| LisaJulie a întrebat:

Ce se intampla daca de mâine nimeni de pe planeta nu mai plătește cu cardul? Toată lumea plătește cash

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

"Cash" sau cu bancnote sunt platile din secolul 19 incoace.
Inainte, referinta a fost (moneda de) AUR.
Fiind metal greu (si fizic, dar si valoric), bancile au inventat inlocuirea lor cu "bancnote", adica cu note de recunoastere a valorii aurului, depus si tinut in depozite (bancarem nationale).

Din cauza volumului mare de bancnote (si monede) de numarat, bancile au inventat noua metoda tehnologica: banii virtuali.
Banii viruali nu mai au ca suport aurul (care a pastrat valoarea standard de referinta! ), ci cifre virtuale, pastrate pe calculatoare, avand ca suport "economia" (acesta fiind si una din cauzele inflatiei, in TOATE monedele.
Avantajul cel mai mare este a bancilor: ei iau comision dupa INTREAGA masa de bani, care le circula prin conturi (carduri)!
Iar daca vor sa stearga averea cuiva, este suficienta "o mica eroare" si contul tau este golit sau chiar anulat.
Si fara bani cum mai poti trai?

| suntserios a răspuns (pentru Bula):

Si ce crez ca daca ai cash si cineva cu putere vrea sa iti stearga puterea nu poate?

| Bula a răspuns (pentru suntserios):

Este mult mai greu sa furi suma mare (in cash) decat virtuala.

| suntserios a răspuns (pentru Bula):

Da, zici?
Trecem peste simplu fapt ca cash-ul il poate fura oricine, oricand pe cand la banca nici pot nu iti poate lua altcineva strain banii.

Stii ce s-a intamplat in anii '91 '92 in Ro? Atunci cand inflatia a fost de 250%? Toti cei care aveau banuti cash de puteau sa cumpere o masina au ajuns sa isi permita din banii aia... un radio in cel mai bun caz. Si uite asa din niste erori politice o tara intreaga a fost furata de banutii tinuti la saltea. Asa ca "mica ta eroare' bancara, ramane o mica eroare.

| Bula a răspuns (pentru suntserios):

N-ai observat ca, majoritatea bancilor este extra-nationala sau de nivel national, cu milioane de clienti.
Ce se intampla, daca serverele acestor banci "se defecteaza" si "uita" cati bani au oamenii in conturi?
Sau daca o tara pune embargou pe banii din banca (vezi averile rusesti din bancile occidentale). Totii raman cu buzele umflate si doar cu izmenele de pe ei.
Acesta este valabil la ORICE evidenta virtuala: poti disparea din evidente cu doar un click de mouse...

| suntserios a răspuns (pentru Bula):

Stai tu linistit, au bancile suficienta infrastructura incat sa nu stea intr-un server care se defecteaza. Drept dovada ca niciodata in istoria digitala a bancilor nu s-a intamplat asa ceva.

Cat despre rusi, sa stii ca au embargou pe orice avere din afara, yacht uri, case samd. Si embargoul ala e pentru un motiv... nu e o eroare bancara.

| Bula a răspuns (pentru suntserios):

Am pus "eroare" intre ghilimele.
A fost decizia unor persoane "suspuse".

42 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Si de unde sa existe atat cash, daca tot banii sunt in banca si banca nu are atata numerar lichid?
Ce tu crezi ca se vor angaja contabili ca sa mai mearga din ou la banci in ziua de salariu si sa ia sacii de bani?
Nu, asa ceva nu se va intampla, dar curand veti trece si voi la metoda "fara cash" asa cum este China la acest moment si cum se pregateste Australia sa finalizeze proiectul "fara cash" pana in 2025.
De altfel, noi in Australia nu mai folosim cash-ul de multi ani. Aici totul se plateste cu cardul, salariile intra in cont si ai card de debit si card de credit, cu care platesti peste tot: facturi, mancare, distractie, petrol etc.

| LisaJulie explică (pentru Violleta2022):

