitia devine corecta daca mentionezi asta. Spre exemplu: Asta este al doilea meci cu cele mai multe goluri, dupa meciul jucat de FC Bacau impotriva Chiajnei.

A doua propozitie este corecta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează