|

Bună, am auzit cum că aprinderea lumânărilor cât și a torțelor, dar mai precis a lumânărilor ar fi un obicei păgân foarte vechi cu foarte multe secole în urmă!
Nu știu să estimez timpul exact!
Voi ce părere aveți?

13 răspunsuri:
| a răspuns:

Aprinderea lumânărilor un obicei foarte vechi? Desigur. Isi are sotgintea inca de la Adam. Dar am putea spune ca Adam a fost pagan? Nicidecum. Nu sunt de origine pagana lucruri comune tuturor civilizatiilor in istoria omenirii. Cu atat mai putin simboluri universale precum lumina...

| explică (pentru milan9):

Am citit Geneza și nu îmi amintesc să fi pomenit ceva comun între Adam și lumânare!

| a răspuns (pentru milan9):

Cate milioane de lumanari vindeti la fraieri intr-un an?

Sunt simboluri, da, ale prostiei credinciosilor care fac burdihanele mari nesimtitilor care le vand iluzii.

| explică (pentru Holiday):

Credemă că nu mai cumpăr de mult deși obișnuiam să o fac deoarece așa am văzut și așa am fost obișnuiți noi ca popor român de ortodocși și îți dau dreptate în ceea ce afirmi ca își rotunjeasc veniturile!
Eu le iau doar așa ca precauți în caz de până de curent!

| a răspuns:

Multe din traditiile crestinismului au fost suprapuse sau inspirate din obiceiuri pagane. De exemplu paganii sacrificau animale (si oameni) inaintea celor din Vechiul Testament.

| a răspuns:

Poti citi toată Biblia si nu vei găsi aceasta practica. Si nici tămâierea cu foc pus de om. In VT Dumnezeu trimitea foc din cer de aprindea tămâia din cadelnita sau jertfa. In timpul lui Ilie Dumnezeu nu a răspuns cu foc la rugăciunea făcută de preoții lui Baal. Dar la cea a proorocului Ilie a răspuns cu foc. Daca in zilele noastre ar fi valabil aprinderea de lumânări sau de tămâie ar trebui făcută cu foc de la Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu va raspunde pentru ca nu ne cere acest lucru.

| a răspuns:

Primele lumanari erau fabricate din seu de vaca, de oaie sau de capra si erau folosite deja prin anul 500 i.e.n in imperiul roman.
Cam in aceeasi perioada dupa exilul babilonian a fost redactat si ceea ce numim noi astazi Vechiul Testament sub indrumarea marelui preot Ezra punand impreuna zeci de legende populare culese de pe unde au fost in exil.
De exemplu povestea lui Iov era de fapt legenda lui Keret, un poem ugaritic compus inainte de 1500 i, e, n,
Cartea Esterei a fost inspirata de zeii babilonieini Istar si Marduk.Nu exista nicio dovada ca imparatul Xerxes ar fi avut o sotie Ester. Povestea a fost inventata ca explicatie pentru sarbatoarea Purim.
Evreii si babilonienii fiind frati semiti au avut aceleasi legende, aceleasi obiceiuri, aceiasi zei dar sub nume diferite, toate acestea fiind mostenite de la o sursa comuna.

| a răspuns:

In Biblie nu scrie nimic de lumanari, deci e o practica pagana. Toate obiceiurile din vechiul testament nu mai au valoare de cand a venit Iisus Hristos sa se jertfeasca pentru noi. Ca sa fii mantuit trebuie sa crezi in Iisus si sa faci ce a facut si el.
Si sa te rogi la icoane e un mare pacat.

| a răspuns:

Si bautul apei din râu nu e un obicei pagan? Ca vad ca foarte multi pagani au baut apa din rau. La modul serios obsesia asta a noastra cu "obiceiurile pagane" e idiotica. Nu sunt "obiceiuri pagane" ci sunt obiceiuri umane. Probabil ca foloseau tortele si lumanarile in timpul unor ritualuri. Ei si? Asta le face pagane? Aveau nevoie de lumina ca tot omul. Mai sunt oameni care zic ca purtatul unei cruci la gat sau unei bratate e pagan. E jalnic. Doar fiindca stramosii nostri aveau diferite accesorii nu inseamna automat ca tot ce iti pui la gat sau pe mana este pagan. Pagan este sa te rogi la zeitati. Atat. Faptul ca pui niste beculete pe un brad nu te face pagan. Faptul ca iti pui o masca si dansezi in jurul focului nu te face pagan. Toate astea sunt obiceiuri umane, culturale. Niste obiceiuri frumoase care sunt in esenta noastra umana pana la urma si n-au legatura cu credinta celor care le-au inventat

| a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Din punct de vedere al Bibliei esti cel mai mare idiot.

| a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Frate nu scrie in Biblie sa bei apa atunci de ce bei apa? Nu scrie nici sa conduci masina sau sa stai pe TPU. Esti spalat pe creier sa mor eu daca nu. Si nici n-ai fost in stare sa-mi dai un contraargument. M-ai facut pur si simplu idiot. Doare coeficientul ala de inteligenta pe care il ai?

| a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Poftim contraargument: "Nu sunt "obiceiuri pagane" ci sunt obiceiuri umane"

Galateni 5:19-21. “Dar când urmaţi propriile voastre inclinaţii greşite, viaţa voastră va produce rezultate proaste.

Dacă iubeşti pe Dumnezeu, lucrurile lumeşti nu te atrag.

Este scris în Biblie: 1Ioan 2:15-17. “Nu mai iubiţi lumea aceasta rea şi tot ce vă oferă ea, deoarece, atunci când iubiţi aceste lucruri dovediţi că, de fapt, pentru Dumnezeu nu mai aveţi nici un pic de dragoste.

Sunt o multime de locuri in Biblie in care scrie sa nu iubim lumea.
Si Psalmul 1 vorbeste despre asat " Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai, nu se opreste pe calea celor pacatosi si nu se aseaza pe scaunul celor batjocoritori"

Deci dupa cum zicea, din punct de vedere al Bibliei esti idiot. Pentru ca raspunsul tau da dovada de idioțenie.

| a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Nu, nu e nicio idiotenie in a respecta manifestarile culturale umane. Tu esti idiot fiindca nu intelegi Biblia. Cand vorbim de lucruri umane vorbim de lucruri pacatoase si degenerate. Nu vad nicio problema in a merge la teatru, sau in a dansa sau in a purta o bratara, chiar daca toate astea sunt lucruri facute de stramosii nostri pagani. Esti ridicol si habarnist. Si mai esti si pocrit pe deasupra. Nu am incurajat nimic rau sau degenerat. Am zis doar ca exista anumite comportamente cat se poate de umane care tin de cultura noastra. Nu vad de ce ar trebui sa ma faci idiot pentru asta. "Sa nu iubiti lumea" se refera la patimi. Patimile sunt lumea. Pentru ca lumea traieste in patimi si in idoli. Asta e lumea. Scoate-ti capul ala din nori, nici macar nu stii sa interpretezi Biblia cum trebuie si îi faci pe altii idioti.