| AiEnmaa a întrebat:

Cu cateva zile in urma, in timp ce treceam strada pe trecerea de pietoni, am fost lovita de o mașină care venea de pe banda 2 si nu m-a observat, desi autoturismul de pe banda 1 a oprit să-mi dea prioritate. In zona sunt si camere de filmat ale primăriei. In urma deplasării la spital am primit diagnosticul de entorsa si traumatism hemitorace. A fost sesizată poliția însă nu am depus încă plângere împotriva acestuia. Am fost la SML pentru eliberarea unui certificat medico-legal pentru vanatai si alte semne vizibile si aștept sa fie eliberat. In urma accidentului mi-a fost distrus telefonul si as vrea sa fiu despăgubită pentru suferințele pe care mi le-a produs și toate cheltuielile survenite in urma accidentului. Care este procedura legală pentru acest lucru, cam cat poate dura procesul si pana primesc despagubiri si care ar fi cheltuielile de judecată? (majoritatea persoanelor pe care le-am întrebat mi-au spus ca nu primesc destui bani cat sa merite acțiunea în judecată si ca mai bine mă împac cu el, dar acesta a fost foarte deranjat ca am anunțat poliția si nu cred ca ar fi de acord sa ma despăgubească daca nu depun plângere)

23 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Din ce spui nu cred ca o sa fie urmarit penal pentru vatamare corporala din culpa, avand in vedere ca ar trebui ca soferul sa fi fost sub influenta alcoolului sau sa ai cel putin 90 de zile pentru vindecare.
In schimb, daca nu faci cu el o intelegere amiabila, ca sa-ti plateasca o suma convenita, poti sa-l dai in judecata, pe cale civila, in baza raspunderii delictuale si sa soliciti o anumita suma reprezentand daune materiale si morale.
Este greu de spus cat va dura procesul, posibil sa fie pana la 1 an sau chiar mai mult, mai ales daca se ataca hotararea primei instante.
Te sfatuiesc sa te adresezi unui avocat, mai ales unul specializat in asemenea cazuri, acesta te va putea sfatui in cunostinta de cauza, dupa ce va vedea si actul medico-legal.

| AiEnmaa explică:

Ok, atunci tu ce spui sa fac mai exact? ca nu inteleg comentariul

| anonim3248 a răspuns (pentru AiEnmaa):

Vei primi bani puțini.

| Violleta2022 a răspuns:

Depunde plangere de urgenta, ca pierzi totul daca nu actonezi acum.
poti cere bani mulyi, daca aduci dovezile de la medicul legist, mai ale sca ai fost si spitalizata.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Spui că a fost sesizată Poliția. Aceasta a fost la locul accidentului și a încheiat un proces verbal de constatare? Pe baza lui, îl vei da în judecată. El va fi despăgubit prin RCA.

| mihai69 a răspuns:

Polițistul care a luat legătura cu tine nu ți-a înmânat o hârtie?
Vezi că ai un termen în care ai dreptul să depui plângere! Nu sta după hârtii și adeverințe, că ăia del IML se mișcă precum ochii mortului și ieși din termen! Poți veni ulterior introducerii acțiunii cu noi dovezi (declarații, înscrisuri etc).
Nu e rău să iei legătura cu un avocat.
În niciun caz să nu faci o învoială cu individul, lasă justiția să își facă treaba. Oricum, tu vei fi despăgubită de asigurătorul lui prin RCA.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Daca boul a fost deranjat, cauta un avocat bun si stoarce-l de bani!

| johnnny123 a răspuns:

În genul ăsta de situații poți să ceri daune de ordinul zecilor de mii de euro, iar dacă se ajunge la judecată vei câștiga și consecințele pentru șoferul vinovat vor fi mult mai grave decât dacă pică la înțelegere.

Mergi imediat la un avocat cu experiență care poate evalua corect daunele pe care le poți solicita și care știe cum să pună problema.

| Holiday a răspuns (pentru johnnny123):

"În genul ăsta de situații poți să ceri daune de ordinul zecilor de mii de euro..."