Și ce faceți când sunt pene de curent? Chestia cu,, cashless society " este exact la povestea,, smart house".O utopie la care toată lumea visează dar nimeni nu se gândește la consecințe

| Violleta2022 a răspuns (pentru LisaJulie):

Nu stiu de pene de curent, dar exista generatoare de curent, fiindca in 30 de ani de cand stau in Australia, nu am avut niciodata nici o pana de curent.

| suntserios a răspuns (pentru LisaJulie):

Tu realizezi ca o pana de curent globala care sa tina atat de mult inca sa nu iti mai poti cumpara alimente are o implicatie atat de mare incat banii in orice forma vor fi ultima grija.

Dar am si eu o intrebare pentru tine.

Ce faci daca spre exemplu vine o mare pandemie si nu poti iesi din casa sa faci cumparaturi cash ci doar plati de la distanta cu cardul?


Care din scenarii sunt mai aproape de realitate? Ca aia cu curentul electric lipsa in toata lumea nu cred ca va fi prea curand... aia cu pandemia a cam fost

| LisaJulie explică (pentru suntserios):

S-a plătit cu cash în pandemie! Mulți nu au avut card! Nu au pățit nimic!

| suntserios a răspuns (pentru LisaJulie):

Era o situatie ipotetica, o pandemie in care nu mai poti folosi banii.
Adevarat, o situatie ipotetica, dar a ta cu luatul curentului cum e?

| LisaJulie explică (pentru LisaJulie):

E foarte interesant ca toată lumea vrea sa se modernizeze. Nu mai cumpăr de la piață,cumpăr de la supermarket,nu imi mai cresc propriile fructe și legume,cumpăr de la supermarket, nu mai plătesc cash, plătesc mai mult cu cardul, nu imi mai educ eu copiii, las totul pe mana școlii, iar apoi ma întreb de ce am boli de la mâncarea procesata, de ce imi răspund copiii sau se apuca de droguri, de ce STIE STATUL IN PERMANENȚA CE FAC SI CE CUMPAR!

| painecuzahar a răspuns (pentru LisaJulie):

De ce asociezi modernitatea cu ceva rau? Nu avem clima si pamant sa mai crestem orice in curte, eu am incercat cativa ani sa cresc legume si fructe, dar fara tona de pesticide si solutii nu creste nimic.

Drogurile exista de cand lumea, bolile apar in principal din cauza stresului, ce ai insirat acolo nu are treaba cu evolutia, din contra ca acum macar avem centre de ajutor pentru astfel de persoane. Iar copilul oricat il aduci, nu o sa il poti feri de influente si tentatii.

| LisaJulie explică (pentru painecuzahar):

Și de unde apare stresul.Nu cumva de la debandada din ziua de azi cu zgomotul și știrile alarmante?

| painecuzahar a răspuns (pentru LisaJulie):

In primul rand, din cauza muncii, salariilor mici si chiriilor mari. Sa te uiti la stiri e o alegere personala, eu nu am televizor de 10 ani.

| Violleta2022 a răspuns:

De fapt nu-i nici o utopie, doar frica de schimbare... fiindca exista tari fara cash, dovada vie este CHINA, care functioneaza 100% fara cash de multi ani, iar America, Canada si Australia functioneaza cam 70% cashless, platile mari facandu-se numai prin transferuri bancare sau cu cardul bancar.
Lucrez in finante si-ti spun sincer, nu a mai scris un cec sau ordin de plata de peste15 ani. Totul se face de acasa, in fata computerului, cu acces online la toate conturile bancare personale si faci singur transferul cui doresti.

| LisaJulie explică (pentru Violleta2022):

Pentru mine China și Australia sunt țări extrem de autoritare

| Violleta2022 a răspuns (pentru LisaJulie):

Poate China, ca-i o tara comunista, dar Australia nu, fiind o tara democrata cu 25 milioane de emigranti in ea (ca 1 milion sunt aborigenii, populatia nativa a Australiei), atatea popoare, atatea limbi vorbite, atatea religii si toti suntem sub acelasi acoperis si sub aceleasi legi si reguli pe care trebuie sa le respectam, ca sa putem convietuii impreuna. Traiul in Australia este unul din cele mai inalte din lume, calitativ vorbind si majoritatea oamenilor sunt obsnuiti sa respecte legile, fiindca acelea se pun in aplicare si nu ai incotro, decat sa le respecti.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ar da faliment mii de afaceri, ar ramane fara loc de munca milioane de oameni, ar fi cozi kilometrice, ar pica economiile in cap, nu am mai apuca sa ne facem cumparaturile samd...

| LisaJulie explică (pentru suntserios):

Cred ca oamenii au devenit prea dependenți de card

| johnnny123 a răspuns:

Așa ceva nu are cum să se întâmple, pentru că doar aproximativ 10% din bani sunt în formă fizică. Ar începe să se producă blocaje cu mult înainte ca "toată lumea de pe pământ" să plătească cash.

În plus, în lumea asta există și tranzacții de miliarde de dolari. Cum îți imaginezi că s-ar putea efectua plățile astea cu cash? Ar trimite un tren plin de bani de la o companie la alta?

| LisaJulie explică (pentru johnnny123):

Dar acum 100 și ceva de ani nu existau carduri! Eu cred ca ar trebui făcut un experient câteva zile

| suntserios a răspuns (pentru LisaJulie):

Ce comparatie de 2 lei.
Acum 100 ani nu exista nici comert online, de ce am face un experiement care pur si simplu ar fi echivalent cu sa ne dam cu tesla in oooo. Un experiment asa doar ca ai auzit tu pe cativa ca urla legat de noile reglementari despre platile cash?

Cardul, internetul si tehnologia ne-au schimbat viata radical in BINE, de ce sa facem un experiment care sa ne duca inapoi in timp cu zeci de ani?

| johnnny123 a răspuns (pentru LisaJulie):

Dar tu înțelegi diferența dintre sumele care se tranzacționau acum 100 de ani și sumele care se tranzacționează astăzi? Dar diferența dintre modul în care funcționa economia acum 100 de ani și modul în care funcționează economia actuală?

În plus, chiar crezi că este posibil să organizezi un experiment global la care să adere absolut toți oamenii de pe planetă în câteva zile?

Este aproape imposibil să convingi 50 de oameni care locuiesc pe o scară de bloc să pună bani pentru repararea liftului, iar tu vrei să convingi 8 miliarde simultan să se comporte într-un anumit fel.

| gabicoo a răspuns (pentru LisaJulie):

Acum 100 de ani existau ordine de plată, cambii, obligațiuni, file cec, etc.

| LisaJulie explică (pentru johnnny123):

Cu cardul toată lumea zice ca este mai ușor dar dacă este o pana mare de curent ce mai faci cu cardul?

| johnnny123 a răspuns (pentru LisaJulie):

Dacă este o pană de curent globală care nu se mai poate remedia, modul în care plătești va fi ultima ta grijă. Pentru că dacă lumea rămâne fără curent, atunci urmează colapsul, deci nici banii fizici nu vor mai avea nicio valoare.

Sau crezi că dacă rămânem fără curent, viața va continua exact la fel ca și până acum? Ce vei cumpăra cu banii ăia fizici când toată producția globală se va opri?

| haileewatson a răspuns (pentru LisaJulie):

Acum 100 de ani nu existau nici macar un sfert din industriile din ziua de azi, sau sumele care se tranzactioneaza zilnic astazi, sau numarul mare de milioane de oameni si tranzactii facute zilnic. Folositi-va creierul. Daca esti asa impotriva tehnologiei de ce ai internet? Muta-te in jugla. Acolo o sa platesti cu gaini si oua.

| LisaJulie explică (pentru haileewatson):

Nu sunt împotriva tehnologiei eu spun ca lumea este prea dependenta de card!

| haileewatson a răspuns (pentru LisaJulie):

