| julias a întrebat:

de ce cind te duci la notar sau notari ca am fost la mai multi refuza desfacerea sccesiuni intrebind daca pot face rost de toate certificatele de nastere al mostenitorilor iar cind spun ca nu refuza sa se deschida spunind ca e mai bine sa apelez in instanta iar eu le spun ca cunosc adresa lor si sa trimita scrisoare cu confirmare de primire iar ei nu vor sa se bage, chiar asa sau exprimat cum ca nu are rost.In instanta am inteles ca daca unul din mostenitori refuza dezbaterea succesiuni judecatorul nu poate continua procesul si totul ramine la fel este adevarat? daca eu deschid procesul si unul din mostenitori vine in instanta si spune ca el nu doreste dezbaterea succesiuni eu il pot pune sa-mi plateasca cheltuielile de judecata+avocat? suntem 3+mama care vrem sa facem succesiunea iar 1frate refuza, acum mai nou ma gonit din casa in care noi vrem sa facem succesiunea, il pot da in judecata pe motivul ca ma alungat din casa si ca noi cei lalti frati putem veni acolo dar sa locuim cu mama intro camera iar el acupind 2camere cu familia lui.Multumesc

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Notarii procedeaza conform legii notarilor si regulamentului de aplicare. Procedura succesorala se poate face la notar NUMAI daca totii mostenitorii se inteleg. Pentru dosar este nevoie de TOATE actele de stare civila si de identitate a TUTUROR mostenitorilor. Daca nu sunt intrunite toate conditiile notarul indruma la instanta de judecata.
2.Instanta de judecata poate judeca si in lipsa unui mostenitor si chiar a tuturor mostenitorilor, daca cel putin unul a cerut judecata in lipsa. Si aici trebuie indicati toti mostenitorii, cu nume si prenume si adresa, dar reclamantul nu trebuie sa depuna el copiile actelor celorlalti, trebuie depuse doar copia certificatului de deces, copiile actelor sale si dovezile privind bunurile ce compun masa succesorala.
3.Instanta ii va cita pe toti mostenitorii si este problema unuia sau a mai multora daca se prezinta sau nu. Judecatorul va pronunta hotararea in baza baza probelor administrate la dosar, acte si martori, eventual si expertiza, daca este nevoie.
Trebuie sa stii ca aceasta cale este mult mai costisitoare si mai indelungata decat cale notariala. Partea care s-a opus procedurii notariale va putea fi obligat la suportarea cheltuielilor de judecata.
4. Daca v-a alungat din locuinta puteti sa-i faceti plangere penala.
5. Daca nu va descurcati puteti angaja un avocat. Numai bine!
P.S.Parca ai mai pus aceasta intrebare si ti-am raspuns.
P.P.S. Voi fiind mai multi, nu-l puteti pune la punct pe unul?

| julias explică (pentru Ioandelasal):

Da si va multumesc.Doar prin justitie dar nu avem curaj

| fulgerul a răspuns (pentru julias):

Ce curaj? Raspunsul lui Ioan este extrem de concret. Avocat angajat, actiune in justitie si totul merge ok.Bafta!