| landrei123 a întrebat:

Salutare. Am si eu o problema. Anul trecut din cauza ca nu am avut bacul luat am fost nevoit sa ma angajez. Amgajatorul a profitat de faptul ca eu eram in perioada de somaj si mi-a facut repartitie. Anul acesta am luat BAC-ul si la vara vreau sa dau la facultate. In Decembrie fac un an de cand lucrez. Azi am aflat cu stupoare ca mai trebuie sa lucrez inca un an jumate incepand de acum. Eu nu mai doresc sa lucrez aici, este un mediu stresant, nu imi mai place si in plus am alte planuri mai mari. Nu stiu ce sa fac, de ce sa mai pierd inca 1 an jumate intr-un loc unde am parte de stres zilnic?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu cred ca este vorba de 1 an si jumatate incepand de acum, ci de la data angajarii. Nu spui dar cred ca ai beneficiat de prevederile legii 76/2002, cu md. si compl. ulterioare, la fel si angajatorul tau. Conform acesteia, citez:
"ART. 73^1.(1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
  (2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
   (3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
  (4) Valoarea indicatorului social de referinţă, avută în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data angajării."
"ART.80.(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:
  a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
  b) o sumă egală cu de 1, 2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
  c) o sumă egală cu de 1, 5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
  (2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
  (3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.
  ART.83.(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii.
  (2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
  a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;"
Avand in vedere aceste prevederi poti sa-ti dai demisia, fara a trebui sa restitui vreo suma primita de la somaj, daca ai lucrat cel putin 12 luni. La fel, daca iti dai demisia, nici angajatorul nu va trebui sa restituie suma primita pana la incetarea contractului prin demisie, chiar daca nu ai lucrat 18 luni.

2 răspunsuri:
| landrei123 explică:

Si atunci de ce mi s-a spus ca trebuie sa lucrez 2 ani jumate? respectiv 1 an jumate, ca 1 an a trecut deja. Am fost si impins de rude, haide ma haide ma ca stai degeaba, dar nu mi-a spus si mie nimeni de conditia asta. Du-te colo, du-te dincolo, semneaza aici si gata. Dupa ce mi-a facut contractul s-au trezit si ei sa imi spuna cat trebuie sa lucrez.

| Ioandelasal a răspuns (pentru landrei123):

N-am de unde sti asta, trebuie sa intrebi angajatorul. Eu ti-am citat prevederile legale.