anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Heei, dacă un copil (nou născut) este trecut pe numele tatălui îl recunoaște și este și mama de față, după dacă se despart mai poate sa treacă copilul pe numele mamei si mutația?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, se poate, daca la divort instanta stabileste domiciliul minorului la mama, aceasta revine la numele avut anterior casatoriei, solicita schimbarea numelui minorului si tatal este de acord.
Schimbarea numelui, in acest caz, se poate face pe două căi: pe cale judecătorească, printr-o cerere depusă la judecătoria de domiciliu sau pe cale administrativă conform OG 41/2003, cu md. şi compl. ulterioare, pentru motivele şi cu procedura prevăzută de acest act normativ, citez:
„ART.4.(1) Cetãţenii romani pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativã a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(2) Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în urmãtoarele cazuri:
f) când pãrinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre pãrinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior cãsãtoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia;
ART.6.(1) Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procurã specialã sau împuternicire avocaţialã.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
ART.7. (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupã caz, de pãrinţi sau, cu încuviinţarea autoritãţii tutelare, de tutore. Dacã pãrinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotãrî autoritatea tutelara.
(2) Când cererea de schimbare a numelui minorului este fãcuta de cãtre unul dintre pãrinţi, este necesar acordul celuilalt pãrinte, dat în forma autenticã."

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Copilul va purta numele primit la nastere pana la majorat, dupa care isi poate schimba numele, daca are motive.
Mutatia se poate face la adresa unde sta impreuna cu tutorele (aici mama) si inainte de majorat.

| minrest a răspuns:

Dupa cum stii, copiii au cate doi parinti fiecare, tatal l-a recunoscut iar mama s-a constatat la nastere. Parintii se despart, copilul fiind mic ramane la mama si tatal ii plateste pensie alimentara. Iar ideea ca un copil e trecut pe numele unuia dintre parinti iti apartine tie.

| minrest a răspuns:

De numele copilului vorbesti? Pentru tine daca copilul ia numele tatalui inseamna ca e trecut pe numele lui? Se poate schimba numele cu acordul tatalui, dar nu uita ca mai toti avem numele tatalui, nu al mamei.

| Eduard619 a răspuns:

Este posibil sa ia numele tatalui dar conform legilor din ziua de astăzi iti trebuie un motiv bine intemeiat si plauzibil pentru acest lucru.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Doar daca tatal renunta total la drepturile lui parintesti.Asta inseamna ca tatal trebuie sa semneze un act in care declara ca renunta la orce drept asupra copilului sau.