| Daniel_5482 a întrebat:

am o mare nevoie de ajutor in a face o contestatie
Acum doua zile pe 16 iunie ma deplasam in Bucuresti pe bulevardul Stefan cel Mare si la o trecere de pietoni nu am reusit sa opresc pentru a ceda trecerea pietonilor.
Motivul a fost ca eu circulam pe banda 1 si in stanga mea mai erau doua masini care brusc au oprit la trecerea de pietoni pentru trecerea pietonilor care veneau dinspre linia de tramvai.Eu nu am putut opri pentru ca eram aproape de trecerea de pietoni si tarziu am observat si pietonii deoarece se aflau intr-un unghi inchis si ca urmare a acestui fapt am trecut. Agentul de circulatie s-a uitat in oglinda retrovizoare a masinii de politie, apoi m-a oprit si nu a vrut sa ia in cosiderare motivul pentru care nu am putut opri. M-ia luat permisul pentru 30 de zile si m-a a amendat.
Intrebarea e cum sa formulez o contestatia potrivita problemei mele.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Faci o plangere contraventionala adresata judecatoriei sectorului in care este locul unde ai savarsit contraventia si soliciti anularea procesului verbal de contraventie si restituirea permisului. Ca motive poti invoca cele aratate de regis. Plangerea trebuie sa contina datele tale personale: nume si prenume, domiciliul si nr.permisului si se depune personal la registratura judecatoriei ori poti sa o trimiti prin posta. In plangere poti invoca si motive de forma, tot cum a aratat regis, dar si altele, citeste cu atentie procesul verbal.
Date fiind imprejurarile si eu sunt de parere ca ai sanse minime pentru anulare, dar cine stie, am vazut destule ciudatenii, mai ales daca dosarul ajunge la un judecator care nu agreaza, din diferite motive, politia rutiera.
Si fii mai atent, puteai sa lovesti un pieton nevinovat. Succes!

regis
| regis a răspuns:

Faptul ca ai semnat procesul verbal nu inseamna ca esti de acord cu ce scrie in el, ci doar ca ai luat la cunostinta.
Legislatia in vigoare nu prevede exceptii de la obligatia de a acorda prioritate pietonilor, prin urmare sansele de a obtine anularea procesului verbal sunt minime. Totusi poti sa iti recunosti vinovatia, invocand insa mai multe motive pentru care nu ai putut respecta legea, aratand ca nu i-ai pus nicio clipa in pericol pe acei pietoni si in aceste circumstante sa soliciti transformarea amenzii intr-un avertisment. Repet, nu stiu ce sanse ai putea insa avea.
O alta varianta este sa gasesti o eroare de forma in completarea procesului verbal, adesea aceste erori stand la baza anularii amenzilor. Poate parea incredibil, dar s-au anulat procese verbale din cauza unui CNP gresit sau a codului unic de inregistrare in cazul firmelor. De asemenea adresa trebuie sa fie integral completata, uneori politistii trec doar strada, nu si numarul. Sunt multe erori de forma pentru care unii judecatori anuleaza procesele verbale, altii permitand doar corectarea acestora.
Varianta cea mai "nesimtita" este sa contesti fapta, bineinteles daca esti sigur ca nu exista inregistrare video. Spui pur si simplu ca ai oprit, ai lasat pietonii sa treaca, dupa care politistul te-a tras pe dreapta si te-a amendat, amenintandu-te ca daca nu semnezi procesul verbal iti da o amenda si mai mare si nici nu mai vezi permisul in graba. Din pacate in lipsa inregistrarii video agentii nu prea au ce face in astfel de situatii, ei fiind cei care trebuie sa demonstreze veridicitatea faptelor descrise in procesul verbal. Si cum nu isi pot pune colegii martori, e greu sa mai demonstreze ulterior vinovatia fara probe. Chiar cunosc un caz interesant, un prieten fiind amendat tot asa, la trecerea de pietoni. A facut contestatie pentru ca avea nevoie de o amanare (era un fel de agent si nu putea lucra fara masina), iar in final a castigat pentru ca politistii au adus ca probe niste fotografii. Judecatoarea a considerat ca din fotografii nu se poate deduce decat ca pietonii se aflau pe trecere, nu si ca se angajasera in traversare, avocata sustinand ca acestia au renuntat din proprie initiativa la dreptul lor de prioritate, ceea ce de altfel nici nu era departe de adevar.
Acestea sunt variantele pe care le ai la dispozitie, te rog sa nu intelegi ca eu iti recomand vreuna din ele.

| ikram a răspuns:

Ai semnat procesul verbal de constatare a contraventiei sau nu? Ca daca l-ai semnat inseamna ca ai fost de acord, si nu prea ai cum sa faci contestatie, sau oricum daca reusesti sa faci nu o sa rezolvi nimmic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In orice localitate viteza este de 50 Km/h.viteza care a fost calculata din toate punctele de vedere chiar si cele moarte dar care confera oprirea brusca si in siguranta in conformitate cu ivirea oricarui pericol iminent.Ma duce gindul domnule ca mata ai avut mai mult la ora si nu numai asta dar nici macar n-ai schitat ca opresti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu