| Psihosomatic a întrebat:

Salut! Pentru cei care se pricep. Ce s-ar fi putut intampla daca Romania se alia cu Uniunea Sovietica in loc de germani in cel de-al doilea razboi mondial?

14 răspunsuri:
| mi25 a răspuns:

Eram o tara ocupata de Germania precum celelalte tari ocupate.

| ChrisBV a răspuns:

In 41 nu am fi rezistat impotriva armatei germane, in primii doi ani ai razboiului germano-sovietic, nemtii au zdrobit totul in cale si au ajuns pana la Moscova. Abia in 43 rusii au inceput sa mai recupereze teren.Deci nu puteam rezistam nici macar o luna impotriva nemtilor.
In situatia asta germanii ar fi impus o conducere germana la noi in tara pe modelul Heidrich in Cehoslovacia.In scenariul asta ar fi murit mai multi evrei decat in timpul guvernului antonescian iar populatia romaneasca nu ar fi fost tratata bine de nemti.
Dar scenariul din întrebarea ta nu posibil deoarece la inceputul razboiului opinia publica era antisovietica si anti Stalin, mai toata lumea dorea razbunarea impotriva URSS pentru ca ne-au luat cu japca Basarabia.
Ca eram aliati cu rusii sau nemtii am fi avut acelasi destin dupa 45, tot comunisti deveneam din pacate.

| relian a răspuns (pentru ChrisBV):

Basarabia si restul au fost date nu luate, au fost date de Germania catre URSS, rusii nu au luat nimic Romaniei, nici nu stiu de ar fi fost capabili se asemenea performanta, nici macar na indraznit.

Deci eu zic ca RO ar fi trebuie sa se opuna, Rusi nu stiu daca aveau curaj sa intre in Basarbia, dar Germania ar fi intrat peste noi. Cum am mai spus germani ertau civilizati, cel putin ne ocupau germanii decat rusii, dupa razboi am fi ramas cu tara intreaga.

Bine scenariu facut dupa, vorba aia dupa razvoi multi viteji se arata laughing nu stia nimeni ce se va intampla in viitor.
Deci pe aici noi vorbim sa nu adormim, nu are rost sa facem scenarii dupa evenimente, fa scenarii inainte, acolo trebuie sa stii ce decizii sa iei.

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Ce ai fi vrut sa vorbesti, germana, sau rusa? Cred ca erai fericit de vorbeai germana. Nu mai plecai in tari straine. Oricum, nu te lasau urmasii lui Hitler sa pleci. happy

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Vorbeam ca si cum tot romana.Noi am vorbit aceiasi limba si sute si mia de ani, timp in care unele zone au fost ocupate de straini.

Am spus ca asa ar fi trebuie sa se procedeze, sa ne impotrivim atit rusilor cit si germanilor, rusii singuri nu aveau curaj sa vina peste noi atunci.

Daca nu cedam acele teritorii si a, m fi spus ca sintem de partea aliatilor germanii s-ar fi bagat peste noi singuri, nu iar fi lasat pe rusi sa vina peste noi, adica tu crezi ca neamtu era prost, l-ar fi lasat pe rus sa ia toata RO? Iti garantez ca rusu ar fi zis ca daca aia nu vor sa cedeze, lasane sa mergem sa luam cu forta, dar nemtu ar fi spus, lasa ca ne ducem noi peste ei, RO prezenta marte interes pentru Germania, datorita petrolului si rafinariilor de la noi. Neamtu nu l-ar fi lasat pe rus, da frate du-te si iaiti ce vrei de acolo, tu crezi ca rusu s-ar fi multumit doara cu basarabia, nu-i stii cit de neseriosi sunt, odata lasati s-ar fi dus peste tot, daca puteau bineinteles.

RO trebuie sa zica Germaniei noi nu plecam, nu cedam nimic din teritoriu.
Atunci Germania ar fi fost nevoita sa ia masuri, ne ocupau ei peste tot, decat sa lase rusu sa intre in tara.

Au fost tari care sau opus Germaniei, Spania a zis sintem de partea voastra dar nu aveti ce cauta pe teritoriu nostru, nu lasam pe nimeni sa treaca pe aici, nu sau dus germani pe acolo.

