| MihaiMihai922 a întrebat:

Salut, am si eu o intrebare la care as vrea sa fiu lamurit. Daca se poate la raspuns sa fie atasat si un articol de lege. Cine este obligat sa plateasca curentul si caldura pe scara blocului, chiriasul sau proprietarul? Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca chiriasul nu locuieste in chirie cu proprietarul va trebui sa plateasca toate cheltuielile, ca si cum ar fi proprietar.
Daca locuieste impreuna cheltuielile se impart intre ei, daca in contractul de inchiriere nu este prevazut aceasta sau este prevazut altceva.
Conform L.196/2018, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 82
  (1) Cheltuielile repartizate proporţional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru asigurarea serviciilor de utilităţi publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfăşoară activităţi în mod curent în condominiu şi care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii şi caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
  (2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
  (3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
  (4) Comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire.
  (5) Dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte în acest sens, comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, şi stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale."

9 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Cei care locuiesc in acea scară. Implicit si tu.

| Simpatic a răspuns:

Voi aveti caldura pe casa scarii? eu nu, dar am centrala proprie happy
de ce nu avem caldura pe casa scarii? pentru ca toti avem centrale...

Tu trebuie sa le platesti in mod cert, pentru ca tu beneficiezi de iluminatul pe scara de exemplu

Ca daca divagam asa aiurea pai nici femeia de serviciu nu ai vrea ca tu sa o platesti nu?

Nu am legea in fata ca nu ma pasioneaza asta, vorbesc din realitate si realitatea aceasta este!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Chiriasul achita facturile de intretinere ale apartamentului unde intra si spatiile comune. Ce tu ca si chirias intri pe geam?

| MihaiMihai922 explică (pentru suntserios):

Ok, folosesc spatiul comun, dar repararea spatiului comun este obligatia proprietarului de a o plati, nu chiriasul cu toate ca folosesc si eu acel spatiu. De aceea eram confuz in legatura cu platirea caldurii si curentului pe spatiul comun.

| johnnny123 a răspuns:

Păi cine beneficiază de curentul și căldura de pe casa scării pe perioada închirierii? Chiriașul sau proprietarul?

| StoicAnalysis a răspuns:

Se adauga la asociatie. Adica le plateste toti locatarii.

| CarmenCraciun a răspuns:

Depinde ce scrie in contractul de inchiriere. Poti inchiria cu toate utilitatile incluse ( foarte rar spre deloc asa stipulare) sau platesti doar chiria pe casa iar hangaralele separat inclusiv lumina pe scara.
Daca eram eu propietara si veneai cu asa ceva la mine deja erai in strada in cautarea unei noi locuinte.

| MihaiMihai922 explică (pentru CarmenCraciun):

Eu sunt proprietarul care are dat spre inchiriere un apartament si vreau sa fiu corect fata de chirias, de aceea vreau sa fiu lamurit. De exemplu cheltuielile de reparatii pe scara blocului sunt suportate de proprietar nu de chirias (codul civil art 1788) cu toate ca si chiriasul foloseste acel spatiu.

| CarmenCraciun a răspuns (pentru MihaiMihai922):

Cheltuielile de reparatii se platesc dintr-un fond special numit candva ''fond de rulment''. Odata epuizata suma din fond se completeaza.