| drive a întrebat:

Buna TPU am nevoie de ajutor.Dau FUNDA, cel mai bun raspunsȘ
Ce sunt intranetul si extranetul si diferenta dintre modem, router si switch.,

1 răspuns:
| KrIsTiAnKrIsTy a răspuns:

Termenul internet provine din împreunarea artificială și parțială a două cuvinte englezești: interconnected = interconectat și network = rețea.

Cuvântul are două sensuri care sunt strâns înrudite, în funcție de context:

Substantivul propriu „Internet" (scris cu majusculă) desemnează o rețea mondială unitară de calculatoare și alte aparate cu adrese computerizate, interconectate conform protocoalelor (regulilor) de comunicare „Transmission Control Protocol" și „Internet Protocol", numite împreună „stiva TCP/IP". Precursorul Internetului datează din 1965, când Agenția pentru Proiecte de Cercetare Înaintate de Apărare - a Ministerului Apărării, Department of Defense sau DoD din SUA (Defence Advanced Research Projects Agency, en:DARPA) a creat prima rețea de computere interconectate sub numele ARPAnet.
Super-rețeaua Internet din zilele noastre, care de mult a împânzit întreg globul pământesc, a rezultat din extinderea permanentă a acestei rețele inițiale Arpanet. Azi pe glob există un singur Internet, care însă este uriaș; el oferă utilizatorilor săi o multitudine de informații și servicii precum e-mail, www, FTP, Găzduire web (web hosting) și multe altele, unele dintre ele fiind numai contra cost.
Termenul „Internet" nu trebuie confundat cu serviciul internetic World Wide Web (www). Acesta este doar unul din multele servicii oferite pe Internet, vezi secțiunea „Aplicații Internet" mai jos.
Substantivul comun „internet" (scris cu minusculă) desemnează rețele speciale ce interconectează 2 sau mai multe rețele autonome aflate la mare depărtare unele față de altele. Un exemplu de 2 rețele mari, interconectate printr-un internet pentru care folosința acestui nume este justificată: rețelele SIPRNet și FidoNet. Rețelele de tip internet nu trebuie confundate cu super-rețeaua „Internet" de mai sus.

EXTRANÉT, extraneturi, s. n. Rețea restrânsă de calculatoare, care permite accesul la resursele informatice numai unui grup autorizat de utilizatori. Extranetul mai poate fi privit și ca o extensie a intranetului unei companii, extins și pentru utilizatorii din afara acesteia. – Din engl. extranet

diferenta dintre modem, router si switch