| SalvatoreLeon a întrebat:

Bună seara, am o intrebare urgentă, ce importanță are mediatorul intr-un proces penal? El mi-a explicat că e foarte important in proces cere o sumă cam mare. Cu ce se ocupă și cu ce mă avantajează, imi poate da executare dacă nu cer mediere sau e doar pe civil daune morale? Mulțumesc.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mediatorul are atributii privind latura penala doar in cazul anumitor infractiuni, respectiv in cele in care impacarea partilor inlatura raspunderea penala si are atributii privind latura civila la toate infractiunile.
Medierea poate avea loc numai daca toate partile din procesul penal sunt de acord si nimeni nu poate fi obligat sa accepte medierea.
Nu vad ce importanta ar avea un mediator in procesul penal, partile se pot impaca si fara mediator.
Nu are nici o legatura hotararea penala privind condamnarea cu faptul ca s-a facut sau nu medierea, asa cum ti-am zis partile se pot impaca si fara mediator si daca se impaca inculpatul nu va fi condamnat penal.
Iti redau prevederile legale:
"Conform L.192/2006, privind medierea si profesia de mediator, cu md. si compl. ulterioare, citez:
ART. 67.
(1) Dispoziţiile din prezenta lege se aplică şi în cauzele penale, atât în latura penală, cât şi în latura civilă, după distincţiile arătate în prezenta secţiune.
(2) În latura penală a procesului, dispoziţiile privind medierea se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, dacă autorul a recunoscut fapta în faţa organelor judiciare sau, în cazul prevăzut la art. 69, în faţa mediatorului.
(2^1) În cauzele penale în care medierea este posibilă în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), aceasta trebuie să se desfăşoare astfel încât victima să nu se găsească în contact cu făptuitorul, cu excepţia cazului în care părţile îşi exprimă acordul la încheierea contractului de mediere.
(2^2) Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracţiuni, conform alin. (1), constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere în latura penală, în condiţiile prezentei legi, poate interveni până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(3) Părţile şi subiecţii procesuali nu pot fi constrânşi să accepte procedura medierii.  
  ART. 68
(1) În cauzele penale medierea trebuie să se desfăşoare astfel încât să fie respectate drepturile fiecărei părţi ori subiect procesual la asistenţă juridică şi, dacă este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal întocmit potrivit prezentei legi, prin care se închide procedura medierii, trebuie să arate dacă persoanele între care s-a desfăşurat procedura medierii au beneficiat de asistenţa unui avocat şi de serviciile unui interpret ori, după caz, să menţioneze faptul că au renunţat expres la acestea.
(2) În cazul minorilor, garanţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului penal trebuie asigurate, în mod corespunzător, şi în cadrul procedurii de mediere.
  ART. 69
(1) În cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal şi aceasta se închide prin soluţionarea conflictului şi încheierea unei înţelegeri, potrivit art. 56 alin. (1) lit. a), prin derogare de la dispoziţiile art. 157 alin. (3) din Codul penal, fapta nu va atrage răspunderea penală pentru făptuitorul cu privire la care conflictul s-a încheiat prin mediere.
(2) Termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii prealabile se suspendă pe durata desfăşurării medierii. Dacă părţile aflate în conflict nu au încheiat o înţelegere, potrivit art. 56 alin. (1) lit. a), persoana vătămată poate introduce plângerea prealabilă în acelaşi termen, care îşi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
  ART. 70
(1) În cazul în care medierea cu privire la latura penală a cauzei se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se poate suspenda, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere.
(2) Suspendarea durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data la care a fost dispusă.
(4) Procesul penal se reia din oficiu, imediat după primirea procesului-verbal prin care se constată că nu s-a încheiat înţelegerea potrivit art. 56 alin. (1) lit. a) sau, dacă acesta nu se comunică, la expirarea termenului prevăzut la alin. (2).
(5) Pentru soluţionarea acţiunii penale ori a acţiunii civile în baza acordului încheiat ca rezultat al medierii, mediatorul este obligat să transmită organului judiciar acordul de mediere şi procesul-verbal de încheiere a medierii în original şi în format electronic dacă părţile au ajuns la o înţelegere sau doar procesul-verbal de încheiere a medierii în situaţiile prevăzute la art. 56 alin. (1) lit. b) şi c).
(6) Dispoziţiile art. 61 alin. (2) se aplică în mod corespunzător în cazul în care medierea este recomandată de către organele judiciare."

| SalvatoreLeon explică (pentru Ioandelasal):

Nu ne putem impăca sunt alte chestii la mijloc. Mi-a cerut daune 1 miliard pe civil iar pe, penal pedeapsa e de la 1 la 5 ani. Mediatorul cere si el o mie de euro iși merită bani? Poate ajuta procesul sa scap de plată? Dar să mi scadă din pedeapsă?

| SalvatoreLeon explică (pentru Ioandelasal):

Cealaltă parte nu va fi de acord. Dacă nu va fi ce se poate intâmpla? Maibare vreun rost mediatorul? Avocatul a insistat pentru asta.

| Ioandelasal a răspuns (pentru SalvatoreLeon):

Daca partea cealalta nu vrea sa se impace mediatorul n-are nici un rost si nu te poate ajuta sa scapi de plata daca o hotaraste judecatorul.
Sa-ti explice avocatul cum te poate ajuta mediatorul.

| doctorandus a răspuns:

Nu esti obligat sa accepti medierea, poti sa te bazezi doar pe judecata. Dar atentie sa nu cazi din lac in put.