| AvalohisAlin a întrebat:

"Ateii s-au nascut dar s-au nascut degeaba."

"O baba murdara pe picioare, care sta in fata icoanei Maicii Domnului in biserica, fata de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, asta moare asa, dihor.

(Petre Tutea)

Cum comentati? Eu zic ca are dreptate intr-o oarecare masura.

De altfel el are o gramada de cugetari, maxime foarte bune si adevarate.

1. Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul.

2. Am avut revelatia că în afară de Dumnezeu nu există adevăr. Mai multe adevăruri, zic eu, raportate la Dumnezeu, este egal cu nici un adevăr. Iar dacă adevărul este unul singur, fiind transcendent în esentă, sediul lui nu e nici în stiintă, nici în filozofie, nici în artă. Si cînd un filozof, un om de stiintă sau un artist sînt religiosi, atunci ei nu se mai disting de o babă murdară pe picioare care se roagă Maicii Domnului.

3. Acum, mai la bătrînete, pot să spun că fără Dumnezeu si fără nemurire nu există adevăr.

4. O babă murdară pe picioare, care stă în fata icoanei Maicii Domnului în biserică, fată de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare asa, dihor.

5. Eu cînd discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Între un credincios si un necredincios, nu există nici o legătură. ăla e mort, sufleteste mort, iar celălalt e viu si între un viu si un mort nu există nici o legătură. Credinciosul crestin e viu.

6. Ateii si materialistii ne deosebesc de animale prin faptul că nu avem coadă.

7. Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba.

8. Eu nu detest burghezia. Eu m-am lămurit că un om care vrea să fie bogat nu este un păcătos. Spunea odată un preot bătrîn: Circulă o zicală că banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu îl concep ca pe o scară dublă. Dacă-l posezi, indiferent în ce cantităti, si te misti în sus binefăcător pe scară, nu mai e ochiul dracului. Iar dacă cobori, atunci te duci cu el în infern, prin vicii, prin lăcomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stăpîn.

9. Nu pot evita neplăcerile bătrînetii si nu mă pot supăra pe Dumnezeu că m-a tinut pînă aproape la nouăzeci de ani. Însă bătrînii au o supapă foarte înteleaptă: au dreptul la nerusinare. O nerusinare nelimitată. Cînd mă gîndesc la suferintele bătrînetii, îmi dau seama că în natura asta oarbă cel mai mare geniu este geniul mortii. Faptul că murim, de cele mai multe ori la timp, este un semn al dragostei lui Dumnezeu pentru noi.

10. Eu sînt iudeocentric în cultura Europei, căci dacă scoti Biblia din Europa, atunci Shakespeare devine un glumet tragic. Fără Biblie, europenii, chiar si laureatii premiului Nobel, dormeau în crăci. Stiinta si filozofia greacă sînt foarte folositoare, dar nu sînt mîntuitoare. Prima carte mîntuitoare si consolatoare pe continent - suverană - e Biblia.

11. Există o carte a unui savant american care încearcă să motiveze stiintific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de stiintă cum am eu nevoie de Securitate.

12. Luther, cît e el de eretic si de zevzec, a spus două lucruri extraordinare: că creatia autonomă e o cocotă si că nu există adevăr în afară de Biblie. Mie mi-a trebuit o viată întreagă ca să aflu asta. El nu era asa bătrîn cînd a dibăcit chestia asta, că era călugăr augustin... Mie mi-a trebuit o viată ca să mă conving că în afară de Biblie nu e nici un adevăr.

13. Shakespeare, pe lîngă Biblie, - eu demonstrez asta si la Sorbona - e scriitor din Găesti.

14. În afara slujbelor bisericii, nu există scară către cer. Templul este spatiul sacru, în asa fel încît si vecinătătile devin sacre în prezenta lui.

15. Stii unde poti căpăta definitia omului? - te întreb. În templu. În biserică. Acolo esti comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul si asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea si omul.

16. În biserică afli că existi.

17. Ce pustiu ar fi spatiul dacă n-ar fi punctat de biserici!

18. În afară de cărti nu trăiesc decît dobitoacele si sfintii: unele pentru că n-au ratiune, ceilalti pentru că o au într-o prea mare măsură ca să mai aibă nevoie de mijloace auxiliare de constiintă.

19. Platon are un demiurg care nu e creator, ci doar un meserias de geniu, fiindcă materia îi premerge. Prima idee de creatie reală, au adus-o în istorie crestinii.

20. De creat doar zeul crează, iar omul imită. Eu cînd citesc cuvîntul creatie - literară, muzicală, filozofică - lesin de rîs. Omul nu face altceva decît să reflecte în litere, în muzică sau în filozofie petece de transcendentă.

21. Cum să fie creatura creator? "Hai tată, să-ti arăt mosia pe care ti-am făcut-o cînd nu eram în viată..." Păi cum să fie creatura creator?

22. Omul e un animal care se roagă la ceva. Caută un model ideal. Si uneori nimereste, alteori, nu. Cei care au descoperit modelul ideal si succesiunea fenomenului din el sînt crestinii. Crestinismul nu poate fi identificat cu nici un sistem filosofic, monist, dualist, sau pluralist.Crestinismul este pur si simplu. Despre crestinism, Bergson spune că noi îl respirăm. Are materialitatea aerului. Seamănă cu aerul. Noi sîntem crestini fără să vrem. Si cînd sîntem atei sîntem crestini: că respirăm crestinismul cum respirăm aerul.

