| GeorgeGabriel20001 a întrebat:

Buna ziua.
Va prezint următoarea situație în care mă aflu și as dori un răspuns.
Eu trebuie să-mi fac buletinul in Mai, iar intre timp tataia a murit (proprietarul locuinței in acte), rămânând în viața soția lui. Problema este că nu vrea să deschidă procedura de moștenire din varii motive. Îmi pot face buletinul in această situație? Înainte mă lua în spațiu sau cum se spune cel bătrân, acum, dacă el a murit cine o poate face? Care e procedura in aceasta sitauatie? Mulțumesc!

16 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca locuinta a fost dobandita pe perioada casatoriei atunci si sotia bunicului este proprietara si poate merge sa sa semneze de primirea in spatiu, bineinteles daca vrea sa te primeasca.
Daca nu vrea atunci nu este alta cale legala sa ai domiciliul acolo.

| lpavel a răspuns:

Daca proprietarul a murit automat intra in mostenire cea mai apropiata ruda! In cazul tau sotia lui. Deci ea va trebui sa te ia in spatiu!

| lpavel a răspuns (pentru lpavel):

Am uitat happy - doar daca nu cumva a lasat un testament cine sa-l mosteneasca, atunci se rupe orice legatura de rude si devine valabil testamentul!

| Iote a răspuns (pentru lpavel):

@lpavel, gresesti in ambele raspunsuri!
La decesul unei persoane, mostenitori sunt sotia/sotul daca mai e in viata, si copiii. Nu "cea mai apropiata ruda". Apropo, in litera legii, sotii nu sunt rude intre ei.
Chiar daca lasa testament, mostenitorii legali (sot, copii) nu sunt inlaturati total de la mostenire. Vor primi 1/2 din cat li se cuvine daca nu este testament.

| mi25 a răspuns (pentru Iote):

Ai dreptate, dar si tu ai o greseala.
Urmasii (copiii) nu primesc 1/2. Ei primesc doar 3/4 din jumatatea bunicului, 1/4 din partea lui revenind sotiei (bunicii). Sau mai corect: bunii ii revin 5/8 din mostenire, iar copiilor 3/8.
Daca exista testament si copii, cei din urma beneficiaza de partea rezervatara de 1/4 din mostenire.

| mi25 a răspuns (pentru lpavel):

Intrarea ca propietar se face doar dupa dezbaterea mostenirii, care poate sa dureze de la 6 uni inainte, uneori pana la calendele grecesti. Nu se intra automat in mostenire.
Dar sotia are drept de abitatie cel putin un an, chiar daca nu are nici un drept de mostenire.

| mi25 a răspuns (pentru lpavel):

Am uitat sa traduc: abitatie inseamna dreptul de a locui.

| Iote a răspuns (pentru mi25):

Nu, nu! Spuneam de cazul testamentului. In acest caz primesc 1/2 din ceea ce ar fi primit normal. Adica din cele 3/4 de care vorbesti tu.

| Iote a răspuns (pentru mi25):

Unde te documentezi?
Dezbaterea mostenirii se face la notar in maxim 1/2 ora. Doar daca nu se inteleg si ajung in instanta, poate dura.
Tu presupui ca bunicul avea casa dinaintea casatoriei si bunica nu a contribuit cu nimic acolo? Pentru ca altfel, 1/2 din casa este a sa fara comentarii. Si are drept de mostenire din cealalta jumatate. Oricum are drept de mostenire ca sotie, indiferent care este cota bunicului.
De asta multi inteleg gresit si isi dau afara parintii din propriile lor case.

| mi25 a răspuns (pentru Iote):

