Întrebare recomandată | Speranta12 a întrebat:

Eu n-am fost inca intr-un aeroport si nici cu avionul. 1. Ce acte trebuie sa ai ca sa pleci in UE cu avionul?
2. Imi puteti explica si mie ce pasi trebuie sa urmezi pana ajungi la avion?
3. Si despre bagaje, ce tipuri de bagaje sunt si ce ai voie sa iei si ce nu? In avion ai voie cu bagaje? Unde le pui?
4. Cand intri in aeroport, unde te duci la avionul care te ia pe tine?

Ce mai trebuie sa stiu cand calatoresc cu avionul?

Răspuns Câştigător
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

1. Buletinul e suficient.

2. Ajungi la aeroport si iti faci check-in-ul (asta daca nu il faci online). Treci apoi cu bagajele printr-un detector ca sa vada ce cari si te indrepti spre locul unde ti se verifica documentele (in cazul UE, cartea de identitate). Apoi ajungi in sala de asteptare (care contine destule magazine si fastfood-uri) din care te vei imbarca in avion prezentand biletul.

3. Sunt bagaje de cala si de mana. Pe alea de cala le predai dupa ce treci de verificarea cu detectorul de metale. Bagajul de mana consta intr-un ruscac, eventual plus o geanta (depinde de politica companiei cu care zbori si de tipul biletului pe care il iei), pe care le asezi sub scaun, respectiv in compartimentul de bagaje de deasupra scaunului.

De mentionat ca, in general, nu ai voie cu lichide la tine. Apa ti-o confisca, fiindca in combinatie cu diferite substante poti crea explozibil. In cazul in care ai sticle cu apa, te pun sa le arunci la gunoi. Am carat odata un sampon pe care m-au pus sa-l scot si s-au dus repede sa-l verifice, dandu-mi-l inapoi.

4. Ca sa ajungi la avion trebuie sa ajungi la sala de asteptare prin procedeul descris mai sus. Sunt afisate liniile de la care pleaca cursele si te duci acolo unde iti este avionul.


"Ce mai trebuie sa stiu cand calatoresc cu avionul?"

Atunci cand te scaneaza de metale, tot ce ai metalic pe tine (ceas, curea, telefon, casti, chei) trebuie sa le scoti si sa le pui intr-un cosulet care e si el verificat. Laptop-ul la fel. Il scoti din bagaj si il pui si pe el in cosulet.

Cand ajungi la destinatie mai treci o data prin verificarea documentelor si te indrepti spre sala de unde iti iei bagajul de cala, daca ai.

Cam astea ar fi de spus.

| Speranta12 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Biletul daca il cumpar de pe internet, cum il prezint fizic? Il scot la imprimanta pe o foaie A4 sau cum? Ma pot duce la un xerox sa il scot de acolo de pe stick?

Ce inseamna sa faci check in fizic sau online?>

Cand trec cu bagajele prin detector, trebuie sa scot tot ce am in bagaje sau doar ce e metalic scot?

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Speranta12):

Biletul poti sa il prezinti chiar si in format electronic, pe telefon. Il poti scoate si la imprinanta pe o foaie.

Check-in-ul inseamna confirmarea locului. Cel putin pe site-ul Wizzair (numai cu ei am calatorit pana acum, deci nu stiu de alte companii) confirmi locul si primesti un pdf/html cu biletul imbarcarii.

Din bagaje scoti numai ce e metalic.

| Speranta12 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Am inteles acum mersi muult! big grin

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Speranta12):

Cu placere si zbor placut!

11 răspunsuri:
| MValentin a răspuns:

2. Trebuie sa fi cu o ora (cel putin) inainte (sa poti sta tu linisit/a ca nu pleaca avionul fara tine). Sa iti cauti cel mai important ruta prin aeroport la usa avionului tau. De aceea ti-ar trebui timp, intrebi pe acolo.
3. Ce bagaje poti lua iti specifica un momentul crearii biletului de zbor, iti spune lungimeaxlatimea bagajului + ghiozdan (depinde de firma) poti selecta si bagaj de cală pentru un cost in plus daca ai multe de dus.
4. Nu, din ce imi amintesc te scanează pe tine dupa geanta, trebuie sa fi atent ca nu ai voie cu mult parfum, mai bine nu iei deloc. (Orice e inflamabil)
In rest intrebi oamenii acolo unde sa te pui etc happy pasul greu (ce nu e greu) este conceperea biletului si pregatirea actelor. Pentru acte poti suna la wizzair, si intrebi acolo pe langa checkin buletin si pasaport ce iti mai trebuie

| goguPatent a răspuns:

1. Cartea de identitate sau pasaport si biletul de avion.

2. Checkin ul la ghiseu daca nu il faci online, lasarea bagajelor decala in acelasi loc in care faci checkin ul, trecerea pe la securitate, apoi la controlul documentelor si in final ajungi in zina de imbracare unde cauti poarta aferenta zborului tau.

3. Ai voie in avion cu bagaje, de la un rucsac pana la un troler mic. Totul difera de la companie aeriana la companie aeriana si de la un bilet la altul. Le pui in comparimentul de bagaje de deasupra capului.

4. Urmezi pasii de la 2 si in final cand ajungi in zona de imbarcare o sa gasesti o groaza de tabele cu zborurile si portile de unde pleaca.

| Speranta12 explică (pentru goguPatent):

Si daca nu vad bine ce scrie e tabelele alea sau nu inteleg ce directionari dau ele, e posibil sa ma dezorientez total si sa pierd zborul?

| goguPatent a răspuns (pentru Speranta12):

Nu exista asa ceva. E prea bine organizat orice aeroport din lumea asta ca sa te pierzi in ele. Ai sa vezi.

Legat de cealalta nelămurire, da biletul il cumperi online si il primesti dupa check in. Online daca faci checkin ul online si fizic pe hartie daca il faci la aeroport la ghișeu. Nu e nevoie sa il printezi daca faci online. Îl poți folosi direct de e telefon. Vezi ca la companiile low cost gen wizz air costa sa faci checkin la ghișeu asa ca online.

Nu scoti ce ai in bagaje. Doar ce ai in buuznare. Bagajul se scaneaza cu raze x.

| Speranta12 explică (pentru goguPatent):

Si sa faci check in online ce inseamna? Adica sa iti accepti locul din avion? Daca il faci fizic, ce inseamna? Ca iti da biletul pe hartie?

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Speranta12):

Nu ai cum sa nu intelegi. Iti scrie ceva de genul "PLC-DST Poarta 10 12:30", unde am notat cu PLC codul aeroportului din care pleci, precum OTP (Otopeni), TSR (Timisoara), CDG (Paris Charles De Gaulle), etc., iar DST codul aeroportului in care ajungi. Iti sunt scrise codurile si pe bilet in cazul in care nu iti dai seama care iti sunt codurile). Portile sunt in ordine crescatoare, deci nu ai cum sa nu gasesti de unde te imbarci.

| goguPatent a răspuns (pentru Speranta12):

Când cumperi biletul practic tu faci o rezervare a locului in avion. Checkin inseamna confirmarea acelei rezervari.

Ti am mai zis, sa il faci fizic inseamna sa te duci la ghiseu companiei aeriene in aeroport si sa il faca ei si sa iti dea biletul printat.