| AlexandarAlx a întrebat:

Salut imi puteti spune si mie cine ce primeste in intamplarea urmatoare.
Deci erau doua persoane X si Y
Y a venit cu unu sa il bata pe X, Y i-a dat un pumn in fata lui X si a vrut sa il arda cu bricheta cu benzina ar X ia prins mana si a scos un briceag si i la bagat lui Y in umar dupa Y s-a dus la spital dar nu a zis la politie. etc
X are 17 ani
Y 16 17 nu stiu sigur
Cine ce primeste, X sa aparat

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca situatia sta asa cum ai prezentat-o atunci X nu va pati nimic, chiar daca Y va face plangere penala, deoarece cred ca se va retine legitima aparare. Asta numai daca nu i-a pus in primejdie viata lui Y, in acest caz s-ar putea considera depasirea legitimei aparari si ar putea fi invinuit de vatamare corporala sau tentativa de omor.
X ar putea face plangere penala pentru lovire si alte violente.
In orice caz, fiind vorba de minori si daca nici unul nu are antecedente penale, in ambele cazuri, in care ar fi considerati vinovati, s-ar lua impotriva lor o masura educativa neprivativa de libertate. Daca au antecedente penale sau pedeapsa pentru infractiune este peste 7 ani, masura educativa poate fi privativa de libertate.
Conform Codului penal, citez:
"ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta  cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită  este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică.  
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:  
a) internarea într-un centru educativ;  
b) internarea într-un centru de detenţie.  
  (2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor  se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74."

2 răspunsuri:
| hd04wbw a răspuns:

Daca nu au facut niciunul plangere la politie nu primesc nimic. Daca politia se autosesizeaza atunci pot sa inceapa urmarirea pentru amandoi in functie de gravitatea faptei si de situatie.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

X poate sa invoce art 19 din codul penal (drept penal)

''Legitima aparare in Noul cod Penal:

Art. 19. – (1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.''