| Andry01 a întrebat:

Sefului meu nu ii mai place de fata mea si incearca sa ma dea afara acuzandu-ma de lucruri neadevarate pe care nu le poate demonstra. Mai mult de atat, am o colega care ii arata ce vorbeam noi in privat si seful incearca sa ma ameninte cu chestii pe care le vorbeam cu ea. Nu vreau sa ii fac pe plac sa plec din firma ca si cum ar fi vina mea. Sa imi deschida proces de disciplinara daca vrea. Intrebarea mea e : cum ma pot apara si cine e de drept sa o faca? Daca imi incheie contractul pe disciplinara, urmatorul/ii anagajtor/i pot afla de undeva acest lucru? (daca eu nu le arat foaia de lichidare). Multumesc

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Concediere pe motive disciplinare poate fi efectuata doar in cazuri de abatere grava sau abateri repetate si numai in urma unei cercetari disciplinare si cu ascultarea celui presupus vinovat.
Conform Codului muncii, citez:
"ART. 61.Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
  a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
  b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
  d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
  ART. 62.(1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
  (2) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 247-252.
  (3) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.
  ART. 63.(1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.
  (2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, prin regulamentul intern."
Daca angaatorul nu respecta aceste prevederi atunci decizia de concediere va fi anulata de instanta de judecata si angajatorul va fi obligat sa te plateasca pe tot perioada de la concediere si pana la reangajare.

| mgtow a răspuns:

Sant firme care nu tin cont de fisa de lichidare, sau indiferent de abaterea ta te vor angaja daca au nevoie de personal. Trebe sa inveti minte ca nu e bine sa vorbesti de rau la servici despre sef sau manager, lasa-i sa fie prosti din nastere dar colegii imediat te vor da in gat pentru ca sant lingai.

| Lioana a răspuns:

Daca sefului i s-a pus pata pe tine chiar daca esti nevinovat pana la urma iti insceneaza ceva si te da afara. Urmatorul angajator cu siguranță va afla cauza concedierii tale din actele tale dar si din referintele pe care le cere. Toti angajatorii cer referinte de la fostul loc de munca al angajaților.
Iti recomand sa incerci sa te impaci cu seful si sa-i faci pe plac daca nu vrei sa ai zile fripte in acea firma. Daca nu reusesti nicicum ar fi mai bine sa-ti dai demisia ca sa nu ajunga sa te concedieze el pentru ca asta pica mai rau in referintele tale.

| Andry01 explică (pentru Lioana):

De la cine sa ceara referinte? Nu sunt la primul job ( si cu siguranta nici la ultimul laughing) ) dar nu mi s-au cerut niciodata referinte de la fostul job. Iar cei de la ITM se pare ca nu au dreptul sa ofere informatii legate de motivul incetarii CM-urilor altor persoane caci intra sub incidenta "datelor cu caracter personal". Si nici o alta terza persoana nu poate oferi astfel de informatii, de ex. un fost coleg...

| Lioana a răspuns (pentru Andry01):

In CV-ul tau apar toate firmele la care ai lucrat. Noul angajator poate sa dea telefoane la fiecare din aceste firme, in special la ultimul, si sa ceară referinte despre tine. Stiu un angajator care suna la toate fostele locurile de munca ale potentialilor angajati pentru a cere informatii despre acestia. Banuiesc ca multi procedeaza la fel.

| eckblume a răspuns:

Pe langa raspunsurile pe care le-ai primit, eu as adauga faptul ca esti o victima a mobbing-ului.
E nedrept ceea ce ti se intampla, iar seful tau nu procedeaza corect.
http://www.bellanima.ro/......a-mobbing/ -> mai multe detalii despre hartuirea la locul de munca
Sa iei atitudine pana nu iti afecteaza starea de bine.

| crud a răspuns:

Codul Muncii zice cam asa:
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Daca seful tau iti desface contractul de munca pe unul dintre motivele de mai sus, urmatorul angajator va afla, pentru ca va cere referinte despre tine iar acum, chiar daca nu mai exista cartea de munca, exista tot felul de raportari infomatice pe care angajatorii le fac la ITM.

| debarasator63 a răspuns:

.Iar pe colega incerca sa o eviti happy

| Geomire a răspuns:

Șeful tău nu are cum sa te dea afara fără un motiv bine întemeiat. Trebuie să aibă dovezi clare si sigure cu care poate sa justifice ca tu ai facut ceva in firma care a dus la concedierea ta, gen furt, etc. Iar daca te acuză de lucruri grave, ar trebui sa ii deschizi un proces, pentru ca nu te poate amenința cu vorbe in vânt, ca asa ii vine lui, iar tu ar trebui cumva sa strângi dovezi ca sa poti demonstra ca te amenința, gen il înregistrezi cand o face, etc. Stai linistită, ca daca nu pleci de bună voie, nu are cum sa te dea afara el. Si indicat ar fi sa il eviți si sa nu il bagi in seama, ca sa nu aiba cu ce sa te atace. Ar trebui să vorbești cu un avocat. Baftă!

| Andry01 explică (pentru Geomire):

Multumesc mult. Da, voi vorbi si cu un avocat dar pana atunci incerc sa ma informez peste tot. Nu am stare... Totusi, am un CIM datorita caruia am si drepturi nu doar obligatii. Multumesc inca odata.

| Andry01 explică:

Pai e cam ilegal (si imoral) ce face. Lasand la o parte partea legala, din moment ce ai plecat dintr-o firma oricat de "angajat model" ai fost, fostul angajator poate zice orice despre tine. Poate da informatii false...

| Andry01 explică:

Fara aprobarea candidatului nu au voie sa faca asa ceva