| alexionut1000202 a întrebat:

Buna seara!
Tata este decedat de 5 ani.
Acesta detinea 9 hectare de pamant.
Restul familiei (sotia si fiul) dorim sa facem succesiune, pentru a obtine titlu de proprietate pe respectivul pamant. Stiu ca a fost facuta o cerere prin care spuneam ca dorim doar 3-4 hectare din tot acel pamant.
Impozitul nu a fost platit de multi ani (cca. 20 de ani) dar nu e o problema daca putem sa-l platim acum. Poate aveti idee cat ar costa.
Problema / intrebarea este urmatoarea:
Pentru a face succesiunea este necesara o hartie de la primarie cu terenurile respective, insa cei de acolo nu vor sa emita respectiva hartie nici pe cele 3-4 hectare, nicidecum pe toate 9, fara a invoca un motiv concret.
Mentionez ca nu a fost facuta nici un fel de cerere de renuntare la pamant sau ca acesta sa intre in posesia primariei.
Credeti ca primaria incearca sa intre abuziv (nedrept/ilegal) in posesia terenului? Ce as putea sa fac in acest caz pentru revendicarea terenului?
Cu stima, astept parerile dvs.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand trebuia sa faceti procedura succesorala imediat dupa moartea tatalui.
Apoi dupa ce primaria a refuzat eliberarea titlului de proprietate trebuia ca tatal sa depuna o cerere de chemare in judecata pentru a fi obligata primaria sa elibereze titlul de proprietate.
In orice caz faceti procedura succesorala si apoi vorbiti cu un avocat bun, mai ales unul specializat in problema si vazand ce probe aveti acesta va va putea sfatui daca aveti vreo sansa de castig.

3 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Voi,sau mai exact mama ta,trebuie sa mearga la primarie si sa plateasca taxele pe toti anii in care nu a platit,inclusiv penalizari.
Statu,primaria nu poate sa va ia terenul abuziv,dar va poate lua terenul dupa lege,deci legal,dar asta trebuie sa stii ce spune legea.

Ma refer ca primaria,atunci cand cineva nu isi plateste taxele,nu stiu exact dupa cati ani,dar dupa X ani primariua poate scoate terenul la vainzare,isi recupereaza taxele si penalitatile,iar daca mai ramane ceva da fostului prorpietar,doara asa poate sa va ia primaria terenul.

Voi sa faceti succesiunea,deci un act de proprietate trebuie sa aveti terenul platit,altfel nu puteti,atita timp cit aveti datorii,terenul ori alta proprietate nu poate fi vinduta.

Ca sa faceti succesiunea nu va trebuie hirtiii de la primarie,parintii tai au deja act de proprietate,deci cu actul ce exista deja si cu certificatul de deces al tatalui,mergeti amandoi la notar si faceti succesiunea.
Deci cel mai indicat este a mergeti la notar,la o consultatie,este gratis,orice consultatie la notar este gratis,nu va ia aia bani,atita timp cit nu se face nici o hirtie.
La notar spuneti povestea,adica cum sta treaba si ala o sa va zica daca puteti face succesiunea ori nu,asta avand in vedere ca aveti datorii.
Daca pe acel teren nu ar fi existat nici o datorie, nici nu aveti treaba cu primaria, cu actele de proprietar ce le detine mama ta merge si cam aia e tot.

Sau daca cumva trebuie o hirtie de la primarie cum ca terenul in cauza nu are datorii, atunci nu puteti face succesiunea.

Dar cum am zis cel mai indicat e sa intrebi notarul, ele va lamureste clar ce trebuie sa faceti, ori ce acte aveti nenvoie pentru succesiune.

Ce spui tu ca vreti sa luati doara 4-5 ha,restul sa le ramina la primarie laughing nu merge asa,aia de la primarie au nevoie de acte,sa faci acte trebuie la notar, sa mergi la notar trebuie acte de la primarie, deci nu merge ca la piata, unde mergi si cumperi de la un taran stiu si eu ce cartofi si hai mai lasa tu, mai dau eu laughing

Deocamdata terenul ala tot este al vostru, deocamdata.

| mi25 a răspuns:

1. Dezbaterea succesiunii se poate face oricand, daca mostenirea a fost acceptata in decurs de un an de zile.
Acceptarea se poate face pe baza declaratiei de accepare data la un notar - acceptare expresa - sau prin acte care dovedesc calitatea de proprietar - in cazul terenului, lucrarea acestuia.
2. Daca este vorba de teren care a fost in CAP si pentru care trebuia facuta reconstituirea dreptului de proprietate, tare mi-e teama ca termenul este prescris si nu se mai poate face decat in cazuri deoasebite. Cred ca ar fi bine sa face o intrebare scrisa la AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU RESTITUIREA PROPRIETĂȚILOR.
3. Pentru imobilele (cladiri si teren) care nu sunt folosite si pentru care nu se plateste impozit (adica fara stapan), Consiliul local poate sa emita hotarare de a-l trece in patrimoniul primariei. Dar sa retii, ca primaria (generic vorbind) nu intra abuziv in posesia terenului, deoarece - dupa cum am inteles - voi nu sunteti proprietarii acestuia.
4. Intai trebuie sa faceti succesiunea dupa tata pentru a capata titlul si calitatea de mostenitori, doar asa puteti sa cereti la COMISIA LOCALĂ PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR. E de ajuns ca unul din voi sa faceti aceasta cerere.
Ma rezum doar la atat, deoarece nu cunosc situatia terenurilor.
De la primarie este necesara o hartie din care sa rezulte ce imobile a detinut tatal tau: constructii si terenuri. Notarul o sa va spuna ce documente va trebuie.
Succesiunea se poate face doar la bunurile imobile aflate in proprietatea tatalui tau si a celor mobile ce rezulta din inventar, daca unul din succesori doreste facerea inventarului.
In conccluzie: daca pe numele tatalui tau nu figureaza la cadastru (cartea funciara) acel teren, acesta nu intra in masa succesorala si puteti sa faceti cerere de reconstituire a proprietatii doar dupa ce avet certificat de mostenitor.

| NunuNini a răspuns:

Acele 9 ha erau sau nu proprietatea tatalui?
Daca da, Primaria e obligata la cerere sa emita Anexa 24 pentru a face succesiunea.
Daca, nu, consultati un avocat.