Bine situatia acolo era alta comparativ cu cea de la noi.

Dar avand in vedere ca Ro stia ca in primul razboi Germania pierduse, putea sa prevada ca la fel se va intampla si cu razboiul ce urma sa vie.

Istoria de regula se repeta. Apoi cand toti erau impotriva comunistilor, orice tara din europa era impotriva comunistilor, te gindeai, ma dau pe mina Germaniei, decat pe mina comunistilor.Pe germanii deja ii stiam, asa ca ma lasam ocupat de aia, dar inainte anuntam ca is de partea aliatilor laughing iar cand razbouil se termina eu ramaineam cu teritoriu intreg, la conferinta de pace nu mai eram tara invinsa cum am fost, eram tara ocupata de dusmani, iar rusu nu mai putea veni stai iti iau bucata aia ca ai fost parte din axa si ca mai atacat bla bla.asa cum s-a intamplat.

Vezi tu, trebuie sa stii ce decizie sa ie, trebuie sa cunosti istorie, romanii stiau deja, trecuse prin alt razboi, reusise sa isi ia bucatile inapoi, asa ca nu trebuie sa le cedeze asa de usor cum au facut-o.

Cei care a luat decizia sa urmam Germania a fost gresit. Romanii se pare mereu sau dat dupa cum a bautut vintu, aia arata cit de slabi am fost si sintem.

Adica nu putem si noi sa avem vointa noastra, sa ai deminatatea ta, pai frate daca ala e mai tare ca mine, lupt, daca pierd ma ia scalav dar nu ma plec in fata lui.

Parca asa zicea Stefan cel Mare nu? Desi zicala spunea, capu plecat sabia nul taie, el a zis mai bine demn decat sluga, undes osteni lu stefan laughing la pus varza maria ta laughing cam acolo is astazi, acolo au fost si in timpul razboiului.

Polonezii de ce nu au plecat capu? Mai bine s-au lasat luati de tot decat sa accepte rahaturi, pentru ca odata ce accepti rahaturi tot asa vei merge, o sa fii luat de prost, de neserios, sau dus cu nemtii, dupa sau dat cu aliatii laughing hai sa fim seriosi, romanii nu au fost seriosi, sau cel putin conducatorii de atunci.

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

"daca pierd ma ia sclav dar nu ma plec in fata lui". Daca ajungi sclav, te pleci oricum. Si mai faci si alte chestii... happy
Polonezii nu au plecat capul. Nici nu aveau cum. S-au trezit dintr-o data cu peste o mie de avioane deasupra capului, pe 1 septembrie 1939 (uneori ma mai intreb cum o fi fost atunci sa auzi pe cer 1000 de avioane mergind, si sa stii ca o fac pentru a distruge). Mai poti face ceva intr-o astfel de situatie?

| relian a răspuns (pentru cristi202):

laughing a fost o incercare, o metafora sa-i zic asa. Aia am si zis, ma trezeam cu neamtu linga mine, ce am facut cu ei ca aliati, tot aia near fi pus si daca eram ocupati de ei, acelasi drac.

Dar cel putin dupa, eram boieri laughing aveam tara intreaga.

Mai bun scenariu ca asta arata tu altul? Deci scenariu asta se putea realiza atunci, doar ca n-a fost nimeni cu mintea unde trebuie.

Voiam sa zic, mai bine lupt decat sa plec capu laughing parca suna mai frumos.
Ma prefaceam ca lupt, doara nu eram prosti sa murim cu miile, ne faceam si noi, cand veneau aia sa ne impuste, ne predam laughing munceam pentru aia 3-4 ani, dupa eram sefi la noi in tara, unde pui ca poate nici comunisti nu mai eram.
Germani erau ei cu luatu, cuceritu, dar erau oameni civilizati, de cuvint, vorba vine laughing zic erau mai buni ca rusu chiar de ar fi cistigat ei tot mai bine era cu ei decat cu altii din est.

