| federerdinamo a întrebat:

Buna!:* Am la Civica de facut o tema: Explicati daca este corect ca o persoana vinovata ca a accidentat mortal o alta persoana pe trecerea de pietoni sa aiba drepturi garantate de lege.Care ar fi aceste drepturi? Cine ma poate ajuta si pe minee? Nu trebuie foarte mult de scris...va >roogbig grin

Răspuns Câştigător
| CosteaVlad a răspuns:

Păi ia-o logic. Închipuiește-ți că ai permis și conduci, iar într-un moment de neatenție zbori o băbuță nevinovată pe trecere. Teoretic vei face pușcărie, și ar fi și normal. Ce câștig de cauză/drepturi ai dori tu să ai în această situație?
- Ai dreptul să nu spui nimic, atunci când vine poliția să-ți pună cătușele.
- Ai dreptul la un avocat.
Atât și nimic mai mult.
Iar ca răspuns strict la întrebarea: „este corect ca o persoana vinovata ca a accidentat mortal o alta persoana pe trecerea de pietoni sa aiba drepturi garantate de lege", răspunsul e clar NU atâta timp cât ești direct vinovat de moartea cuiva, asta cel puțin teoretic. Practic pot fi și situații în care șoferul să nu fie vinovat, în sensul în care merge liniștit cu 50/h, și din niște tufe sare unu direct pe trecere, și poate nu mai reușește să-l evite. Dar chiar și așa, este foarte, foarte greu să reușești să „te scoți" din punct de vedere legal în astfel de situații...

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Constitutiei Romaniei si Codului de procedura penala orice persoana care savarseste o fapta penala, indiferent de incadrarea juridica, are anumite drepturi, pe tot parcursul procesului penal:
-Dreptul la prezumtia de nevinovatie, respectiv sa nu fie socotit vinovat pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti irevocabile de condamnare.
-Dreptul la un proces echitabil, cu respectarea prevederilor legale.
-Dreptul la aparare, respectiv sa fie asistat si aparat de un avocat, ales ori numit din oficiu, pe tot parcursul procesului penal, incepand din momentul cand i se aduce la cunostinta invinuirea si pana la ramanerea irevocabila a hotararii de condamnare ori altei hotarari.
-Dreptul de a cunoaste invinuirea ce i se aduce, inainte de a se incepe urmarirea penala.
-Dreptul de a nu fi obligat sa dea declaratii in cadrul urmaririi penale.
-Dreptul de a propune si administra probe in aparare si a ridica obiectiuni la probele in acuzare.
-Dreptul de a i se prezenta materialul de urmarire penala si rechizitoriul, inainte de trimiterea dosarului in instanta.
-Dreptul de a pune intrebari celorlalti participanti din proces - partea vatamata(daca este posibil), partea civila, martori si experti.
-Dreptul de a avea ultimul cuvant in cadrul sedintei de judecata.
-Dreptul de a folosi toate caile de atac prevazute de procedura penala in respectiva cauza.
-In functie de masurile luate de procuror ori instanta de judecata mai are dreptul de a fi judecat in libertate si dreptul de solicita revocarea masurii arestului, daca a fost luata aceasta masura. Numai bine!

| Dakota a răspuns:

Pai. daca sar fi intamplat asa ceva.( se intampla) cel care a a omorat persoana trebuie sa nu fuga de la locul faptei deoarece lucrurile se vor complica oricum pana la urma tot va fi gasit si atunci acea persoana trebuie sa i plateasca spitalizarea ranitului. dar daca cheama chiar cel carea facut accidentul nu va trebuii sa plateasca nimic. Asta am zis o din experienta Bunica mea a patit un astfel de accident: