| eusebiu27 a întrebat:

Salut, a fost cineva sancționat dacă nu poarta masca in propria mașina? Adică e obligatoriu sa port in mașina personală pot fi sancționat?

20 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

In masina esti obligat sa porti masca in cazul in care mai esti cu o alta persoana care nu locuieste la acelasi domiciliu cu al tau. Si amandoi trebuie sa purtati.
Daca esti cu cineva din domiciliu nu trebuie purtata masca de catre niciunul dintre voi, nici chiar atunci cand in masina sunteti numarul maxim de persoane: 3.
De altfel, in zonele metropolitane nu trebuie declaratie pe proprie raspundere. Uite aici o lista: https://stirileprotv.ro/......mania.html

| Holiday a răspuns (pentru anonimg):

"In masina esti obligat sa porti masca in cazul in care mai esti cu o alta persoana care nu locuieste la acelasi domiciliu cu al tau. Si amandoi trebuie sa purtati."

Nu exista aceasta prevedere.

| anonimg a răspuns (pentru Holiday):

„Ce vreau să subliniez e că dacă iei vecinul cu tine sau dacă iei pe cineva cu care nu stai de regulă în același loc, în apartament, în casă, în mașină trebuie purtată mască." Raed Arafat.
Sursa: https://www.digi24.ro/......se-1309233
Articolul din link fiind scris in data de 19.05. 2020
In ce ma priveste, eu sunt total impotriva purtarii mastii. De aceea intru in magazinele mai mici din cartier pentru ca nu te obliga la purtarea mastii.

Aici http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/225602 am gasit numai cu privire la transportul public in comun, si doar neclar urmatorul fragment: "4. Operatorii de transport persoane, publici și privați, își organizează activitatea astfel încât să fie respectate regulile specifice."
Tind sa cred ca nu este obligatorie masca in masina personala.

| Holiday a răspuns (pentru anonimg):

Ce a spus Arafat acolo, e doar un indemna, nu e reglementat in ordonante/legi, etc.

"In ce ma priveste, eu sunt total impotriva purtarii mastii. De aceea intru in magazinele mai mici din cartier pentru ca nu te obliga la purtarea mastii."

Ar trebui sa te dea afara cu un sut in fund daca nu porti masca. Sper sa ii controleze si pe astia de cartier si sa le arda niste amenzi zdravene daca permit asta.
Pe de alta parte, nu ma mira ca esti unul din cei care sunt impotriva purtarii mastii. N-ai fost cumva si la "mitingul" ala din Piata Victoriei de zilele trecute? Nici asta nu m-ar mira.

| suntserios a răspuns (pentru anonimg):

Si care o fi motivul pentru care esti impotriva purtării mastii? Iti implanteaza si masca 5g? Sau esti si tu un mare epidemiolog si ai aflat chestii despre virus?

| anonimg a răspuns (pentru suntserios):

Pentru că se face din țânțar armăsar. Oameni răciți au fost dintotdeauna. Singura soluție ca să nu mai îmbolnăvim pe semenii noștri este să fim separați complet unii de alții pentru totdeauna, inclusiv membrii familiei.
Așa făceam cu merele care le aduceam de la țară: dacă se strica unul, celelalte erau perfect intacte.
Se face prea mare tam tam pe treaba asta.
În plus, virusul nu avea cum să intre în țară dacă autoritățile și-ar fi făcut datoria.
Nu știu cum să îți spun, dar mie mi-a plăcut armata. Dar am urât dintotdeauna ca tot plutonul să fie pedepsit pentru greșeala unuia. Așa și aici. Vameși, grăniceri, și tot ce se numește justiție este putred, stricat. Cum poate să se ajungă ca un spital intreg cu medici cu tot să fie infectat? Și nimeni nu își poartă răspunderea. Dacă eram medic sau asistent, refuzam să îngrijesc de bolnavi dacă nu eram echipat corespunzător. Iar șefii corupți nu sunt trași la răspundere.
Așadar, din pricina boilor și vacilor incompetenți la locul de muncă trebuie să sufere un popor întreg. Și apoi acești boi și vaci nu sunt trași la răspundere.
Oamenii nu se îmbolnăvesc dacă nu poartă mască. Nimeni nu v-a tușit în față. Ci oamenii se îmbolnăvesc pentru că nu se spală pe mâini. Produsele pe care le cumpărați sunt infectate. Pe ambalajele acestora colcăie bacterii care se găsesc chiar în fecale. Nu botnița ne ferește de virus, ci simpla igienă a mâinilor pe care am învățat-o în copilărie. Produsele pe care le cumpărăm trebuiesc dezinfectate. Statistica spune că 60% din populația țării nu se spală pe mâini nici după ce folosește toaleta. Dar eu zic că sunt 90%. Așa că mai degrabă aș pune pe pe fiecare om să se spele pe mâini timp de 20 de secunde înainte de a intra în magazin și după ce va ieși, decât să fie pus să poarte botniță. Botnița nu-i igienizează pe cei străini de apă și săpun. Când voi vedea oamenii că se spală cu apă și săpun la intrarea în magazine, atunci voi avea și eu plăcere deosebită de a intra în magazin. Va fi cu totul altceva. Atunci mă voi bucura să fac cumpărături.
La fel trebuie făcut și când ne urcăm în autobuz. Pentru că ne ducem la servici și la școală și dăm mâna cu colegii noștri. Iar conștiințele noastre sunt tocite și nu realizăm răul pe care îl facem.
Deci eu mai degrabă igienizez pe cât posibil cumpărăturile făcute.
Și nimeni să nu îmi spună că își schimbă masca la 4 ore, sau nu o mai pune iarăși la gură după ce a dat-o jos. Și cum o pune? Bineînțeles, cu o mulțime de microbi și bacterii; iar cantitatea acestora se dublează la fiecare repurtare. Și nu vom fi mai protejați, ci mai infectați. Pentru că în felul acesta mai mult luăm microbi din mască decât i-am fi luat din aer.
Pe de altă parte, dacă masca nu este obligatorie în mașina personală și luăm în ea un alt om care nu locuiește cu noi -si este imposibil să nu facem asta-, cum putem să garantăm că nu ne vom infecta unii pe alții?
Spălatul pe mâini cu apă și săpun este de o mie de ori mai bun decât purtatul măștii.
Și iarăși măsurarea temperaturii. Îmi aduc aminte când aveam și eu temperatură: nici nu mă puteam da jos din pat în timpul acela. Cu mari eforturi mă duceam până la toaletă. Cum poate deci un om cu temperatura să meargă la magazin și să facă și cumpărături? Și cine știe ce radiații mai emite și aparatul acela. Dacă se întâmplă să intri in doua sau mai multe magazine în aceeași zi, sau dacă ai obiceiul acesta, te vei trezi într-o zi... călit pentru radiațiile 7G.

| suntserios a răspuns (pentru anonimg):

Ai scris mult si despre nimic. Sunt studii facute in ceea ce priveste modul de infectare de la individ la individ atunci cand nasul si gura nu sunt acoperite si atunci canf sunt acoperite, dar mereu apare cate un imbecil care stie el mai bine desi zero studii medicale, zero experimente științifice. Stie el ca punea mere cand era tanar separate unul de altul.
Ti se spune sa porti o masca nu sa iti bagi un polonic in c. ur. Ce dracu o fi asa de greu?

| anonimg a răspuns (pentru Holiday):

Eu nu sunt cu ieșitul în stradă. Ci spun lucrurilor pe nume. Urăsc violența în toate aspectele ei. Am scris mai sus un pic despre purtatul măștii. Apa și săpunul face mai mult decât masca. Aceasta va dispărea, dar oamenii tot nu vor învăța adevărata igienă: apa și săpunul, care face cu mult mai mult decât "purtatul" măștii. Da, oamenii tot nu se vor spăla pe mâini. Botnița asta este doar pentru un scurt timp, nu folosește prea mult; dar boii și vacile tot nu vor învăța să se spele pe mâini. Acest lucru trebuie să îl învețe autoritățile, și să se gândească la un plan cum să învețe poporul să se se spele pe mâini. Caută singur pe net și vezi statisticile care arată procentul românilor care nu se spală pe mâini. Adevărul îl vei cunoaște dacă acest procent îl vei înmulți cu încă 1, 5%.

