| tudorvolcano a întrebat:

Nu sunt oare programele școlare depășite?
Propun vacanțe de iarnă foarte scurte și vacanțe de vară foarte lungi.

Se știe în zilele noastră că mare parte din populația lumii este mult mai obosită iarna și mulți, în timpul iernii, suferă de SAD (Seasonal Affective Disorder). Cei care au depresie, depresia este accentuată de sezonul iernii.
Măcar dacă școlile ar scurta programul, ca să fie doar pe timp de zi (adică cursurile să înceapă abia la 11 ziua, căci soarele răsare la 9 în timpul iernii și să se termine la 3).

În schimb, vacanțele de vară sunt cea mai mare pierdere de productivitate. În timpul în care elevii și studenții ar putea învăța mai bine și ar avea mai multă energie, stau mai mult degeaba.
Înțeleg că este și vacanța de vară ceva distractiv, dar cu toții știm că peste 90% din populație nu pleacă în concediu la mare, la munte etc. mai mult de 2-3 săptămâni.

Pe vremuri, când copiii locuiau la țară, vacanța de vară avea sens, pentru că atunci copiii se duceau vara la prășit, la cules, la vândut produsele etc.
De asemenea, școala în acele vremuri dura maxim 3-4 ore pe zi, pentru că școala era mult mai primitivă: în mare, învățau doar să scrie, să citească și să facă 2-3 calcule.
Doar cei înstăriți făceau liceu, facultate, dădeau doctorate etc. și tot nu aveau programele prost organizate din sistemul din ziua de azi.

14 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Calitatea informatiei din postarea asta ne demonstreaza ca scoala romaneasca e intr-adevar depasita.

Numai tu stii ca majoritatea populatiei e afecata de anotimpuri. Fenomenul exista, dar nu se aplica pentru mojoritatea oamenilor si efectele in mare majoritate a cazurilor sunt neglijabile. Elevii trebui sa invete sa fie functionali in orice conditii, nu o sa ii pese nimaniu ca adult ca azi esti putin trist, tot trebuie sa mergi la lucru.

Asa cum am mai zis pe aici si cu alte ocazii, scopul vacantelor nu este doar acela de a merge la mare sau la munte, scopul este acela de a ii acorda timpul copilului sa intretina si sa dezvolte relatii sociale, sa isi faca amintiri si sa se bucure de copilarie si vara e cel mai propice anotimp. Poti argumenta daca e prea scurta sau prea lunga, acolo fiecare poate sa vina cu pareri dar e absturd sa zici ca sunt inutile.

| tudorvolcano explică (pentru RoCkKiD):

Aceasta e partea a doua a problemei: mare parte din companii cer același orar de muncă pe toata perioada anului.

Acum, depinde cum negociază fiecare concediile. Din câte știu, se poate negocia pentru a lucra mai mult vara, și a acumula toate zilele libere în timpul iernii.
În acest timp, omul se poate reface mai bine, poate să se odihnească etc.

| RoCkKiD a răspuns (pentru tudorvolcano):

O fi o problema dar solutii nu exista. Realitatea e ca acele companii lucreaza cu alte companii care au anumite programe de lucru si daca vrei sa oferi servicii altei companii trebuie ca programul tau de lucru sa se intample. Orarul flexibil se poate aplica doar la joburi care nu presupun dependente cu alte persoanae din interiorul sau exteriorul companiei. Cu alte cuvinte, ce zici tu se poate aplica dar daca ti se da un anumit volum de lucru si nu ii pasa nimanui cum il distribui atat timp cat esti gata pana la data x deci cam nici unul dintr-o companie.

Ma indoiesc sa existe companii unde te lasa sa muncsti mai mult pentru mai multe zile libere. Exista cazuri unde te lasa sa muncesti extra ca sa compensezi pentru o zi libera sa nu consumi din concediu...dar cam atat. Nici o companie nu isi permite variatii mari ale disponibilitatii muncitorilor.