23. Crestinismul nu e ideologie, că atunci se aseamănă cu marxismul. Religia e expresia unui mister trăit, or ideologia e ceva construit.

24. A fi cresti înseamnă a coborî Absolutul la nivel cotidian. Numai sfintii sînt crestini absoluti. Altminteri, crestinismul, gîndit real, e inaplicabil tocmai pentru că e absolut.

25. Suveran fată de natură, supus Divinitătii, nemuritor si liber prin depăsirea extramundană a conditiei sale - acesta este omul crestin.

26. Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toată cultură antică precrestină. Eu sînt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprăvi politice.

27. Iisus Hristos este eternitatea care punctează istoria.

28. Dacă nu cunosti revelat - prin gratie divină - sau inspirat, nu cunosti nimic. De pildă, povestea cu mărul lui Newton, care a căzut. Nu stiu unde am citit eu stupiditatea asta: "Il tomba dans une méditation profonde qui l’a conduit jusqu’a la loi de la gravitation universelle". Si eu spun: dacă Newton gîndea pînă la Judecata de Apoi, nu descoperea nimic! Dar el a fost mult mai întelept. Cînd a fost întrebat cum a descoperit gravitatia, a zis: Am fost inspirat. Păi scrie pe măr, sau scrie undeva în natură " legea gravitatiei"? Fenomenele lumii interioare si ale lumii exterioare tac. Iar omul autonom si orgolios creds că explorează lumea interioară si exterioară cu jocul lui de ipoteze si că descoperă ceea ce vrea el. El caută; dar eu spun că el caută, nu că află. Sau dacă află, trebuie să fie ca Newton, inspirat.Cum comentati?

Are dreptate sau nu?


Maxima dreptate.

12 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Rationamentele sunt eronate pentru ca pleaca de la premise discutabile.
Nu poti ajunge de la premise discutabile la concluzii peremptorii,asa cum face Tutea.

Nu exista diferenta intre un om ce are un scop imaginar si un om ce nu are un scop. Amandoi s-au nascut degeaba.
Tutea pleaca insa de la premisa ca religia crestina e corecta,iar scopul vietii e mantuirea.

Cat despre al doilea citat,el dovedeste clar ignoranta de care da dovada domnul Tutea.
Nu pentru ca insulta ateii,ci pentru ca el consdiera automat orice om inteligent (Laureat.) ca fiind ateu si prin urmare "dihor".
Eu as spune ceva, o baba nu ar putea sa stea in fata maicii domnului in biserica fara un "laureat", pentru ca, ghici ce, nu ar exista biserici. Bisericile nu sunt facute de "babe" ci de "laureati".
Nu ai "laureati", nu ai progres, tinzi asimptotic spre epoca de piatra.
In epoca de piatra exista bate si pietre, nu morala crestina.

NOname
| NOname a răspuns:

Aha, dreptatea lui Ţuţea dă pe-afară. : ))

De ce, naiba, vă frustrează atât de mult existenţa non-creştinilor, de sunteţi nevoiţi să vă ridiculizaţi atacându-i gratuit şi ridicându-vă singuri în slăvi? V-au murit lăudătorii? Nu puteţi să vă vedeţi de oile voastre şi să manifestaţi măcar o fărâmă din pacifism, cu care vă tot lăudaţi?

| Zenicide a răspuns:

"Cum comentati? Eu zic ca are dreptate intr-o oarecare masura."
Pararea lui, un goblin urat dement, cui ii pasa ce zice el? happy

| Dandanache a răspuns:

Ce norocos sunt. 30 de citate din intelepciunea legionara adunate la un singur loc si o intrebare la care autorul isi raspunde singur. Mai pot completa ceva?

| Zenithf a răspuns:

Baba aia a ta ghiceste si in zatul de cafea, descanta de deochi, le invata pe tinerele fecioare cum sa puna sanziene sub perina ca sa-si viseze sortitul, etc.
Pe cand cealalta persoana, ce mai stii despre ea? Doar ca afirma ca nu exista Dumnezeu?
Toata vederea noastra este bazata pe prejudecati, cand Iisus a spus clar, sa nu judeci, pentru ca judecata este a lui Dumnezeu.

| Mădă0611 a răspuns:

Nu ma mir ca Ţuţea e idolul unora, doar biblia e cartea lor de capatai, putini stiu ceva despre Soare, sau de ce ploua, amuzant e ca "vai, atei e rai".

| AlexanderAdrian a răspuns:

Intre un frustrat care insulta si un om rational care sta in banca lui, aleg omul rational.

| PhaseMorphXR a răspuns:

Deh, ce-o fi stiut si Tutea asta... sunt convins ca absolut nimic... laughing

A fost putin cam dur cu ateii, asta e adevarat.

| Holiday a răspuns:

29. Ce se naste din pisica tot soareci mananca. - autor necunoscut.

Tac`su era popa.

| CinevaNou a răspuns:

Chiar citeste cineva ce scrie Petre Tutea?

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

''Ateii s-au nascut dar s-au nascut degeaba.'' laughing, lasa ca v-ati nascut voi religiosi lu" dzeu, ca sa omorati oameni care nu cred in rahatul care credeti voi. dupa sunt ateii rai ca zic " ca voi sunteti patetici.

| Mechanix a răspuns:

rolling on the floor