| anonimg a răspuns (pentru suntserios):

"Ce o fi asa de greu?" Este greu din mai multe motive:
-lipsa de igienă prin refolosirea ei
-mainile sunt întotdeauna murdare când dai masca jos
-mainile sunt întotdeauna murdare când pui masca.
Deci în toate cazurile există riscul să ne îmbolnăvim mai mult.
Adaug și reducerea vizibilității.
Bonus: aspect primat.

| suntserios a răspuns (pentru anonimg):

Masca se pune de atele alea, ce o fi asa de greu sa nu pui mana pe ea si sa o folosesti corect?
Ultimul motiv e de a dreptul imbecil.

| Holiday a răspuns (pentru anonimg):

"Urăsc violența în toate aspectele ei...dar boii și vacile tot nu vor învăța"

De violenta verbala, ai auzit? Daca nu, atunci nu ar trebui sa te deranjeze daca iti zic: Boule!

Lasand asta la o parte, intr-adevar e grav ca romanul nu e prieten cu igiena si asta e un factor de transmitere a bolilor, inclusiv Covid 19. Dar infectari masive cu acest virus au avut loc si in tari unde consumul de materiale destinate igienei e de doua, trei ori mai mare pe cap de locuitor decat la noi.
Masca e un instrument important in prevenirea imprastierii si/sau contractarii bolii. Din pacate mai multi romani decat cei ce nu sunt prieteni cu sapunul habar n-au ce este, cum se transmite si cum functioneaza un virus de genul asta, si nici cum calculele pur matematice pot stabili niste norme pentru a evita raspandirea necontrolata a lui.
De aici afirmatii de tipul urmator pe care le faci:

"Oamenii nu se îmbolnăvesc dacă nu poartă mască."
"Botnița asta este doar pentru un scurt timp, nu folosește prea mult"
"Pe de altă parte, dacă masca nu este obligatorie în mașina personală și luăm în ea un alt om care nu locuiește cu noi -si este imposibil să nu facem asta-, cum putem să garantăm că nu ne vom infecta unii pe alții?"

Apoi tot din lipsa de cunostinte, urmeaza alte enormitati:

"Și cine știe ce radiații mai emite și aparatul acela. Dacă se întâmplă să intri in doua sau mai multe magazine în aceeași zi, sau dacă ai obiceiul acesta, te vei trezi într-o zi... călit pentru radiațiile 7G."

Bineinteles ca se stie exact sistemul de functionare al termometrelor respective si nu reprezinta nici un pericol pentru corpul uman, chiar daca il folosesti de multe ori pe zi. E atat de simplu...

Apoi alte afirmatii facute, fie fara sa judeci, sau daca le-ai gandit, e si mai nasol, da masura intelegerii pe care o ai asupra lucrurilor.

"Oameni răciți au fost dintotdeauna."

OK, dar una e un tip de "raceala" care da o mortalitate a celor infectati de 3 la 10.000 si alta una cu rata de 3 la suta...Sesizezi vreo diferenta?

"Bonus: aspect primat."

Cu masca sau fara masca, omul oricum are "aspect" primat, pentru ca face parte din acea categorie de mamifere. Asta ce naiba a mai fost? Lipsa de educatie, prostie, sau?!

| Nevermore a răspuns (pentru Holiday):

Ai vreo dovada ca mortii chiar au murit?

| Holiday a răspuns (pentru Nevermore):

WTF!? Daca nu mori, nu esti mort. Cred ca altceva ai vrut sa intrebi, dar nah...

| Nevermore a răspuns (pentru Holiday):

Pai se prefac

| Emma30555 a răspuns (pentru Holiday):

Daca esti sofer de taxi cred ca esti obligat sa porti cand iei un client

| aXy99 a răspuns:

Nu si nu.

| Stropdeploaie a răspuns:

Daca esti singur! Nicidecum! Daca mai esti cu cineva ...este posibil!(

| Squeez3e a răspuns:

Daca sunteti mai mult de 3 persoane in autovehicul o sa primesti amenta

| Bolinuo1 a răspuns:

Masca se poarte doar in locurile inchise si publice.
DECI NU