| SethEmm a întrebat:

Unde pot gasi comentariul la vara de george cosbuc si in miezul verii?

Răspuns Câştigător
IMPERIA
| IMPERIA a răspuns:

Servus!
Vara- http://www.preferatele.com/docs/romana/12/vara-de-george-cosbu9.php
În miezul verii- In lirica sa inchinata frumusetilor pamantului romanesc, G.Cosbuc descrie natura in toate anotimpurile.Cu toate acestea,anotimpul preferat al poetului ramane vara:"Noapte de vara", "In miezul verii","Vara".
Poezia "In miezul verii"este un pastel,deoarece apartine creatiei lirice,prezinta un tablou din natura si sunt exprimate sentimente fata de peisajul respectiv.
Tema poeziei reiese din titlu,poetul descrie un tablou,natu-
ra intr-o zi de vara,in amiaza,folosind ca mod de expunere descri-
erea.
Cadrul descrierii este vast,iar ca elemente descriptive se gasesc universul inaltimilor "soare" si universul terestru "holde",
"culmea","valea","campii","lunca".
Privelistea infatisata in prima strofa vizualizeaza campia acoperita de grane,strabatuta de un drum serpuitor,nesfarsit,care creeaza o iluzie optica de extindere a liniei de orizont. Drumul personificat apare ca "O fasie nesfarsita/Dintr-o panza". Epitetul "nesfarsita"ii da adancime tabloului,transformand imaginea fotografica intr-un spatiu tridimensional.
Specifica zonei de ses,movila apare ca o culme singuratica,
pierduta in imensitatea holdelor,unicitatea ei este sugerata de epitetul personificator "ratacita".In adjectivul pronominal
nehotarat "toata" se regasesc elemente de flora si fauna, specifice campiilor surprinse la amiaza, in miez de vara.Incremenirea naturii in acest moment al zilei este sugerat de epitetul personificator "adormita".
Elementul uman lipseste din aceasta strofa, dar folosirea adjectivelor provenite din verbe la modul participiu specifice oamenilor :"ratacita","adormita"transforma "toata valea","toa-
ta culmea"intr-un imens organism uman.
Linistea personificata stapaneste peste campii, raspandind o stare de somnolenta.Soarele,elementul cosmic dominant in poezie,reprezentand focul, actioneaza asupra tuturor celorlalte elemente ale vietii: pamantul-"campii","lunca", apa-"fantana", aerul-"boare".
Adjectivul provenit din verbul la participiu "arsi" creeza imaginea campilor cu iarba parjolita, cu flori amortite ale caror boboci nu au puterea sa infloreasca.Numele predicative "goala",
"pustiu" sugereaza lipsa faunei in lunci si a oamenilor la fantana,
accentuand caldura excesiva din miez de vara, la amiaza.
Sub razele arzatoare ale soarelui, nici vantul nu mai are puterea de a-si face simtita prezenta.Verbul cu forma negativa "nu se-ngana"introduce intr-un spatiu static,incremenit,in orele cele mai fierbinti ale zilei.
Tabloul este static,totul pare pustiu, coplesit de arsita verii,
de aici reies sentimentele eului liric de melacolie, tristeţe, sentimente, prin care eul liric este marcat in text.Atmosfera lirica este apasatoare prin aliteratia consoanei "r".
Poezia "In miezul verii" este formata din strofe de 5 versuri scurte, cu masura de 4-8 silabe, cu rima preponderent imbratisata si ritm trohaic.
Avand aceste caracteristici, poezia este un pastel.

Sfatul meu este să citeşti poeziile, apoi să citeşti rezumatele şi apoi să încerci să foloseşti propriile cuvinte pentru a întocmi comentariile.
Mari succese şi o zi cu zâmbet să ai!

| Icf_Daniel_1984 a răspuns (pentru IMPERIA):

Multumesc mi-ai fost de ajutor

3 răspunsuri:
| Paul_Nita_1980 a răspuns:

Unde pot gasi poezia noapte de vara strofe