| xxEmylianxx a întrebat:

Salut,TPU! As vrea ca in vara aceasta sa plec in Germania cu avionul. Se poate sa calatoresc singur pe avion avand varsta de 16 ani impliniti? Trebuie neaparat un insotitor sau merge si cu procura parintilor? Daca aveti mai multe detalii va rog sa le lasati aici

Răspuns Câştigător
| mvcxzghjjhgfdsjhgf a răspuns:

Nu poti pleca singur in Germania, trebuie sa pleci cu parintii sau ca parintii tati sa faca o procura pe alta persoana.Eu am 14 ani si vara trecuta am fost in Italia, singura nu am putut sa plec, mama mea a facut procura pe verisoara mea si am putut pleca, nu am avut probleme, inapoi in drumul spre casa am putut veni singura fara procura.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Trebuie declaratia notariala a ambilor parinti, prin care isi dau acordul sa pleci in Germania si indica drept insotitor major personalul de bord de pe avion, atat la plecare, cat si la inapoiere.
De altfel poti intra in Romania si fara a avea insotitor, in cazul ca ai veni cu alt mijloc de transport decat avionul.

| alessia5158 a răspuns:

Documentul nu se numeste" procura" ci declaratie notariala! In cuprinsul declaratiei parintii trebuie sa desemneze un insotitor major. Pe site-ul politiei de frontiera gasesti toate informatiile necesare inclusiv continutul si forma declaratiei :http://www.politiadefrontiera.ro/minori.php

| xxEmylianxx explică (pentru alessia5158):

Si din Germania in Romania, daca as veni singur? As putea? Sau tot la fel prin aceasta declaratie?

| alessia5158 a răspuns (pentru xxEmylianxx):

La intoarcere, cea care ar putea sa puna anumite conditii privind calatoria copiilor neinsotiti este insasi compania de zbor. Asadar, cauta informatii pe site-ul companiei de zbor cu care te vei intoarce.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Ambii părinţi trebuie să dea o Declaraţie Notarială ( NU e "Procură" ) în care precizează că sunt de acord cu călătoria ta + TREBUIE să ai un însoţitor MAJOR ( poate fi numit şi personalul de la bordul avionului )!


Vezi detalii la linkul :
http://www.politiadefrontiera.ro/calatorie_2008/minori.php

http://www.notarcardasim.ro/......minorului/

În cazul în care unul dintre ( sau ambii ) părinţi este în străinătate, acesta poate întocmi Declaraţia la o Reprezentanţă Diplomatică a României ( Ambasadă sau Consulat ) din ţara respectivă!
Sau la un Notar public din acea ţară; dar, în general, la Notar este mai SCUMP + că trebuie tradusă în Limba Română...
Apoi îţi trimite Declaraţia ( în original ) prin Curier rapid sau Poştă!


Toate cele bune!

| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

La întoarcere poţi veni singur şi NU ai nevoie de nici o Declaraţie happy