| Aaron_Gabriel_1998 a întrebat:

Am o ruda care are 65 de ani cu grad de handicap 2 accentuat, următoarea întrebare este se mai încadrează pentru a primi pensie de handicap.
Mulțumesc anticipat!

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista pensie de handicap, doar indemnizatie de handicap sau pensie de invaliditate.
Dupa 65 de ani pensia de invaliditate se transforma in pensie pentru limita de varsta si se acorda pensia mai mare, conform L.263/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 82.(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
  (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos."

| alessia5158 a răspuns:

Confunzi termeni precum "handicap" si "boala"!
Pentru handicapul(dizabilitate) pe care-l are primeste, in baza Legii 448/2006(legea privind protectia persoanelor cu handicap), o prestatie sociala constand din 2 sume de bani : o indemnizatie de handicap si un buget complementar. De prestatie beneficiaza tocmai pentru motivul ca detine un certificat de handicap accentuat!
Pentru orice boala care are drept consecinta afectarea totala sau partiala a capacitatii de munca poate sa primeasca, in baza Legii 263/2010(legea pensiilor), o pensie de invaliditate.

Asadar, daca are o boala si nu indeplineste inca conditiile de acordare a pensiei pentru limita de varsta, sa mearga la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente in functie de domiciliul pe care-l are.