| Nume2 a întrebat:

Vreau sa demisionez de la locul actual de munca. Imi puteti explica cum sta treaba cu preavizul si ce altceva trebuie sa mai stiu?

Răspuns Câştigător
suntserios
| suntserios a răspuns:

Prezivul e perioada pe care trebuie sa o mai lucrezi din momentul in care iti anunti demisia, iti este anuntata concedierea.

Daca tu vrei sa demisionezi, depui o cerere de demisie la cine e responsabil de asa ceva in firma si dupa perioada de preaviz poti pleca. Daca esti in probe si nu ai contract nedeterminat nu e nevoie de preaviz din cate stiu eu.

| Nume2 explică (pentru suntserios):

Asta stiam si eu, am contract pe nedeterminat si nu sunt in probe. Insa vreau sa aflu cum sta treaba cu programul, din cate stiu 4 ore lucrezi iar 4 iti cauti de munca? Cum sta treaba cu plecarea cu acordul ambelor parti? Pot evita preavizul? Deja mi-am gasit in alta parte si as vrea sa plec cat mai repede.

| suntserios a răspuns (pentru Nume2):

Nu stiu daca legal exista pevederea aia cu 4 si 4 ore.
Acordul partilor inseamna ca va intelegeti intre voi inclusiv in legatura cu preavizul.

| Nume2 explică (pentru suntserios):

Inteleg

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"ART.81.Demisia
  (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
  (2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
  (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
  (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
  (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
  (6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
  (7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
  (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
Codul muncii nu prevede ca ai dreptul sa lucrezi doar 4 ore si celelalte 4 sa cauti alta munca. In schimb aceasta prevedere poate exista in CIM sau CCM aplicabil, asa ca uita-te in contractul tau sau cauta CCM aplicabil.