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Lupti daca ai cu ce. Ai uitat că România și-a dat flota de nave pe nimic? Sau: sa lupte cu cateva avioane de vînătoare F-16, care or fi ele bune, dar asta a fost cindva, tehnologia avansează, acum fiind total depășite?
Polonezii au mers cu cavaleria la lupta. Noi nici pe aia nu o avem.
Și nici backroundul necesar nu îl avem pe care l-au avut americanii cînd au început războiul. In 1939 aveau doar 500.000 de soldați. Infrastructura militară era slabă. După doar cinci ani, luptau cu succes pe doua fronturi, erau vioara întîi în debarcarea din Normandia, și luptau și cu japonezii in Pacific. Romanii nu vor fi niciodată în stare de așa ceva.

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Despre ce vorbesti straine laughing pe aici se discuta despre razboiul de acu suta de ani, nu discutam de astazi.
Daca e sa mergem mai departe, astazi se pare ca RO sa orientat bine, sa aliat cu cine trebuie, dar atit laughing ei doara se aliaza si dupa nu-i mai intereseaza, lasa ca ala ma pazeste, are ala grija de mine.

Tu sa zic ai un aliat, un prieten da? Ce faci? Il suni doara cand esti la necaz? Il suni si asa cand e o sarbatoare, stiu si eu il suni in weekend, il intrebi ce mai face, cum o mai duce.

Chiar daca nu ai bani, il inviti la tine acasa, ii dai o tuica facuta de tine, e ok nu ai bani sai dai mai stiu eu ce Whisky suparat, dar aliatu ala va cum se zice va aprecia gestul tau, ca il cauti, ca il intrebi, cal inviti la un gratar, etc asta arata interesul fata de acea prietenie, alianta.

Asa zi ce face RO? Mutu si altii comploteaza impotriva americanilor, laughing cam asta fac romanii, dar ei is aliati cu NATO, care NATo de fapt e america, restul is de umplutura.

Uite in RO sa vezi ca toti romanii vorbesc numa de rau pe americani, uite pe la tv se face probaganda impotriva americanilor.
Asa si atunci ce naiba mai cauti in alianta aia? Cum am zis RO a facut bine ca sa aliat cu ei, dar treg sa si arati ca le esti prieten.

Mutu de presedinte, ar trebuie sa mearga pe ala aia pe la bazele alea, sai viziteze, sa vada ce mai fac, asa de ochii lumi, sa invite la un gratar cum am zis pe comandatul bazei de la constanta, uite asa mai stam la un pahar de vorba etc.

Asa se face frate, asta daca vrei sa arati ca esti civilizat si ca esti prietenu aluia.
Mutu umbla prin Germania pe mai stiu eu unde, se plimba, il doare la palarie.
Asta e treaba de presedinte, chiar daca el este tablou, treaba asta cu imaginea tarii este jobul lui, el gtreb sa se ocupe, de aia primeste salar, de aia are la dispozitie materiale sa le foloseasca pentru imaginea tarii.

Dar el le foloseste sa se plimbe laughing
RO si-a dat flota de nave pe nimic, asa gindesc romanii, care flota, aia fier vechi?
Unia vorbesc dar nu stiu ce. Flota aia care de fapt era comerciala cand fusese facuta? Citi ani avea si ce fel erau intretinute sau update? Iti zic eu, erau fier vechi, de aia le-au si vindut la vier vechi laughing

Iti dau un exemplu. RO in anii aia cand a facut mai toate ce le stiu unia, era vazuta f bine in afara, eram prietenii americanilor, tara favorizata, atunci sau facut multe si la nivel mondial.

Timpu a trecut si toate alea facute la nivel mondial dupa 30 sau 50 de ani tot asa au ramas laughing
Am facut un tractor dupa fiat, fii atent, care asa a si ramas si in ziua de azi laughing pai gindeste, tu cu tractoru de pe timpul dacilor laughing si astia cu tractoare moderne care este rentabil?

Te duci si tu sa vinzi ceva, pretu tau trebuie sa urias in comparatie cu al alora, pentru ca fierul tau vechi face pretu ala.