Nu prea cred ca ai idee cum functioneaza companiile.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Cine spanac da randament vara la 35 grade?

| tudorvolcano explică (pentru suntserios):

Petrecăreții care rup cluburile în două.
Că vara, este timp și de cluburi, și de învățat (sincer, nu prea știu pe careva care să meargă 7 zile din 7 la petreceri).

| suntserios a răspuns (pentru tudorvolcano):

Uite cine mai cultiva

"Producţie istorică de cereale în anul agricol 2021: 34 mil. tone, de patru ori mai mare decât în 2007, la intrarea în UE."

da nu asta e ideea...

ce treaba are clubul cu invatatul?
ti se pare ca e nevoie de aceeasi concentrare?

lasa-ma sa ghicesc abia ai terminat scoala si vrei sa sufere ce a ramas in spatele tau ca nu iti mai pasa?

| tudorvolcano explică (pentru suntserios):

Da, am terminat școala de mult laughing.

Să vreau să sufere alții, nu.
Eu personal, pe perioada școlii, îmi luam deseori scutiri medicale, în special iarna.
Deasemenea, dacă în timpul verii făceam mult sport, iarna mă mai lăsam de sport, și stăteam să mă odihnesc.

Acum, pe perioada facultății, nu știu cum am făcut mai exact, cum am luat cursuri dinainte, dar am reușit să rămân în anul 3 cu doar 2 cursuri pe semestrul 2, care unul e online, și altul, pot să merg fie fizic, fie online, cum îmi vine cheful, și în rest stau degeaba laughing.

| Wr3nch a răspuns:

Avem cea mai lunga vacanta de vara deja lol. In majoritatea tarilor scoala incepe mai repede de 1 septembrie., unii de la jumea lui august.

| tudorvolcano explică (pentru Wr3nch):

Aceasta e problema: vacanța de vară e PREA LUNGĂ, iar cea de iarnă PREA SCURTĂ.
Dacă s-ar opri cursurile iarna, ar avea mai multă energie studenții. Iarna, ziua e mai scurtă, nivelul de energie e mai slab, mai multă anxietate etc.

| Catrice a răspuns:

S-o mutat deja toată populația României la oraș? Uau am rămas în urma cu știrilesurprise

| tudorvolcano explică (pentru Catrice):

Dar de cultivat cine mai cultivă? Dau țăranii năvală în supermarketuri la oraș, și iau mâncare de import.
Nu mai e ca pe vremuri, acum populația rurală fie cumpără mâncare de la oraș, importată din străinătate fie sunt în mare parte pensionari care cumpără mâncare adusă cu camioneta la baruri în sate.
Dacă au ceva în grădină, sunt doar 2-3 fasole, și câteva fructe și legume, care se termină repede. În rest, trebuie să cumpere aproape toate produsele care le mănâncă.

Puținii care fac agricultură, fac cu tractorul, și ară suprafețe enorme în timp record.

| Catrice a răspuns (pentru tudorvolcano):

Când ai fost ultima data la țară?
Întreb de curiozitate.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Foarte bună idee! Vacanța de vară e o pierdere mare de timp, timp în care s-ar putea introduce lecții și informații noi.
Dar nu cred că ziua de școală ar trebui să înceapă la 11. Deja la ora aia majoritatea elevilor sunt treji de câteva ore și s-au angajat în alte activități care le-au irosit energia. Cel mai bine e să înceapă cursurile cât mai de dimineață, cât elevii sunt odihniți și revigorați. Preferabil să înceapă iarna la 8 și vara la 7.

| Mavni a răspuns:

Zau ma?!
In ce clasa esti? Cand ajung la bacalaureat, toti se tem de caldura din zilele alea si ca nu se vor putea concentra. Si tu vrei sa faci carte vara?
De unde ai scos ca "școala în acele vremuri dura maxim 3-4 ore pe zi, pentru că școala era mult mai primitivă: în mare, învățau doar să scrie, să citească, și să facă 2-3 calcule"?
Adica bunicii tai sunt inculti si analfabeti? Daca da, se explica lacunele tale.