| sabin89 a întrebat:

Unul din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU (Rusia) invadează ilegal un alt stat. Un altul (China) nu condamnă invazia. Ceilalți trei membri nu arată o strategie colectivă față de această invazie. Intră omenirea într-un capitol întunecat și neprevăzut? La recenta aniversare a invaziei, China trimite la Kremlin pe unul din cei mai înalți diplomați ai săi. Începe să se confirme un parteneriat strategic China-Rusia, care se bănuia de mult. Multe țări se pot aștepta să devină datoare pe termen lung față de China, având în vedere politica acesteia One Belt One Road. Tot recent, Putin a anunțat retragerea Rusiei din New START treaty, ceea ce ar putea declanșa o nouă cursă a înarmărilor. China își va tripla arsenalul său nuclear în următorii zece ani. Iranul pare a fi deja capabil nuclear. Nord-Coreea probabil are deja rachete balistice și va fi capabilă să amenințe Europa și continentul american într-un viitor nu prea îndepărtat.
Toate astea ce ne spun? Că intrăm sau am intrat deja într-un nou Război Rece?
Cum comentați?

Răspuns Câştigător
suntserios
| suntserios a răspuns:

Eu zic ca am intrat iar in acelasi Razboi rece care nu cred ca s-a terminat in anii 90. Rusia a avut mereu aceeasi "boala" pe occident si invers.

Din toata ecuatia asta eu tin sa cred ca China e prea dependenta de relatiile economice cu occidentul incat sa riste sa isi piarda aceasta pozitie pentru Rusia.

4 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Deocamdata nu. China mizeaza in continuare pe a fi atelierul de fabricatie pentru Occident si pentru orice alte tari dispuse sa plateasca. Iar din punct de vedere al electronicelor, China este in mare parte dependenta de alte state asiatice.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Dar da, Rusia risca sa devina un stat vasal al Chinei, iar China nu vrea sa piarda aceasta ocazie.

| GeorgeCazan a răspuns:

Foarte greu de comentat. Ai bifat foarte bine toate jocurile geopolitice, jocuri pe care noi ca oameni de rând le vedem și le simțim. Probleme cred ca sunt mult mai mari si mai delicate. Dar niște raspunsuri la marea majoritate a întrebărilor puse de tine ar trebui sa fie, ar trebui sa vina de la marii actori statalității SUA, Rusia și China. Nu pun și UE aici, deoarece UE se comporta cel puțin ciudat în amalgamul asta de probleme.

| Paul_Ciobanu_1996 a răspuns:

In opinia Kremlinui, Razboiul Rece nu s-a terminat pentru ei in 1989-1990, cu caderea URSS-ului, ci continua si azi.
Nu accepta infrangerea, chiar daca economic mai ales, sunt slabi de tot, iar militar, cred ca stateau mai bine, ca armata, in 1945, (ca tehnicamilitara detinuta nu prea se stie, dar tot nu sunt la nivelul SUA)
E posibil sa se ajunga la un conflict militar generalizat, din cauze, stim cu totii, economice :miza pe resurse naturale, si razboiul tehnologic si informatic, sau poate chiar cybernetic. Cu toate astea, desi in epoca moderna, revin discutii chiar despre importanta hranei si a apei, care se credeau incheiate, luate ca "for granted", desi nu e chiar asa.
De inarmat, o fac toate statele, mai pe fata sau pe ascuns. Ideea e ca nimeni nu are motivatie sa lupte cu arma in mana militar, in afara de cei care nu au nimic de facut in viata. Nu mai exista nicio ideologie care sa dea impulsul si dorinta de a lupta pe front, populatia trebuie obligata, ca in Rusia, altfel, de bunavoie, nu vrea nimeni (logic).
Ca rezumat, Razboiul Rece e deja aici, si e mai complicat, pe mai multe fronturi si planuri: cel economic (cuceriri teritoriale fara fic de arma, vezi lanturile de fasfood care au terne peste tot, Coca COla care a cumparat izviare de apa in America de Sud) si pe resurse, cel informaticocibernetic.