Mai dau alt exemplu, Facuse romanii sere legume, flori etc, aveau centrale, vorbesc de centrale proprii unele, moderne, la nivelul ce erau pe atunci mondial.
Au ramas alea exact la fel si dupa revolutie, pai te mai poti pune cu ala care tot timpul imbunatatea, face chestii noi ca pretu sa fie mai mic?

Fcaeau romanii rosii, pai erau de 7 ori mai scumpe ca ale altora. Asa si atunci ce faci?
Continui asa sau ce faci? Treb sa arunci chestia aia la fier vechi si sa aduci ceva nou, ceva la nivelul actual, altfel nu mai esti rentabil.

In sf eu asa zic, chiar daca nu avem, uite la Israel, frate aia nu aveau nimic, uite unde au ajuns, au si arme nucleare acu, de ce cum?

Pasi asa ca s-au bagat cum am zis eu, pe sub pielea unora, au stut sa perie pe ala mai puternic, a stiut sal tina prieten si acu au si ei.

Nu trebuie sa fim noi ca americanii, dar putem sa fim cu ei, aia ne vor apara daca noi aratam ceva interes, te ajuta, dar arata si tu ca ma respecti macar.
Cind auzi orice roman, americanii cei mai prosti, cei mai uriti laughing aia is cei mai slabi, dar tu cauti sa te ajute aia laughing

Romanii iti zic sincer arata cit de pacatosi sunt de nu mai zic.
Sa vezi tu cum vorbesc ammericanii cu orice om, indiferent cum arata, ce are sau nu are.
Respect frate, daca ai auzit de respect. La fel de bine iti spune direct in fata, multumesc esti liber, nu mai avem nevoie de tine laughing
Sau frate frate dar tu ce faci, esti doara cu numele pe aici?

Asa cum le-a zis Trump celor din UE cand sau adunat, de se uita peste macrou mirat, nu stia despre ce vorbeste Trump, cred ca ai citit.

Lea zis ca sa faca bine si sa isi achite datoria fata de NATO ca cetatenii americani nu-s obligati sa va apere pe voi moca.
Se uita si baba cloanta a germaniei mirata si aia, dar milioane de africani ilegali ia primit la ea si le mai dadea si bani.

Cam asa sta situatiunea. Daca esati prieten cu mine nu te salut atunci cand neam prietenit si de acu gata, te mai caut cand am necaz laughing
Eu te salut, ce mai faci Cristi, cum mai e viata ta bla bla.

Si pana la urma conteaza in primul rind omu, avioanele mai putin., nu stai in aer, trebuie si sa cobori, acolo e important.
Ca asa stau ascuns in pestera, tu cu avionu da bombe cate vrei, cand vii pe jos is si team lovit cu prastia laughing cu arcu cu sageti de lemn sa nici nu ma detectezi cu radaru.

Am citit odata un SF f interesanta cartea, despre chestiii genul asta, intrigi, ginduri, startegii etc, aia f avansati, nave spatiale, cuceriri gactice si unia cu sageti de lem iau cucerit laughing

| TheGentleman a răspuns:

Ce s-a întâmplat oricum, adică tot sub ocupație comunistă am fi fost, dar mult mai rău (cum e Coreea de Nord). Aliații ne-ar fi ignorat total, fiindcă ne-am fi dat cu comuniștii. Bine, am fost pioni oricum pentru aliați în favoarea Greciei, dar tot ne-au mai întins o mână (prin Europa Liberă, figuri emblematice precum Charles de Gaulle etc)

| blackann a răspuns:

Am inteles deja ca ai o tema la istorie, dar puteai sa pui toate intrebarile intr-un singur post.

| Valentin_Morosan_1970 a răspuns:

1) aveam o singura capitala comuna cu restul tarilor din URSS, ex-sovietce : Moskova; 2) Nu mai eram in Nato; 3) Nu mai eram in UE; 4) Vorbeam limba rusa; 5) Eram la dezalcolizare 50% din noi.

| NuCitescNotificari a răspuns (pentru Valentin_Morosan_1970):

*dezalcoolizare

| cristi202 a răspuns (pentru Valentin_Morosan_1970):

laughing
Vodca era la putere... happy
Oricum, nu suntem departe. Avem noi tuica si palinca noastra...