| xTBM a întrebat:

Hei TPU, cine stie cum sunt DOBROGENII? Des auzi lucruri care ii caracterizeaza pe ardeleni, olteni, moldoveni, cateodata chiar si pe munteni si banateni, dar despre dobrogeni nu auzi nimic. La fel cu bucovinenii, crisenii si maramuresenii. Stie cineva lucruri care ii caracterizeaza pe oamenii din aceste regiuni sau bancuri despre ei? Multumesc! big grin

7 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Tine cont ca ceea ce auzi despre oamenii din anumite regiuni sunt simple stereotipuri, care mai mult creaza confuzie decat sa informeze. De exemplu, stereotipul despre greci este ca ar fi lenesi. Tot ce se poate, dar intre 1700 si 1930 (aproximativ), stereotipul era ca grecii sunt cei mai harnici oameni din zona. In ce priveste Dobrogea, atunci cand am luat-o noi era locuita in special de turci si tatari, iar populatia actuala e venita in mare parte din alte locuri.

| Kogaion a răspuns:

Eu sunt dobrogean, noi nu prea suntem caracterizati precum ceilalti, pentru ca aici se afla o comunitate multiculturala, sunt foarte multi turci, tatari, machedoni, greci, arabi si din pacate tigani...Aici gasesti tot felul de caractere, de la cele mai frumoase pana la cele mai urate, dar din pacate in ultima vreme gasesti tot mai multe caractere urate, tiganii incep sa acapareze zona iar romanii incep si ei sa se tiganizeze. Multe fite pe unii care de abia au ce pune pe masa si etc.

| KiszMy a răspuns:

Dobrogenii sunt de fapt un amalgam de nații cu tradiții și obiceiuri diferite: români, turci, tătari, ruși-lipoveni, bulgari, aromâni, greci,...
Dobrogea a fost populată cu români abia după 1877, deci românii de acolo practic nu sunt dobrogeni și de aceea celelalte nații nu și-au impus amprenta asupra tradițiilor și graiului "românilor dobrogeni".

| xTBM explică (pentru KiszMy):

Asta stiam, dar dupa ce romanii aceea s-au stabilit acolo, probabil au devenit si ei diferiti fata de cei din celelalte regiuni. Oricum, multumesc de raspuns!

| Takishima a răspuns:

Dobrogea este in sud est cu iesire la Marea neagra. Stiam ca acolo acum cativa ani in Constanta nu era gaz. Oamenii aveau butelii. Acum au gaz. Am avut doua cunostinte foarte de treaba din Constanta. Mihai Traistariul este tot de acolo. Nu poti generaliza. In Delta oamenii sunt aaraci. Am auzit ca unii oamenii acolo nici macar nu au certificat de nastere. In caz de inundatii omul mereu revine sa isi reconstruiasca locuinta. Oamenii acolo pun otet in bors. Odata exista si insula Ada Khale. Dupa ce a fost distrs barajul a fost inundata. Era o insulita unde puteai gasi multe obiecte si mancaruri cu specialitate turca. Sunt multe de spus despre oameni din locuri frumoase.

| minrest a răspuns (pentru Takishima):

Vezi ca insula Ada Khale a fost departe de Dobrogea, si nu a fost inundata de distrugerea unui baraj, ci de constructia unuia. Eu te cred ca sunt multe de spus, dar trebuie sa le stii, ca sa le spui.

| Takishima a răspuns (pentru minrest):

"Intea creării lacului de acumulare de la Porțile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate." Asa e. Ai dreptate.

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Insula_Ada_Kaleh