| accountfortpu a întrebat:

Buna, deci am 17 ani si 4 luni si as vrea sa plec din tara cu prietenul meu, faza e ca maicamea nu mai raspunde de ce fac eu in momentul de fata, adica m-a dat afara din casa si am fost nevoita sa ma mut la prietenul meu si de tatal meu nu stiu nimic de cand eram mica. As putea face cumva sa pot pleca? Practic intr-un fel prietenul meu raspunde acum de ce fac si maicamea nu se implica cu nimic.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pana nu esti majora (18 ani) nu poti pleca din tara fara declaratia notariala autentica a ambilor parinti, prin care isi dau acordul sa pleci in strainatate si indica drept insotitor major pe prietenul tau.
Mai exista o posibilitate dar nu poti rezolva inainte de a implini 18 ani, respectiv sa ceri, printr-o actiune in justitie, sa obtii capacitatea de exercitiu deplina, conform Codului civil, citez:
"ART. 37. Noţiune
Capacitatea de exerciţiu este aptitudinea persoanei de a încheia singurã acte juridice civile.
ART.38. Începutul capacitãţii de exerciţiu
(1)Capacitatea de exerciţiu deplinã începe la data când persoana devine majorã.
(2) Persoana devine majorã la împlinirea vârstei de 18 ani.
ART.39. Situaţia minorului cãsãtorit
(1) Minorul dobândeşte, prin cãsãtorie, capacitatea deplinã de exerciţiu.
(2) În cazul în care cãsãtoria este anulatã, minorul care a fost de bunã-credinţã la încheierea cãsãtoriei pãstreazã capacitatea deplinã de exerciţiu.
ART. 40.Capacitatea de exerciţiu anticipatã
Pentru motive temeinice, instanţa de tutelã poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplinã de exerciţiu. În acest scop, vor fi ascultaţi şi pãrinţii sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, şi avizul consiliului de familie."

| accountfortpu explică (pentru Ioandelasal):

Dar daca mama este de acord sa semneze un fel de acord si este divortata de tatal meu si eu am ramas pe numele lui, s-ar putea acest lucru?

| Ioandelasal a răspuns (pentru accountfortpu):

Se poate sa dea mama ta declaratia dar numai daca ai fost incredintata doar ei (custodie doar a mamei) prin hotararea judecatoreasca de divort, daca si tatal are custodia nu se poate, este nevoie de declaratia ambilor parinti.

| darrio2007 a răspuns:

Nu poti pleca fara procură. Nu esti majoră. Iar procura nu o poti face fara acordul ambilor parinti.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Practic intr-un fel prietenul meu raspunde acum de ce fac.
Într-un fel, dar acest fel nu este cel legal. Legal de tine răspunde mama ta, până la 18 ani. Astfel până la 18 ani, la vamă nu te lasă să treci fără aprobarea ei.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Deci este mai important prietenul ăsta al tau decat mama ta care te a nascut? Du te si impaca te urgent cu mama ta ca o sa fie vai de tine cu prietenul tau, la varsta ta nu trebuie sa ai asemenea comportament, prietenul tau este ciudat dubios te duce la produs in strainatate, va fi vai si amar de capul tau, o sa regreti decizia asta, cere i mamei tale iertare ai vazut ca pe tatal tau il doare in fund de tine, vrei sa i ti distrugi mama? Mai ai frati /surori? Sau esti singură la părinti, numai sta cu prietenul tau ai si facut sex cu el?

| mihai69 a răspuns:

Teoretic ai putea prin justiție, sau prin căsătorie. Dar la cum merg treburile în justiție la noi, mai bine te măriți.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Trebuie desemnat un tutore pentru tine, cu semnatura ambilor parinti.

Răspuns utilizator avertizat
| dinaprilie a răspuns:

Nu se ocupa nimeni de tine decat mama ta, dpdv legal. Si dpdv legal iti trebuoe acordul scris al mamei ca sa parasesti tara. Impreuna cu pasaport/c.i.