| Ichigo a întrebat:

Ce este cartea de munca si ar trebui sa am una? Sunt la al doilea job angajat si n-am avut veci asa ceva? Imi trebuie? Daca da, la ce?

Răspuns Câştigător
| romeo78 a răspuns:

Cartea de muncă, există, doar în format electronic în prezent.
Adică, angajatorul are obligația de a vă înscrie la forțele de muncă ca angajat. Iar, în momentul în care plecați de la actualul loc de muncă, angajatorul are OBLIGAȚIA de a vă înmâna un înscris prin care se arată perioada lucrată, concedii: medicale, de drept, fără plată și absențe nemotivate. De asemenea, se arată la câte ore ați fost plătit și salariul de angajare și măririle ulterioare.
Dacă, aveți îndoieli, puteți merge cu buletinul la forțele de muncă și cereți să vi se spună statutul dumneavoastră: angajat sau nu, la câte ore sunteți plătit și alte informații!

17 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In prezent nu mai exista carnet (nu carte) de munca, a fost abrogat incepand cu data de 1.01. 2011. In acest carnet se inscriau toate contractele de munca si modificarile intervenite in munca in legatura cu functia, salariul, vechimea in munca, etc.
In prezent se incheie doar contract individual de munca si acesta este inscris in Registrul general de evidenta a salariatilor, atat la institutie/firma, cat si la ITM, in format pe hartie si electronic (Revisal).

| mgtow a răspuns:

Ala e contractu de munca, atesta calitatea de angajat platitor de taxe si primirea salariului, conditiile de munca. Fara el nu e legal sa lucrezi

| RobertMoon a răspuns:

Sa zicem ca atunci cand va veni vremea sa te pensionezi va trebui sa dovedesti intr-un fel sau altul ca ai lucrat in domeniul x ca profesie x, tu daca nu ai toate chestiile astea trecute in cartea de munca e de rau, prin cartea de munca dovedesti ce vechime ai avut.

| Ichigo explică (pentru RobertMoon):

Pacat doar ca nu mai exista carte de munca de minim 5 ani (evident ca am cautat info intre timp)

Daca nu cunoasteti raspunsul va rog nu comentati, multumesc.

| suntserios a răspuns (pentru RobertMoon):

Nu e deloc rau avand in vedere ca din 2013 nu mai exista carte de munca si locul lor a fost preluat de contractele de munca.

| Demidol a răspuns:

Presupun ca esti tanar. Acum nu mai sunt carti de munca fizice, cum erau inainte. Toata evidenta este electronica si se pastreaza si la Inspectoratul de munca. Acolo poti verifica daca ai (unii angajatori mai trag tepe) si daca sunt la zi. Iti va folosi la pensie pentru stabilirea cuantumului pensiei. Daca nu ai totul trecut, pensia scade.

| costinvlad49 a răspuns:

Nu te angaja. Lucrează singur fără angajator. De exemplu ceva de genul Web Developer/creator de pagini web pentru doritori(fără sa ai patron dar îți trebuie laptop sau smartphone și sa înveți limbajul de programare care în maxim 3 luni sau 1 an hai maxim 2 ani îl înveți.)

| Ineys a răspuns (pentru costinvlad49):

Si daca omul nu a avut contact in viata lui cu programarea, tu crezi ca se apuca acum sa o invete ca sa lucreze fara angajator?

Freelancer e riscant. Poti sa faci bani gramada sau sa mori de foame. Pe langa freelancing eu mi-as lua si un job normal de 8 ore si m-as ocupa de asta in timpul liber daca mai am chef sau daca am neaparat nevoie de bani.

| Demidol a răspuns (pentru costinvlad49):

Istetule, in afara de faptul ca poate nu stie IT, orice ar face "fara angajator", daca nu plateste toate taxele (fond de pensii, cas, cass, si cate mai sunt), nu va beneficia nici de asigurare medicala dar mai ales nici de pensie. E ca si cum si-ar fura singur cacliula.

| costinvlad49 a răspuns (pentru Demidol):

Eu nu vad rostul asigurarii medicale. Și despre pensie o sa aiba daca plateste pensia adica taxa pentru pensie. Adica sa fie propriul patron.

| costinvlad49 a răspuns (pentru Ineys):

Frrelancer nu este riscant. Faci bani multi. Sunt pe grupul de metin2 pe Facebook designeri web si game developeri ce fac servere de metin sau lucreaza la sv de metin contra cost.

| Ineys a răspuns (pentru costinvlad49):

Si cati bani fac aia de acolo? Suficient cat sa se intretina? Fac cel putin 700-800 de euro pe luna?

| costinvlad49 a răspuns (pentru Ineys):

De exemplu poate si 5000 euro pe luna. Ei poate cere 200 euro si au 10 clienti lunar.

| Ineys a răspuns (pentru costinvlad49):

Metin e un joc mort, nu stiu de unde scoti sumele alea. Nici un programator serios nu se ocupa de metin2, doar amatori. Se mai trezeste cate unu la nu stiu cat timp sa inoveze ceva. Engine-ul e acelasi, mecanicile aceleasi, jocul e foarte invechit, tot ce se modifica sunt skin-uri... mape si mod-uri adaugate in plus.

5000 de euro pe luna sa programezi pentru servere de metin2? Nu stii ce vorbesti.

| costinvlad49 a răspuns (pentru Ineys):

Ba nu. Pe grupurile de metin sunt multi.

| Ineys a răspuns (pentru costinvlad49):

5000 de euro pe luna pentru un amarat de joc? Tu iti dai seama ce vorbesti? Ingineri cu 10 ani de studii in spate care lucreaza in cadrul automobilelor nu fac atatia bani pe luna.

| costinvlad49 a răspuns (pentru Ineys):

P1nGu1n? De unde face si 1pk euro de pe metin2alaska.ro? Te ai uitat macar in item shop? Iar el a platit odata pentru a rezolva o problema 500 euro. Pentru "doua puncte" puse gresit in baza de date.