| Cornelus30 a întrebat:

Vă deranjez cu o speță juridică. Eu am doi copii dintr-o căsătorie anterioară, care acum domiciliază împreună cu mama lor, fosta mea soție, într-o altă țară. In prezent trăiesc într-o relație de mai bine de 10 ani cu o alta femeie. Ne-am construit împreună o casă, pe un teren mare cu lac și pădure și dorim copii. Nu suntem căsătoriți, proprietatea este pe numele meu, însă dorim sa ne căsătorim curand și să avem o familie. Noi suntem în relații foarte apropiate cu copiii mei din cealaltă căsătorie, ei vin și stau la noi in fiecare vacanță și mergem împreună în concedii, ei având fiecare camera lor în casa cea noua, însă ce avem acum ne-am construit împreună și nu mi se pare çorect sa aibă altcineva pretenții, chiar și çopiii mei pe care îi iubesc.
Ce mi-aș dori eu de fapt ar fi ca partenera mea și viitoarea soție, împreună cu eventualii copii, să trăiască nestingheriți acolo și după decesul meu, proprietatea sa rămână mereu întreagă la dispoziția familiei. Numai în cazul unei vânzări, dacă ea s-ar căsători sau ar deceda, atunci să poată emite pretenții toți moștenitorii, conform legii.
Ce e de făcut?
Vă mulțumesc!

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Si chiar vrei sa-ti dezmostenesti copiii din prima casatorie?
Nu se poate cum vrei tu, copiii din prima casatorie nu ar avea drept de mostenire dupa a doua sotie.
Exista o posibilitate ca sa aiba toti copiii drept de mostenire dupa tine: sa fi construit noua casa impreuna cu a doua sotie si atunci aveati fiecare in proprietate jumatate din casa si atunci la mostenirea dupa tine ar fi mostenit toti copiii, precum si sotia a doua jumatatea ta.
Sigur ca poti dona si acum sotiei jumatate sau o parte mai mica din casa si atunci, la fel, toti copiii vor mosteni, in parti egale, ce va fi partea ta.

| darrio2007 a răspuns:

Faceti un copil si va mosteni casa, dupa moartea ta. Daca o va pastra sau nu, e problema lui.

| Lioana a răspuns:

Copiii din prima casatorie au aceleasi drepturi cu eventualii copii din a doua casatorie.
La decesul tau sotia ta va mosteni un sfert din bunurile tale iar restul de 3 sferturi se va imparti in mod egal intre toti copiii tai. Chiar daca i-ai dezmosteni pe copiii din prima casatorie ei tot vor avea dreptul la rezerva lor succesorala care este de jumatate din cat li s-ar fi cuvenit de drept si vor putea ataca orice acte de donatie sau testament facute de tine care le atinge rezerva succesorală.
Eu cred ca n-ar trebui sa-ti dezmostenesti copiii mai ales dacă sunteți în relatii bune. Nu e vina lor ca s-a stricat relatia dintre tine si mama lor iar tu iubești acum alta femeie. Ei sunt sange din sangele tau si ar trebui sa le oferi tot ce ai tu mai bun.

| ziftode a răspuns:

Din cate stiu eu legea romana
testamentul nu exista, e atacat foarte usor si ignorat foarte usor
daca vrei ca asta sa nu se intample trebuie sa treci proprietatea pe numele concubinei cu, care traiesti, eventual la comun cu copii vostri, altfel, dupa deces, ea s-ar putea chiar sa fie data afara de "fosta" sotie (depinde de justitie) iar in cel mai bun caz, copii, toti copii pe care ii ai, indiferent de casatorie, vor mosteni casa, in parti egale

daca schimbarea proprietatii pe numele femeii cu care traiesti e prea grea (notar, bani, etc.), atunci poti sa te casatoresti cu ea, asa, dupa un eventual deces ea o sa primeasca automat jumatate din proprietate (numai ea), si cealalta jumatate va fi impartita in mod egal intre copii, iar, toti copii, din fiecare casatorie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poti sa faci succesiune cu conditii, gen sa le lasi casa, doar dupa ce mori tu, si poti sa le-o lasi pe toata chiar, si sotia ta sa nu primeasca nimic. Sau poti lasa in acctul de succesiune, clauza sa fie trecuta casa pe numele lor cu conditia sa aiba grija de actuala ta sotie, pana cand moare. Poti sa mai adaugi sa nu vanda casa timp de 30 de ani.
Atentie insa ca un act de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta de alti mostenitori, pe cand un act de succesiune nu.

| Cornelus30 explică (pentru anonim_4396):

Nu exista așa ceva... Nu contează, intre timp am aflat soluția exactă: UZUFRUCT VIAGER! Ăsta e numele și se poate face actul notarial în timpul vieții sau prin testament. Atunci nu e nimeni dezmoștenit și e și cum voiam eu, sa rămână proprietatea întreagă, nevasta șefa si toată lumea se bucură de tot.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cornelus30):

Cum sa nu existe? socrul meu a lasat casa fetelor, cu clauza, sa aiba grija de ei pana mor. happy

| Anna0111 a răspuns:

Pui casa și pe numele ambilor copii