| AndreiMarin499 a întrebat:

Salut ce parere aveți despre noul cod administrativ am vazut ca mai mulți oamenii din Covasna, Harghita și Mureș vor sa iasa la proteste, vi se pare corect ca minoritațile manghiare sa primeasca astfel de drepturi.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se pare ca nu toti respondentii ti-au inteles intrebarea, unii au inteles ca maghiarii vor protesta impotriva unor prevederi a Codului administrativ.
Cetatenii romanii au dreptul sa protesteze, atata timp cat o fac in mod pasnic, este un drept constitutional.
Cat priveste prevederile acestui cod, fata de care protesteaza, nu ma pot exprima, atata timp cat codul nu a intrat in vigoare, nefiind promulgat de Presedinte. Pana la intrarea in vigoare, in mod sigur, unele prevederi vor fi contestate la CCR, macar de catre Presedinte, la fel acesta are dreptul sa retrimita codul in Parlament, indicand prevederile cu care nu este de acord si motivele pentru care nu este.
Abia dupa promulgarea de catre Presedinte vom afla ce prevederi sunt si cu care nu am putea fi de acord.

| Yurisa a răspuns:

Vrei sa spui ca minoritatile nu au dreptul sa protesteze? Sunt cetateni ai Romanie chiar daca au alta etnie, deci ce incerci tu sa zici inseamna incalcarea drepturilor intr-un stat democratic, zic. Sa stii ca nu toti maghiarii refuza sa iti dea mici la Kaufland.

| AndreiMarin499 explică (pentru Yurisa):

Eu nu am spus asta oricum, manghiari primesc și așa destule drepturi pe care în alte țarii nu Lear avea Faptul ca romanii din acele zone merg la protest mi se pare ceva de bun simț macar acelor oamenii le pasa pe cand restul populatiei e nepasatoare.

| Yurisa a răspuns (pentru AndreiMarin499):

Poti sa enumeri cateva din aceste drepturi? Care e intrebarea ta pana la urma?

| darrio2007 a răspuns (pentru AndreiMarin499):

Se spune maghiari nu manghiari. Credeam ca ai gresit, prima oara, dar vad ca te repeti. Si ei au dreptul la protest, desi au mai multe drepturi decat romanii din Ungaria.

| AndreiMarin499 explică (pentru Yurisa):

Au dreptul la învațamant în limba materna, sunt reprezentații în parlament pe langa asta din ce am vazut în multe orașe mari din transilvanie exista placute cu numele orașelor și a strazilor și în limba manghiara și ar mai fi vreo cateva, eu pur și simplu am întrebat oamenii ce parere au despre asta atata tot.

| Yurisa a răspuns (pentru AndreiMarin499):

Si cu ce te afecteaza pe tine acest lucru? Un alt exemplu in Spania, se vorbeste limba catalana, au reprezentanti in parlament, numele strazilor sunt in catalana, se vorbeste catalana in regiunea respectiva. Minoritati sunt peste tot, daca nu iti afecteaza tie drepturile si libertatile nu vad care este problema. exista si atat (si colacii secuiesti sunt deliciosi mmm yummy)

| AndreiMarin499 explică (pentru Yurisa):

De aici se vede nepasarea oamenilor pana nu locuiești întro astfel de zona nu realizezi consecințele ți-e ți-ar placea ca administrația locala sa vorbeasca doar maghiara pragul de 20% care și așa era incorect va fi eliminat dar la ce ma pot aștepta așa au fost romanii mereu de acea au fost sub ocupație 1000 de anii și înca vor mai fi la cum gandesc.

| Anonim a răspuns (pentru Yurisa):

Ești într-o eroare. Catalonia este (nu știu dacă mai este în momentul de față, dar a fost sigur până la tentativa aia de independență) regiune AUTONOMĂ în interiorul Spaniei.
Noi nici măcar nu avem autonomia în Constituție.

| Blaga_Adina_1985 a răspuns:

Sigur,este foarte corect.ii betonăm de jur împrejur și să stea acolo.iar când vor să vină la noi să ceară viză.sa se descurce singuri.asta e spălare de creier.cand e vorba de guvern, mai apare câte un surplus că să se mai ascundă mizeria