Ca sa iti raspund si unde ma documentez, iti spun ca sunt documentat destul de bine, mai bine decat tine, care ai scris o prostie in raspunsul cu testamentul.
Testamentul se face pe bunuri: imobile si mobile si se respecta asa cum este facute. Masa bunurilor din testament se poate micsora cu 25% doar in cazul in care au fost dezmosteniti - adica nu a ramas masa rezervatara - copiii sau urmasii acestora. Testamentul se semneaza de proprietarii bunurilor: soti si sotie. Bunurile obtinute pe timpul casatoriei nu pot fi testamentate decat cu acordul ambilor soti. Atata timp cat un sot este in viata nu se deschide testamentul, daca este semnat de ambii soti.
Un sot poate lasa mostenire prin testament, fara acordul celuilalt sot, doar bunurile avute inainte de casatorie sau bunuri primite prin donatii sau testament cu specificatie concreta ca sunt ale acestuia.
Daca este testament, nu mai intervine procedura de impartire prevazuta de Codul civil, adica prin cota/parte, decat a partii rezervatare.
Daca exista testament pe bunurile proprii ale unui sot nu, doar din aceste bunuri se poate deduce masa rezervatara, dar si asta doar la interventia pe cale judiciara a unuia dintre mostenitori privilegiati cu vocatie la mostenire.

| mi25 a răspuns (pentru Iote):

Tu chiar nu esti documentat!
Dezbaterea mostenirii cuprinde mai multe etape.
1. Depunerea actelor. Notarul poate sa mai ceara acte pe perioada de dinainte de dezbatere a mostenirii. Unele acte se elibereaza de institutii si poate sa dureze mai multe zile.
2. Documentarea facuta de catre notar, dupa ce au fost depuse toate atele cerute, la cadastru, cartea funciara, diferite registre de la Camera notarilor publici.
3. Se trimit citatii la mostenitor cu cel putin 2 saptamani inainte de prima infatisare a mostenitorilor.
4. Daca mostenitorii se inteleg si vin cu totii la notar (sau sunt reprezentati cu procura speciala), notarul ia act, prin incheiere notariala, de modul cum mostenitorii vor sa imparta bunurile.
5. Se fixeaza o noua infatisare, dupa cel mai repede doua saptamani, timp in care notarul intocmeste actele de mostenire.
6. A doua infatisare, in care se citesc actele de mostenire si se fac posibile obiectiuni sau corecturi.
7. Se semneaza documentele intocmite - in aceiasi sedinta sau in alta, daca pentru rezolvarea obiectiunilor sau a greselilor necesita timp si (sau) documentare).

| mi25 a răspuns (pentru Iote):

Unde am scris eu asa ceva: "Tu presupui ca bunicul avea casa dinaintea casatoriei si bunica nu a contribuit cu nimic acolo? Pentru ca altfel, 1/2 din casa este a sa..."?
Eu zic sa te mai documentezi.
Noul cod civil spune ca sotul supravietuitor are 1/4 din partea cuvenita decedatului. Ca bunuri ce-i revin decedatului sunt: 1/2 din cele dobandite in timpul casatoriei, mai putin cele care au fost dobandite de sotul decedat cu titlu nominal si expres si 1/4 din bunurile dobandite inainte de casatorie si cele dobandite de sotul decedat cu titlu nominal si expres.

| Iote a răspuns (pentru mi25):

Vad ca teoria o stii bine. Mai greu cu aplicatul in practica. Altfel, de ce ai fi spus: "Dar sotia are drept de abitatie cel putin un an, chiar daca nu are nici un drept de mostenire.". Dar si "sotul supravietuitor are 1/4 din partea cuvenita decedatului" Si evident, nu vezi contradictia.
Sper ca nu esti student la drept!

| mi25 a răspuns (pentru Iote):

Nu este nici o contradictie. Una este dreptul de abitatie si altul de mostenire. Sa nu aiba drept de mostenire pot fi cazuri. Ca sa intelegi, iti dau un exemplu.
Daca sotul decedat era proprietarul locuintei (nu ma refeream la alte bunuri), locuinta primita ca donatie sau sub alta forma, in nume personal, cu o specificatie anume de succesiune dupa moartea sa, in care nu era inclusa sotia, aceasta are drept de abitatie. Desigur, cazurile sunt foarte rare, dar exista.
Dreptul de mostenire de 1/4 ale sotului supravietuitor din bunurile decedatului le-am prezentat in alt context.
Ai gasit si tu o chichita, ca raspuns la faptul ca ti-am spus ca e gresit ce ai prezentat.

| mi25 a răspuns:

La biroul de evidenta a populatiei (unde se schimba CI) poate merge oricare dintre sotii care locuiesc intr-o casa, deoarece sunt considerati ambii proprietarii locuintei.

| mi25 a răspuns:

E bine sa aveti la voi si certificatul de deces al bunicului