| Adonys43 a întrebat:

Buna ziua!
Doresc sa vand o casa, pe contractul de vanzare cumparare sunt trecut eu si sotul care a decedat in urma cu un an.
Am 6 copii, dar nu mai pot da de toti,cum pot face sa vand aceasta casa? Mentionez ca nici care dintre ei nu si-au dorit partea cand am discutat cu ei.
Eu nu mai am nici un venit, singura mea salvare era sa pot vinde aceasta casa.

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru a o putea vinde integral va trebui sa faci procedura succesorala, in prezent ai drept de proprietate numai asupra jumatate din casa. Dupa aceea vei avea drept asupra 62, 5% din casa, la jumatatea ta se va adauga 1/4 (25%) din jumatatea sotului decedat, restul de 3/4 revine tuturor copiilor.
Sigur ca toti copiii pot renunta la succesiune dar atunci in locul lor vor veni ascendentii sotului si colateralii lui (frati si surori).
Este bine ca macar un copil sa accepte mostenirea si apoi, la vanzare sa-ti cedeze tie partea lui.
Copiii pot da declaratie de renuntare la orice notar din tara sau in strainatate la orice reprezentanta diplomatica (Ambasada ori Consulat) a Romaniei din tara unde se afla si ti le trimit.
P.S. Desi n-ai intrebat iti spun ca, daca nu ai nici un venit, ai putea solicita intretinere de la copiii cu venit.

| Adonys43 explică (pentru Ioandelasal):

Deci daca pot da de un singur copil din toti pe care ii am, ar putea merge si asa? Mentionez ca in prezent am o fata de 16 ani cu mine in tara si un baiat de 33 plecat in Germania cu care mai vorbesc si e de acord sa cedeze partea lui, de restul nu pot da sub nici o forma, unii ma au la block din cauza nevestelor si cam asta e situatia

| Ioandelasal a răspuns (pentru Adonys43):

Merge daca ceilalti 5 iti trimit declaratia de neacceptare sau renuntare la succesiune. In caz contrar notarul nu va face procedura succesorala ci va da o incheiere de trimitere in instanta de judecata si va trebui sa deschizi un proces, acesta costa bani mai multi si va tine mult timp.

| romeo78 a răspuns:

Fără acordul scris al celor 6 copii în fața notarului sau hârtii oficiale de renunțare la partea lor de moștenire nu se încheie nici un act succesoral.
Iar, asupra minorei, dumneavoastră sunteți tutorele legal al părții succesorale.
Iar, faptul că aveți conflicte cu ceilalți copii, chiar dacă, ați face un act succesoral, doar ca să vă facă rău vă poate ataca la tribunal succesiunea și să vă blocheze.
Din păcate, acestea sunt legile.
Sunteți legată de mâini și de picioare.
Găsiți prin intermediul băiatului din Germania o cale de comunicare cu ceilalți copii.

| mihai69 a răspuns:

Trebuie să deschizi succesiunea după soț, iar copiii să dea declarații în fața notarului că nu doresc partea lor de succesiune.

| Adonys43 explică (pentru mihai69):

Problema este ca eu nu pot sa dau de ei, am doar fata care este in Romania si restul sunt plecati, nu mai stiu nimic de ei.
Nu se poate fara succesiune prin promisiune de vanzare si apoi cand rezolv sa fac succesiunea?

| mihai69 a răspuns:

Poți face succesiunea oricum, și vinzi partea ta. Cu restul să se descurce cumpărătorul.

| Adonys43 explică (pentru mihai69):

Imi poti da mai multe detalii te rog?

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Si daca vinzi casa unde o sa locuiești? Ai alta? Si pana la urma, banii obținuți pe casa nu îți ajung cat trăiești. Mai bine căuta de munca, ingrijește un copil sau un bătrân daca nu poți găsi un loc de munca.

| Adonys43 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Eu trebuie sa plec in Germania si pana iau salariu nu am cum sa stau asa, in casa asta nu mai locuiesc de 6 luni.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Adonys43):

Copiii care te ignora o fac probabil din cauza casei. Chiar daca ei ar renunța la partea ce li se cuvine, posibil soțiile/ sotii lor nu sunt de acord. Daca nu se prezinta sau nu trimit act oficial cum ca renunța, nu se poate încheia succesiunea. Iar de vândut partea care ti se cuvine nu cred ca găsești pe cineva care sa o cumpere fara sa si act oficial pe ea, deoarece nu pot intabula partea neavand un act oficial de vânzare cumpărare.