Pentru ca este o metoda sigura, usoara si eficienta de a plati mai ales daca ai sume mari. In plus de asta, e mai usor sa bugetezi pentru ca iti vezi in aplicatie toate tranzactiile pe care le-ai facut. Vezi cati bani ai cheltuit in luna aia, cati bani ti-au intrat etc. Exista aplicatii unde vezi si pe categorii: shopping, mancare etc. Si exista si beneficii pe care le ai la comercianti. Beneficiezi de puncte si reduceri la diverse magazine, vouchere, etc, schimb valutar. Daca merg in vacanta in strainatate, de ce sa umblu cu 500€ cash la mine (exemplu) si sa risc sa fiu furata, cand pot sa platesc cu cardul si sa am cash doar 100€ fix pentru maruntisuri, transport in comun etc.
Si apropo eu nu sunt impotriva cash-ului. Imi plac ambele variante. Dar nu poti ignora faptul ca tehnologia banking iti ofera beneficii si avantaje. Nu va mai uitati atat la Romania TV ca va speria aia cu prostii laughing NICIODATA dar niciodata nu va disparea cash-ul

| painecuzahar a răspuns (pentru LisaJulie):

Acum 100 de ani eram multi mai putini oameni pe pamant, banii aveau alta valoare si prea putini ii aveau, majoritatea faceau targuri cu obiecte.

Nu vad caree problema in a fi dependenti de carduri. Ne-a usurat viata enorm.

Mutati-va in padure cu ideile astea, dar vedeti ca o sa trebuiasca sa va folositi de masini sa va faceti cumparaturile. Alta tehnologie malefica.

| gabicoo a răspuns:

Marile afaceri se fac între firme/guverne/etc prin transfer bancar/ordine de plată/etc - nu se lucrează și nu s-a lucrat cu bani lichizi! La nivel macro nu se poate plăti cu cash!

Tu te referi la nivel micro: plata cu cardul sau cash la magazin? Răspuns: ar munci mai mult cei care oprează numerarul!

| RoCkKiD a răspuns:

Te-ai intoarce in 1500, sa vezi ce amuzant e sa cari 100.000 EUR sa iti iei o casa in plasa si sa te lase unu in curu gol.

Răspuns utilizator avertizat
| StoicAnalysis a răspuns:

Ai vedea mai multa lume pe strazi, ducandu-se sa faca platile fizic, fabricile ar printa mai multi bani, si s-ar ingreuna toate tranzactiile. Am astepta o gramada de timp sa cumparam sau sa platim ceva.

| haileewatson a răspuns:

Ai sta 3 zile la coada sa platesti ceva, ar ramane fara loc de munca sute de mii de oameni, si crimele si evaziunea fiscala s-ar mari instant.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Ce se intampla daca de mâine nimeni de pe planeta nu mai folosește roata?

| ReZiSTorr a răspuns:

Nu o sa mai poti face plati online cum ar fi facturi si ar fi coada cand platesti utilitatile.Asta ar fi un motiv, pe langa altele zeci.

| ClaRa91 a răspuns:

Nu sunt atatia bani fizici incat sa ajunga la toti. Se vor prabusi bancile.

| painecuzahar a răspuns:

Ne-am omori in trafic si prin magazine.

| vecinuldinvis a răspuns:

Daca s-ar trece de la card la cash, e foarte probabil ca economia mondiala sa colapseze in scurt timp, si sa ne intoarcem la o epoca similara cu cea pre-medievala.
Tranzactiile cu cash au dezavantajul ca sunt extrem de lente, lipsite de flexibilitate la nivel international (si chiar national).
Importurile si exporturile vor fi primele afectate, in spcial cele de volum mare, ducand rapid la o cascada de probleme - pe principiul domino-ului.
Un alt efect interesant e ca foarte probabil, relatiile internationale vor colapsa, reversandu-se la principiile violentei si barbarismului, din aceleasi motive (tranzactiile de volum mare nu vor mai functiona, iar marile puteri vor recurge la actiunimilitare violente ca sa isi asigure rezervele de resurse generale).
Personal, cred ca opusul e mult mai probabil happy