| Anayysss a întrebat:

Daca sunt minora pot sa calatoresc singura cu avionul în strainatate cu acordul parintilor?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu poti calatori singura, trebuie sa ai un insotitor major. Insotitor major poate fi si personalul de bord de pe avion.
Conform L.248/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(2) Cetăţenii români minori pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, în condiţiile prezentei legi. În sensul prezentei legi, prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.
ART. 30
  (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, cărţi de identitate simple sau cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, precum şi datele de identitate a însoţitorului respectiv.
(5) Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane."

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Poți să călătorești cu orice persoana majora dacă ai acordul ambilor părinți. Dacă compania aeriana respectiva accepta, poți zbura singura și este stewardesa însoțitorul tău pe durata zborului, dar în aeroport trebuie să te aștepte la frontieră o persoană majoră, evident cea care e trecută pe procura notarială.

| AllMight a răspuns:

Nu, cu acordul nu exista nimic, doar insotit de ambii parinti sau un parinte plus documente notariale care atesta si acceptul parintelui care nu calatoreste.
Auzisem si de calatoritul cu supravegherea insotitorului de zbor, dar e o procedura mai complicata si nu toate companiile aeriene accepta modul asta de calatorie.

| Feri5 a răspuns:

Sunt companii aeriene care îți permit ție, ca și minor, să călătorești fără părinți, dar numai cu un însoțitor de zbor. Informează-te și vezi care sunt acelea! Mai mult, depinde și de destinație... Tu du-te la TAROM, sună la numărul de telefon al companiei și întreabă asta. Dacă zic NU, atunci încearcă la:
1. Rynair
2. Blue Air
3. Lufthansa
4. Air France
5. Delta Airlines

Dacă toate zic NU, atunci înseamnă că e clar: NU POȚI CĂLĂTORI FĂRĂ PĂRINȚI!

| FantasyBoy a răspuns:

Daca ai 14 ani, poti calatori cu avionul fara insotitor.
Printr-un amendament al Comisiei pentru politică externă din Senat, în Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate a fost completat articolul 2 în sensul că, prin excepție, "cetățenii români minori care au împlinit 14 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori ai reprezentanților legali".