| Soka98 a întrebat:

Buna,

As dori câteva lămuriri cu privire la câteva chestiuni.In urma întocmirii unui contract de vânzare cumpărare, care este diferența concreta dintre intabulare și transcrierea dreptului de proprietate? As dori un răspuns mai concret.De ce ar fi nevoie de transcriere dacă oricum se face și intabularea? Respectiv, de ce ai nevoie de documentație cadastrala dacă oricum este necesar extrasul de carte funciara care cuprinde datele respective?

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Intabularea este operatiunea de inscriere a dreptului de proprietate, de prima data, in cartea funciara a imobilului de catre proprietarul care il detine iar transcrierea dreptului de proprietate este operatiunea de inscriere in CF a dreptului de proprietate de catre cumparator a unui imobil inscris deja in cartea funciara.
Documentatie cadastrala se cere doar la prima operatiune, nu se cere la transcriere.

| mi25 a răspuns:

Intabularea este termenul juridic consacrat pentru inscrierea (transcrierea) proprietatii in Cartea funciara pe baza documentelor care dovedesc proprietatea: Certificat de mostenitor, Contract de vanzare-cumparare, act de donatie, testament etc.
Sa-ti explic si despre documentatia cadastrala.
Pe undeva este o smecherie a statului.
In conformitate cu normele europene trebuie intocmita o noua evidenta a imobilelor (teren si constructii) care sa fie digitalizata. Dar s-a constatat ca in conformitate cu vechile evidente cadastrale din Cartea funciara, Romania are in evidenta mai mult teren decat se masoara prin satelit. De asemenea nu mai corespunde ce-i inscris in acte cu terenul. De asemenea proprietarii sunt unii decedati de multa vreme. In acest scop s-a deschis o actiune de masuratoare nationala gratuita a intregii suprafete si a imobilelor aflate pe teren. Aceasta masuratoare este desfasurata la nivelul unitatilor administrative locale: municipii, orase si comune. Fondurile au fost date de la guvern si de la administratiile locale. Dar acestea nu au fost indeajuns, astfel ca putine unitati administrative au incheiat masuratoarea. Nefiind incheiata si validata masuratoarea, aceasta nu este valabila. la intocmirea actelor oficiala, asa ca s-a gasit solutia: pana la terminarea si validarea masuratorii, la toate tranzactiile de imobile sa se faca, pe banii vanzatorului, masuratorile acestora si sa fie inscrise in documentatia digitala a OCPI-urilor, respectiv registrele cadastrale si cele imobiliare, cu corespondenta la nivel european.
Se cere documentatia cadastrala, deoarece masuratorile vechi din Cartile funciare nu mai corespund ca suprafata reala, datorita mijloacelor diferite de masurare.