| KimDinca a întrebat:

As dori sa stiu daca minorii pot calatorii neinsotiti pe avion. Am inteles ca trebuie procura de la parinti (pe numele celui care te asteapta la destinatie) si plata unei taxe pentru a fi insotit de o stewardeza.Stie cineva mai multe detalii? Multumesc!

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, pot calatori. Este nevoie ca minorul sa aiba un act de identitate valabil (carte de identitate sau pasaport) si o declaratie notariala (nu procura) a ambilor parinti, prin care acestia isi dau acordul ca minorul sa plece in strainatate, indicand tara si ca insotitor personalul de bord de pe avion, indicand compania aviatica si numarul zborului.
In acest sens sunt prevederile Legii nr.248/2005, privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.30.(1)Organele poliţiei de frontierã permit ieşirea din România a cetãţenilor români minori numai dacã sunt însoţiţi de o persoanã fizicã majorã, în urmãtoarele cazuri:
d)minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual sau, dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte însoţit de o altã persoanã fizicã majorã i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu aceasta numai dacã persoana însoţitoare prezintã o declaraţie a ambilor pãrinţi sau,
dupã caz, a pãrintelui cãruia minorul i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, a pãrintelui supravieţuitor ori a reprezentantului sãu legal, care sã cuprindã acordul acestora cu privire la efectuarea cãlãtoriei respective de cãtre minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmeazã sã se desfãşoare cãlãtoria, precum şi
datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
(5)Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane."

| darrio2007 a răspuns:

Nu numai pe avion ci cand iese din tara.Indiferent de mijlocul de transport.Semnatura ambilor parinti, prin procura la notar, precum ca esti incredintat unei persoane majore(nu neaparat ruda)sa mergi intr-o alta tara.Trebuie specificat data iesirii si data revenirii.Care trebuiesc respectate.Mai ales data revenirii.

| KimDinca explică (pentru darrio2007):

Si pe procura va fi scris numele stewardezei si datele ei? sau ale persoanei care ma va astepta acolo? problema este ca acea persoana nu este roman.Si de aceea nu stiu cum sa fc.

| darrio2007 a răspuns (pentru KimDinca):

Ale persoanei care te insoteste.A stewardesei daca vrei tu.Cel mai sigur este sa intrebi la un notar.Se mai sucesc regulile.Em am facut asta pentru baiatul meu la o excursie cu scoala la Paris.L-am incredintat profesorului care a insotit grupul.Si eu si sotia am semnat procura.

| AgathaRo a răspuns:

Legea obliga insotitorul cand scoate un minor din tara sa aiba asupra sa procura+cazier(valabil) in caz de notarul public uita sa iti spuna acest detaliu.

| KimDinca explică:

Si procura trebuie facuta pe numele stewardezei care ma scoate din tara? sau pe numele celui care ma va astepta acolo?

| printzessica a răspuns:

Da poti calatori singura daca ai procura sigur.