|

Buna, prietena mea lucreaza la un magazin de animale/mancare de animale si acum a fost data afara impreuna cu mai multi colegi ca na. Coronavirus si vanzari slabe, nu au fost dati pe somaj ci direct afara si au facut inventar acum fiindca sunt mai multi angajati dupa raman vreo 3-4 si asa daca este minus au de unde sa recupereze, ba chiar au scumpit majoritatea produselor in magazinul lor. Bun mare problema este ca ei au iesit pe minus de 60.000 lei (600 milioane vechi) ea si aproape toti colegii ei sunt pe preaviz, directorul a zis ca daca nu semneaza inventarul vor fi dati in judecata si ca firma daca semneaza ii poate obliga sa aduca bani de acasa, ca 60.000 la vreo 8 angajati nu prea iti acopera garantia si un salariu sa zicem, ideea este ca eu nu cred ca au atata marfa in tot magazinul sa aiba minus asa mare. Poate angajatorul sa te dea in judecata pentru inventar sau sa te puna sa platesti daca nu au o dovada? Nu prea ai cum sa furi 60.000 ca si angajat si sa nu fii vazut, ar trebui sa pleci cu paletii de mancare.

8 răspunsuri:
| a răspuns:

Dacă semnează sunt buni de plată. Dacă nu semnează, patronul nu are că se le facă.
Dacă îi dă în judecată, el trebuie să demonstreze în fața judecătoului că ei sunt de vină de lipsuri. Nu are cum.

| a răspuns:

Cred ca ar trebui sa se adreseze la ITM si sa nu semneze nimic.

| a răspuns:

Daca ele nu pot demonstra lipsa la asa multi bani, el cum ar putea demostra (facturi la zi, intrari, iesiri) ca e vina lor. Cine stie cat e de de veche treaba, cu doar ca a fost descoperita cu intarziere. Iar tapii ispasitori sunt actualii angajati.
Nu e suficienta acuzarea angajatilor, va trebui sa demostreze asta. Va trebui sa se verifice facturatul, poate de la inceputul functionarii firmei. Se pot chiar descoperi iregularitati,(intrari nedeclarate, facturi inventate, furnizori imaginari) iar atunci responsabilitatea nu mai e a lor. In plus, cine a facut ultimul inventar, a semnat pentru el. Asa ca si acolo ar trebui investigat, inplicit persoana.
Daca sunt perfect convinse ca eroarea nu le apartine, n-au de ce sa se teama, sa nu semneze si sa astepte aplicarea legii cu controalele aferente. Si atunci sa te tii.
Pace

| a răspuns:

Simplu. Nu semnează vreo hârtie și sesizează ITM.
Concedierea în aceste circumstanțe este ILEGALĂ!

| a răspuns:

Animalele nu mai mananca in timpul pandemiei?
De cand nu s-a mai facut un inventar? E cam mare lipsa.
Cum spune @xerxes1, sa se adreseze (toti daca se poate) la ITM. ITM-ul nu va spune cine a facut reclamatia. Este in obligatia lor. Dar va face verificari.

| a răspuns (pentru Elelei):

ITM-ul nu verifică inventare la firme.

| a răspuns (pentru sadrian46):

Nu verifica inventare dar verifica situatia de acolo.
Se va verifica de ce ii obliga sa semneze plecarea cu datorii asa de mari.

| a răspuns (pentru Elelei):

Și cum va verifica asta? Ce înseamnă să semneze plecarea? Cum îi poate obliga să semneze asta? Declar că eu sunt dator firmei cu lipsurile din inventar? Poți să constați că un gestionar are lipsuri în gestiune, dacă i-ai predat un inventar și acela a dispărut.