|

Am primit astazi o amenda de 100 lei, nu rutiera, iar daca nu o platesc in 15 zile se va dubla am inteles, iar daca tot nu o platesc ce se va intampla pe viitor? 3-4-10 ani?

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Daca platesti amenda in 15 zile vei plati numai jumatate din minimul amenzii, daca acesta este de 100 lei atunci vei plati doar 50 lei. Amenda nu mai creste dar la ea se pot adauga cheltuielile de executare silita.
Dacă nu plateşti amenda aceasta va fi trimisă la serviciul de impozite şi taxe de la domiciliul tău şi va fi luată când te vei duce să plateşti un impozit. Dacă nu eşti plătitor de impozite se va încerca executarea silită, în primul rând prin poprire pe salariu sau conturi din bănci.
Dacă nu ai bunuri executabile silit atunci se poate sesiza judecătoria, pentru transformarea amenzii în ore de muncă în folosul comunităţii, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.  
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."

| a răspuns:

Dacă ești angajat o să ți se taie din salariu la un moment dat.

| a răspuns:

In functie de suma iti pot pune sechestru pe bunuri (masina, casa) sau pe conturile bancare/ salariu.

Oricum ar fi, au cum sa isi recupereze banii.

| a răspuns:

Ajunge la judecător, care o trimite la executorul judecătoresc, și te belește el acum.

| a răspuns:

Vei face munca in folosul comunitatii.