| Laura1962 a întrebat:

Fratele meu a lucrat in Germania si pe data de 31 martie i se incheie contractul de munca.Stie cineva o cale legala de a se intoarce in Romania? Sa zicem daca ajunge la frontiera austro ungara care este deschisa caci aici asa stiu ca la Nadlac.Sau spuneti-mi orice varianta care l-ar putea ajuta sa se intoarca.Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Ai dreptate. Din Ungaria in Romania vad ca s-au luat masuri ca sa poata trece, mai ramane Austria, daca spune ca merge in Romania, EU CRED CA poate sa treaca, dar daca gresesc, trebuie sa ia contact cu ambasada romana din Germania; fratele tau e cetatean roman, asa ca are dreptul sa vina in tara, si are dreptul la intreaga asistenta a statului Roman.

14 răspunsuri:
| MihaelaDart a răspuns:

Oriunde ar intra prin Romania, la granita trebuie sa respecte noile legi, sa intre in carantina pentru 14 zile, refuzul duce catre inchisoare intre 6 luni si 3 ani sau amenda.

| Laura1962 explică (pentru MihaelaDart):

Draga si scumpa Mihaela nu ai citit ce am scris la raspuns la Mosotti ca aceste lucruri le stiu, un singur lucru nu stiu unde il lasa ungurii sa treaca la vama dintre ei si Austria. Oricum azi a fost sa-si caute de lucru si daca gaseste nu se intoarce.

| MihaelaDart a răspuns (pentru Laura1962):

Am citit foarte bine întrebarea, el ca cetatean român o poate trece. Pentru că și alți români plecați din Grecia spre Romania au de trecut granița Grecia-Bulgaria și Bulgaria cu România. După asta trec un carantina de 2 săptămâni la domiciliu.
Cel puțin este sa se integreze la Arbeitsamt - Forțele de muncă în legătură cu munca in perioada asta, căci este foarte greu, daca poate primi ajutor sa se poate descurce. Trebuie sa existe soluții și bineînțeles este un risc ff mare sa se întoarcă acum in țară! Am înțeles că nemții caută în agricultură pentru sparanghel, se dau la știri ca sunt disperați și caută oameni de lucru, astea le tot vedem pe posturile tv elene.

| Laura1962 explică (pentru MihaelaDart):

M-a deranjat ca zici de inchisoare parca nu as fi pe aceasta lume sa stiu si sa presupui ca ma expun sau se expune frate-meu la asa ceva.

| Laura1962 explică (pentru MihaelaDart):

Eu in nici un raspuns de al meu nu vin cu amenintari nici eu nici un membru al familiei mele in toata viata noastra nu a fost certat cu legea.Saracu a mers si el sa lucreze pentru 2 luni si a fost prins acolo.

| MihaelaDart a răspuns (pentru Laura1962):

Nu am dorit să se înțeleagă greșit, fiind îngrijorată înțeleg situația lui cred că și reacția ta este aceasta crezând că ți-am răspuns cu vreo răutate! Logic că Nu. Am spus doar ca el cetățean român nu va avea probleme între vămi și în România va fi dus către carantină. Ți-am dat exemplul românilor care și-au pierdut locul de munca din Grecia și au plecat tot în momentul pandemiei, vămile le-au trecut fără probleme. Nu a fost un răspuns de amenințare și nici răspuns impertinent, ci unul ca atare, nu înțeleg nici eu când se atrage atenția cuiva chiar dacă știm legile sunt foarte supărăcioși! Mie daca unul mi-ar spune așa ceva, i-aș mulțumi ca totuși mă trage de mânecă să mă atenționeze sa am grijă, nimic mai mult. Daca crezi că mesajul meu a fost unul deranjant îmi cer scuze. O zi minunată sa ai!

| Laura1962 explică (pentru MihaelaDart):

Dar cunosc legile pentru ca citesc zilnic poate nenea Gheorghe sau Marie de la tara nu stie dar sa presupui despre mine care ma informez zilnic asta ma supara, si mama mea care are peste 80 de ani deja a dat telefon peste tot deja de-o saptamana la vama la consulat la politie peste tot sa se informeze deci nu suntem ca strutul sa ne bagam capul in nisip sa nu stim ce se petrece pana la urma un singur lucru nu am stiut si am si mentionat:unde poate trece un cetatean roman granita austro -ungara in ce localitate.Atat.Deci nu vreau sa fim suparate din monet ce am fost in relatii foarte bune dar alta data te rog sa raspunzi strict la ceea ce am intrebat sa nu se iste intre noi discutii in contradictoriu.

| minrest a răspuns:

Vine si gata, caci e cetatean, DAR, aici intra in carantina de cand ajunge in tara, si are de stat in carantina; uita-te la situatia Germaniei, ei tin boala sub control, nu e mai bine sa astepte acolo sfarsitul pandemiei?

| Mosotti a răspuns (pentru minrest):

Cam asra gandesc si eu ca acolo e mai bine, dar daca nu mai are contract, pe ce bani sta acolo? Trebuie sa vina acasa.
Daca ii da aia somaj sau ceva, sa mai stea acolo atunci, dar depinde cum vrea, ca si aici probabilitatea sa o ia boala e mica.

| minrest a răspuns (pentru Mosotti):

Ai dreptate.

| Laura1962 explică (pentru minrest):

Ar ramane fara un ban caci doar 2 luni a lucrat acolo si s-ar duce toti banii pe chirie si mincare.

| Mosotti a răspuns:

Vine fara probleme, va trece la unguri ca deja s-a negociat sa ii lase sa intre in Romania pe ai nostri. Doar ca intra imediat in carantina 14 zile.
Daca nu are bani acolo si nu ia nimic somaj, trebuie sa vina.

Dar oricum ce nu inteleg eu este ca lumea nu ia in calcul probabilitatea mica de a lua boala, se concentreaza doar pe efectul ei, daca e atent nu va lua nimic, deci poate veni fara probleme. Sper ca are masina lui, ca nu mai stiu acum cum e cu autocarele.

| Laura1962 explică (pentru Mosotti):

Da,trebuia sa specific ca stiu ca se poate intra la Nadlac stiu si ca intra in carantina foarte bine ca doara vrem sa eliminam posibilitatea contaminarii, dar problema este caci daca acolo nu gaseste alt servici ramane fara un ban caci doar 2 luni a lucrat acolo, problema e ca nu stim unde poate intra la granita austro -ungara, care trecere a frontierei austro ungare lasa sa intre cetatenii romani sa poata veni acasa.

| Mosotti a răspuns (pentru Laura1962):

Pai aia principala, ca banui ca doar una e, si oricum regula se aplica la oricare intrare, nu s-a specificat ca doar la o anune intrare, poti suna la vama la Nadlac sa intrebi.