| Mario871u a întrebat:

Salutare.
Am 15 ani, anul acesta 16. Vreau sa imi cumpar un Atv de 125 cc. Am 1.72m si 60 kg.Ce credeti ar fi ok pentru mine? Eu stau la oras, dar vreau sa il iau pentru la tara, nu as vrea sa mai dau bani de permis B1, plus ca nici timp nu prea am. Deci in concluzie ar fi ok sa imi cumpar unul si sa il conduc prin sat/campuri?
Ce sanctiuni sunt daca te prinde politia? Multumesc anticipat.

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu poti conduce legal pe drumuri publice fara permis de conducere, cel putin de categoria B1. Si drumurile din sat sunt drumuri publice si cum ajungi pe camp?
Permisul de categoria B1 se poate obtine de la 16 ani, dupa ce ai facut scoala de conducere si ai reusit la examinare. De asemenea ATV-ul trebuie inregistrat la primaria localitatii de domiciliu, sa aiba ITP si sa ai RCA.
Daca te prinde politia vei fi acuzat de conducere fara permis, conform Codului penal, citez:
"ART.335.Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."

| Harfagre a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu e chiar așa. Tractoarele agricole pot fi conduse fără permis de conducere, iar consiliile locale trebuie să desemneze trasee pe care tractoarele agricole să ajungă din sat până pe câmp. Acele trasee includ în principiu și drumuri publice, însă acolo se circulă și fără permis. Lucrurile astea au fost tranșate de ÎCCJ în urmă cu câțiva ani, astfel încât polițiștii de la țară să nu mai poată să se ocupe de răzbunări personale.

În practică, pe străzile din sat se circulă oricum, dar nu se intră pe drumul național sau pe drumul județean decât cu permis de conducere. Am văzut asta aplicat în practică, omul oprește efectiv la 10-15 metri de drumul național, se duce pe jos până unde are treabă, apoi revine la vehicul și se întoarce de unde a venit.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Harfagre):

Utilizatorul nu a intrebat de tractor, mai reciteste intrebarea.
Si nu-mi raspunde mie, raspunde-i utilizatorului ce a pus intrebarea.

| Harfagre a răspuns (pentru Ioandelasal):

Utilizatorul știe foarte bine că sute de oameni din satul acela conduc fără permis, de asta a propus soluția respectivă.

Tu ești cel care dă răspunsuri eronate fiindcă nu știe în ce condiții se poate conduce la țară fără permis. Sunteți câțiva pe forumul ăsta care promovați cu entuziasm tot felul de autoritarisme excesive, fals justificate prin prevederile legale invocate de voi și fără a prezenta întregul peisaj legislativ.

Tu poți cita orice text de lege, dar autoritatea supremă în materie de interpretare a legii este ÎCCJ. În lumea reală. legea se aplică așa cum stabilește ÎCCJ, nu așa cum stabilești tu.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Harfagre):

Tipule vorbesti prostii si apoi continui pe aratura.
Dau raspunsuri la ce intreaba utilizatorii si conform prevederilor legale. Nu pot sa dau raspunsuri pe langa intrebare ori incorecte sau sa indemn la nerespectarea normelor legale.
Si cu asta am incheiat discutia, n-are rost sa-mi pierd timpul cu unul de mentalitatea pe care o ai. Si daca mai continui o sa te ignor.

| Harfagre a răspuns (pentru Ioandelasal):

Astăzi poți să mă ignori, dar mai devreme sau mai târziu asta o să vină din urmă și o să te bântuie tongue

| suntserios a răspuns (pentru Harfagre):

Unde spanac in intrebarea omului era vorba de tractoare?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Dosar penal... si ceva inchisoare.
Conducerea fara permis e o infractiune atat pentru cel care conduce cat si pentru cel care incredinteaza vehiculul