Pentru cateva vanatai nu primesti nici 500 euro. Nu-i mai baga in cap tampenii.

| Hyperion7 a răspuns:

Https://www.facebook.com/groups/313125472442774/?ref=share

Cred că aici găsești ce ai nevoie!
Spre că ești mai bine acum!

| StoicAnalysis a răspuns:

De fiecare data dai de idioti ce nu isi asuma responsabilitatea. Daca ai stii de cate ori vad giboni care conduc pe sens unic in mod gresit... Si cand vine unul pe sensul acela dar in mod corect, tot aia care fac manevra gresita sunt aia nemultumiti si fac gesturi.
Nici nu mai zic de taximetristi care dau peste oameni si alti soferi care lovesc pietonii in statiile de autobuz cand acestia coboara din autobuz.
Fa-i plangere penala pentru vatamare corporala si pentru distrugerea bunurilor personale, da-l in judecata, ca fraierul o sa plateasca toate cheltuielile. ( daca nu isi permite, o sa-ti dea remuneratia in rate, depinde de cum procedeaza judecatorul ).
Oricum, dovezi tu ai. El cu ce poate sa se apere? El e cel care te-a lovit pe trecere.

| Holiday a răspuns (pentru StoicAnalysis):

"...ca fraierul o sa plateasca toate cheltuielile. ( daca nu isi permite, o sa-ti dea remuneratia in rate, depinde de cum procedeaza judecatorul )."

De fapt eventualele despagubiri le plateste compania de asigurari unde are RCA-ul, nu soferul.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Holiday):

Daca a lovit pietonul? Eu stiam ca doar la masini e posibil.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Holiday):

Am citit termenii RCA-ului. Ai dreptate, despagubirile le face compania unde a facut RCA-ul.
Eu mergeam pe ideea mea crezand ca este ca la o altercatie pietonala.

| Holiday a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Tu nu ai masina? Sau nu stii ce semnezi cand faci un contract de asigurare RCA?! Asigurarea acopera nu numai daunele provocate altor masini, dar si eventualele despagubiri in cazul accidentelor cu victime (pietoni, biciclisti, etc), precum si alte costuri generate de distrugeri de cladiri, garduri, mobilier stradal, etc, etc.
Valoarea maxima despagubita de RCA este de 1, 22 milioane euro pentru distrugeri materiale si 6.07 milioane euro pentru vatamari corporale si decese.
Doar daca sari peste valorile astea platesti tu diferenta.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Holiday):

Nu am masina, si nici nu am fost pasionat de masini pana acum. Nu aveam de unde sa stiu informatiile astea. Am prieteni care au masini, dar nu s-a ajuns vreodata la o discutie de genul.

| anonim3248 a răspuns:

La tribunal ceri o sumă și primești mult mai puțin.

| TheGentleman a răspuns:

1 Omul ăla este idiot și nu știe ce are de făcut în cazul unui accident cu victime

2. Nu era musai să anunți tu poliția, o făceau din oficiu reprezentanții spitalului, asta ca să vezi cât e de idiot șoferul.

3. Sesizează și Asociația Victimelor Străzii pentru siguranță, ei cu asta se ocupă: cu protecția și ajutorarea celor care au avut de suferit în urma accidentelor rutiere.

https://victimelestrazii.ro/

Ei au experiență și cred că te vor îndruma mai bine

| DomnulPoliticos a răspuns:

Stimata doamna când treceți strada va asigurați din stânga și dreapta. O zi buna happy

| AiEnmaa explică (pentru DomnulPoliticos):

Stimate domn, m-am uitat stanga dreapta si am si precizat ca o alta masina imi daduse deja prioritate, nu stiu ce pot face ca pieton mai mult, daca acest comentariu a fost scris sub semnul glumei, mie nu imi vine sa rad

| StoicAnalysis a răspuns (pentru DomnulPoliticos):

Pai ea a mers pe trecere fara griji cand i-a fost acordata prioritatea de catre primul sofer de pe prima banda. Nu cred ca s-a gandit ea fix atunci: "oare vine un idiot de pe a doua banda si ma loveste?". Nu. Ea a crezut ca o sa opreasca si ala, un gand ce ne trece la majoritatea prin cap.

| DomnulPoliticos a răspuns (pentru AiEnmaa):

Va rog frumos, nu am scris la misto sad

| mariamarioara4 a răspuns:

Auleu! draga esti ok? eu zic sa faci plangere la politie! Ce idot mai e si ala acre a dat peste tine sad