| DanyUzZy a întrebat:

Am 13 ani, sunt in clasa a 6-a și pe semestrul acesta nu știu ce se întâmpla cu mine, nu mai am pofta de matematica și romană, la matematica pur și simplu profu' are ceva cu mine și îmi da note mici iar la romana îmi este foarte frica de profesoara și ma închid in mine, iar când ma întreabă ceva ma blochez. Pe sem. 1 am ieșit cu o medie de 9.20, nu știu cum am reușit căci nu învăț deloc iar pe semestrul acesta sunt praf la tot, nu mai învăț la nimic și singurele materii la care ma descurc sunt: biologia, informatica, engleză, tehnologica, fizica (cât de cât). Ce sfaturi îmi puteți da pentru a îmi reveni?

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Vorbeste cu parintii si cu dirigintele despre aceste probleme, sa te ajute!
Va trebui sa te acomodezi cu profesorii si si ei cu tine.

| Shammal a răspuns:

Tot ce ai tu de facut e sa faci ce simti, nu-i nevoie sa ai note de 10 sau 1. Iti poti stabili niste obiective legate de ceea ce te pasioneaza si sa te invarti in jurul lor. Frica este singurul element care te poate afecta incat sa te abati de la ce vrei tu sa faci. Fi tu, nu te lasa influentat de ce auzi in jur, de conceptiile si ideile celor din jur, prieteni, profesori, pariti, orice om; ia informatia lor si filtreaz-o prin modul tau de a vedea lucrurile, o zi frumoasa.

| Violleta2022 a răspuns:

Sfatul este sa te trezesti la realitate acum, cat nu este prea tarziu, pentru ca urmatoarele medii pot fii catastrofale!
Pune mana serios pe carte si schimba-ti obieciurile proaste, ca profesorii nu pun note rele si nu au nimic cu elevii, decat daca observa ca nu invata la materia lor.
Totul se poate schimba in bine, daca lasi lenea si pui mana serios pe carte!

| Clorox a răspuns:

Sa mai spui asta in clasa a X a rolling on the floor

| ALGator a răspuns:

Dany,

E bine ca ai tras singur "semnalul de alarma". In primul rind, nu te pierde cu firea. E o etapa, relativ scurta, din viata ta scolara. Misiunea ta, asa cum ti-ai si propus (pentru ca de aceea scrii aici) e sa o rezolvi acceptabil.
In general, intr-o relatie de colaborare intre doi adulti, cand unul dintre ei e putin mai dur cu celalalt, stim ca foarte adesea ultimul se bosumfla, incep neintelegerile, munca lor nu mai decurge asa bine. Niciun adult nu se intreaba de ce cand aceeasi situatie apare intre un adult si un copil (elev) acesta trebuie sa-si urmeze drumul ca si cum nu s-a intimplat nimic. Trebuie sa fie un copil mai tare la caracter si mai diplomat decat majoritatea adultilor?
Trecind peste asta... Nu dai chiar toate detaliile.
Profesoara de romana te sperie. Nu spui de ce. Singurul rau pe care ti-l poate face e sa iti dea note proaste.
Vezi ce pretentii are pentru materia ei. De asta iti poti da seama cand preda, ce intrebari pune, pe ce insista. Nu te mai speria. Invata româna atita cit poti. Materia nu e "rocket science". Trebuie sa stii acolo "niste chestii". Fii mai ales acomodat cu materia. Daca profesoara te poate "musca", materia nu te musca. Fii prieten cu ea si asta se va vedea si si in fata profesoarei.
La cel de mate. Studiaza mai atent cam in ce directii se manifesta nemultumirile profesorului. Da, poate ca are ceva cu tine. Nu raspunde acestei provocari infruntindu-l si tu. Lasa sa fie pacatul lui asta. In schimb, consolideaza mai mult partile la care tine el. Se va potoli dupa ce te va cunoaste.
Cu amindoi. Comunica cu ei. E un mod sigur sa va imprieteniti. Si ei pot fi manipulabili. Discuta cu ei doua trei vorbe ori de cate ori ai ocazia (evident, nu la misto, ci lucruri mai serioase). Exprima-ti nedumeriri legate de materie, de anumite lucruri din materie. Dialogul dintre voi va netezi asperitatile. Intreaba-i daca i ocazia ce cred ei ca trebuie sa faci mai mult, unde trebuie sa iniststi. E foarte probabil ca se vor simti flatati si o sa-ti mai dea cate o indicatie. In felul acesta pot disparea frica, agresiunea etc.
Cum spunea cineva aici, discuta si cu dirigintele. Cu sinceritate, dar nu ca sa apara ca ii reclami. Intreaba cum ai intrebat si aici. "ce sa fac?".
In concluzie, starea ta poate sa fie o indispozitie (omeneasca) provocata cu relatia cu doi dintre profesori. Nu toti, pentru ca la celalta materii spui ca mergi bine. Stiind asta, trebuie sa lucrezi la o rezolvare. Nu uita ca materiile nu sunt si nu vor fi niciodata ale profesorilor tai. Sint ale vietii, ale realitatii (care nu se sinchiseste de ce credem noi) in care traiesti si vei trai. Deci, ale tale si deci invatarea lor nu trebuie sa devina obiectul unor alte conflicte.
Bafta, arata-le ce poti!

| LawlietL886 a răspuns:

Și eu sunt la fel. Pe clasele 1-4 eram mai isteț. Nici nu învățăm și luam note bune. Acum de la clasa cincea totul e praf. Dar trec pentru că am niște note mediocre. Trebuie să-ți faci mai mult timp pentru învățat. Dar mai întâi te mai odihnești. După ce ești în formă o să-ți revii și o să ai note bune. Baftă!

| DanyUzZy explică:

Faza este ca clasa mea este una de inteligenți și trebuie sa înveți foarte mult, nota 7 se considera o nota proasta. Si îmi este frica de profa de la romană pentru ca este foarte rea și se așteaptă sa fim toți cu note de 10.

| ALGator a răspuns (pentru DanyUzZy):

In ce sens este foarte rea? Ai explicat despre ea ca insista sa aveti note mari.
Dar ce este in comportamentul ei care te face pe tine sa o califici ca fiind rea (pe scurt)?

| DanyUzZy explică:

Expectatiile in clasa mea sunt foarte mari pentru ca eu sunt intr-o clasa de deștepți și 7 se considera o nota proasta.

| Ara997 a răspuns (pentru DanyUzZy):

Sa stii un lucru : inteligenta este o calitate nativa. deci posesorii nu au niciun meri. Cum dezvolti inteligenta - aceasta calitate dobandita prin nastere - e cel mai important lucru.
o clasa de "inteligenti "in care toata lumea trage chiulul se transforma usor usor intr-o clasa mediocra.
in ziua de astazi multi tineri pun accent pe inteligenta si considera ca e suficient. si ori invata pe ascuns -ca si cum ar fi o rusine- oi nu mai invata deloc. aici este marea greseala : ca sunt apreciate calitatile dobandite prin nastere si nu munca si vointa! acestea din urma sunt motoarele evolutziei umane!
asca ca spor la munca!

| THeodor_Horia_2000_JfrQ a răspuns:

Impune-ti sa inveti.Fiind pregatit, vor disparea emotiile, care apar din cauza nesigurantei. Daca ai suparat profesorul, vorbeste cu el! Vei avea de castigat!