anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:


Este adevărat că nu primim și nici nu sunt permise calculatoarele neprogramabile la proba de bac la fizică? Celor care dau sau au dat bacul la fizică, cum vi se pare acest lucru? V-ați descurcat/vă descurcați? Fiindcă sunt exerciții unde sunt de calculat înmulțiri și împărțiri cu radicali, cu multe decimale și tâmpenii, de ce nu ne-ar da un amărât de calculator nu înțeleg, suntem în secolul 19?

7 răspunsuri:
| Bizon95 a răspuns:

Ideea e o imbecilitate absoluta dintotdeauna in invatamantul romanesc... chestii de gen "nu ai ce sa faci" angry

| Ineys a răspuns:

Mi se pare destul de corect sa nu te lase cu calculator.
Nu stii sa calculezi un radical?
Bine, acum nici sa-i scrii 10 zecimale dupa virgula.

| iamprettybored a răspuns (pentru Ineys):

Nu e vorba de a ști sau nu să calculez eu un radical... Știu, dar nu mi se pare normal să nu primim calculatoare la bac la fizică, dacă sunt incluse calcule complicate, ținând cont că suntem în secolul 21 și nu trăim în peșteri, avem acces la calculatoare și sunt mult mai eficiente și precise decât noi la calcule numerice, să fim serioși acum... Ai văzut tu vreun arhitect/proiectant care stă să calculeze pe hârtie nu știu ce măsuri de la ce are de proiectat, de exemplu? Nu, ar fi absurd.

Nu mi se pare normal ca un copil să fie depunctat doar fiindcă a greșit o cifră după virgulă la cel mai important examen din viața lui... Poate că avea emoții, este normal.

La mate înțeleg, dar la fizică, unde ar trebui să fie vorba despre metoda de rezolvare și nu despre niște decimale?

Calculează-mi tu 3 impartit la 25 ori radical din trei, și mai calculează-l de două ori după, ca să fii sigur că nu ai greșit vreo virguliță să te depuncteze ăștia. Asta în trei ore când ai de rezolvat și verificat 6 subiecte.

| Ineys a răspuns (pentru iamprettybored):

Liceul/facultatea nu prea au treaba cu serviciul sau ce faci dupa daca e s-o luam asa... totusi, asta e sistemul de invatamant romanesc si nu prea ai ce sa-i faci...
Eu stiu ca ei nu calculeaza de mana cand corecteaza si folosesc calculatoare, dar asta e.
In liceu multe chestii sunt foarte tampite si BAC-ul e sa zic asa cireasa de pe tort cand vine vorba de tampenii. Test de maturitate? Nu... Test de inteligenta? Nici atat. Test de memorie? Da.

Dar imi mentin ideea. Ar trebui fara calculator dar sa fie calcule mai usoare.
Din curiozitate, se depuncteaza mult pentru calcule gresite?

| iamprettybored a răspuns (pentru Ineys):

Sunt de acord, dacă ar nu ți-ar da să calculezi chestii gen radical din 1, 5, poate n-ar fi așa o tâmpenie happy Ideea e că se pierde și mult timp cu calcule din astea...

Se depunctează un punct pentru fiecare rezultat greșit. Unele rezultate depind de cele anterioare deci dacă ai aflat unul greșit, e cam nasol laughing Sunt vreo 15 puncte în total acordate pe rezultate, cu aproximație. Sigur, unele sunt simple, dar altele sunt al naibii de complicate.

| AC4S4 a răspuns:

Se dau calculatoare la olimpiade din ce stiu. La bacalaureat nu.
Probabil subiectele nu sunt atat de complicate incat sa fie nevoie de calculator.
Uitandu-ma pe cateva subiecte, numerele din probleme sunt in general cu maxim doua zecimale, nu ar trebui sa fie greu lucrul cu astfel de probleme. O ciorna este indeajuns.
Daca se ajung la calcule urate, probabil ceva este gresit (rezolvarea sau metoda folosita).

| iamprettybored a răspuns (pentru AC4S4):

Eh, să zicem că nu-s grele, depinde ce consideri calcule „urâte", dar consumă din timpul care putea fi folosit pentru, nu știu... rezolvarea și verificarea problemelor? Da, au 2-3 zecimale în principiu, nu-i groaznic dar se pierde timp prețios. Eu de exemplu aș face de două ori inmultirile si împărțirile alea, numa să știu sigur că n-am greșit.

Mi se pare absurd să zicem, atâta tot.